Mijn mening over diëten door Laurence Huwig

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wat betekent “op dieet gaan”?

Volgens het Larousse woordenboek kan het woord “dieet” in de context van voeding 2 definities hebben:

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

  1. Een reeks voorschriften met betrekking tot voeding en bedoeld om de gezondheid te behouden of te herstellen: bijv. vegetarisch dieet, glutenvrij dieet, enz.
  2. Dieetgedrag dat wordt gekenmerkt door beperkingen: het volgen van een dieet.

Voor de algemene bevolking verwijst het woord “dieet” voornamelijk naar de tweede definitie.

Beperking betekent :

  • Het beperken van de energie-inname tot een caloriearm dieet dat lager is dan de behoeften van het lichaam, om het lichaam te dwingen zijn reserves aan te spreken.
  • Het beperken of zelfs verbieden van de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen die worden beschouwd als bevorderlijk voor gewichtstoename, zoals vetten en suikerhoudende producten.
  • Wat zijn de gevolgen?

Het risico van een jojo-effect

Als ik minder energie binnenkrijg dan mijn lichaam nodig heeft, zal het in eerste instantie zijn reserves aanspreken. Maar na een tijdje zal het, om zijn vitale reserves te behouden en geen al te groot risico te lopen, zijn energie-uitgaven verminderen, vooral zijn energie-uitgaven in rust, wat bekend staat als een lagere basale stofwisseling. Het gewichtsverlies stopt dan.

Als het gewichtsverlies stopt, neem ik meer controle over mezelf en riskeer ik mijn basale metabolische snelheid nog verder te verlagen.

Na een tijdje verlies ik de controle, stop ik met mijn dieet en ga ik weer eten zoals voorheen, zelfs meer eten dan voorheen als ik bijkom van de frustraties van het diëten. Als ik echter terugga naar mijn vorige calorie-inname met een lagere basale stofwisseling, kom ik weer aan met al het gewicht dat ik ben kwijtgeraakt, of zelfs meer, omdat mijn lichaam de neiging kan hebben om nieuwe reserves aan te maken ter voorbereiding op de volgende periode van beperkingen en diëten.

Met elk dieet riskeer ik dus steeds minder gewicht te verliezen en steeds meer aan te komen.

Het risico op een tekort aan voedingsstoffen

Waar een gebrek aan energie is, is ook een gebrek aan voedingsstoffen.

Als ik bijvoorbeeld mijn vetinname beperk, loop ik het risico dat ik een tekort krijg aan omega-3, vetten die essentieel zijn voor mijn hersenen, of aan vitamine A, E, K en D, vitamines die alleen oplosbaar zijn in vet.

Het risico op cognitieve restrictie en het verschijnen van taboevoedsel

Cognitieve restrictie is de intentie om de calorie-inname onder controle te houden door het opleggen van een aantal dieetverplichtingen en -verboden met als doel om gewicht te verliezen of te behouden. Dit houdt in dat we een mentaal controlesysteem opzetten dat ons afleidt van onze fysiologische regulatie en onze behoeften, of die nu voor ons lichaam zijn of om onszelf een plezier te doen, en dat ons ertoe kan brengen om voedingsmiddelen in te delen als “goed” of “slecht” of “dikmakend” of “vermagerend”.

We denken dan mentaal in plaats van op basis van de behoeften van het lichaam of het hart, en we lopen het risico om beperkingen en frustraties te creëren.

Het risico op het ontwikkelen van eetstoornissen

Eetstoornissen beginnen heel vaak met een fase van vrijwillige en gecontroleerde beperking, met andere woorden een dieet! Maar wat aanvankelijk vrijwillig is, wordt later gecontroleerd door de stoornis en de ziekte neemt het over.

Voor sommige mensen kan beperking leiden tot een behoefte aan extreme controle, wat uitmondt in anorexia nervosa.

Voor anderen kan het leiden tot een hoog risico op het ontwikkelen van eetbuien of boulimia. Dit komt doordat het lichaam zo’n tekort aan calorieën heeft dat het dit zal proberen te compenseren door grote hoeveelheden voedsel te eten. Restrictief gedrag komt terug na eetbuien en de vicieuze cirkel van restrictie en eetbuien begint.

Dus hoe kun je afvallen zonder op dieet te gaan?

Eetgewoonten en gewicht worden gereguleerd door het principe van homeostase, d.w.z. de regulerende processen waarmee het lichaam zijn verschillende constanten handhaaft om een evenwichtstoestand te behouden.

régime

Door aan mijn energiebehoeften te voldoen

Wanneer we een calorietekort hebben, wanneer onze bloedsuikerspiegel daalt of wanneer ons vetpercentage onder onze evenwichtsdrempel zakt, stuurt ons lichaam ons hongersignalen zodat we het kunnen voorzien van de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft.

Wanneer we ons lichaam van de energie hebben voorzien die het nodig heeft, stuurt ons lichaam ons signalen om te stoppen met eten: dit is verzadiging. Dit staat bekend als verzadiging en houdt in dat het plezier in eten afneemt.

Dus, door te eten wanneer ik honger heb en te stoppen wanneer ik vol zit, heb ik mijn lichaam voorzien van de energie die het nodig heeft.

Door aan mijn fysiologische behoeften te voldoen

Om ons lichaam goed te laten functioneren, moeten we het voorzien van een reeks voedingsstoffen in de vorm van koolhydraten, vetten en eiwitten, evenals vitaminen, mineralen, vezels, enz.

Hiervoor hebben we een gevarieerde voeding nodig die alle voedingsmiddelenfamilies bevat, zoals eiwitrijk voedsel, zetmeelrijk voedsel, fruit en groenten, zuivelproducten, enz.

Door te voldoen aan mijn emotionele behoeften

Het voedsel dat we eten geeft geuren en smaken af… en we kiezen ervoor om dit of dat voedsel te eten naargelang het plezier dat het ons geeft. Voedselinname speelt dus een rol in ons welzijn en ons emotionele evenwicht.

Wanneer we een pijnlijke emotie voelen (verdriet, woede, frustratie, enz.), kan emotioneel eten ons helpen om terug te keren naar een emotioneel evenwicht door het emotionele ongemak te verminderen door voedsel te eten dat ons plezier geeft.

Mijn gezonde gewicht respecteren

Wanneer mijn lichaam in balans is met mijn verschillende behoeften, kan ik mijn gezonde gewicht bereiken.

Let op: dit gewicht is niet noodzakelijk ons ideale gewicht of het gewicht dat we willen wegen, maar het zal het gewicht zijn dat ons lichaam in staat stelt om goed te functioneren.

Voor meer informatie