Voor een goed gehydrateerde zomer! Het belang van voldoende drinken

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Hoewel dit het hele jaar door geldt, is de zomer een seizoen dat bijzonder gevoelig is voor uitdroging. Laten we het daarom hebben over het belang van goede hydratatie, met een paar tips.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waarom is het belangrijk?

Water is het belangrijkste bestanddeel van ons lichaam. In feite bestaat 60% van het lichaam van een volwassene uit water, en bij baby’s zelfs 75%.

Water is dus een van de 3 elementen die essentieel zijn voor het leven, samen met zuurstof en voedsel. Zonder water kunnen we niet langer dan 3 dagen overleven!

Wat doet water?

Onder de vele rollen die water in ons lichaam vervult, is het voornamelijk verantwoordelijk voor :

 • Een goede bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar onze cellen: 50% van ons bloed bestaat uit water. Het is het bloed dat zuurstof naar onze organen brengt en kooldioxide opneemt zodat het kan worden afgevoerd.
 • Correcte afvoer van afvalstoffen uit het lichaam via urine en ontlasting: urine bestaat voor 95% uit water en wordt geproduceerd door de nieren om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Er moet echter voldoende water worden aangevoerd om voldoende productie en een goede afvoer van afvalstoffen mogelijk te maken. Daarom is de kleur van je urine een goede indicator of je voldoende gehydrateerd bent. Hoe lichter de kleur, hoe meer afvalstoffen er worden verdund en hoe meer je dus voldoende gehydrateerd bent. Omgekeerd, als ze donker zijn (felgeel tot bruin), pas dan op voor het risico op uitdroging en een urineweginfectie!

Je darmen moeten ook voldoende gehydrateerd zijn zodat ze ontlasting kunnen vormen en doorlaten. Als je de neiging hebt om verstopt te raken, controleer dan je hydratatie!

Water is ook een essentieel bestanddeel van speeksel (90% water) en huid (80% water), die beide essentieel zijn voor het functioneren van ons lichaam.

Wat is hydratatie?

We verliezen elke dag water door urine, transpiratie en ademhaling. We moeten het dus aanvullen.

De gemiddelde volwassene heeft 2L5 water per dag nodig. Wetende dat ongeveer 1 liter wordt geleverd door ons voedsel, is het noodzakelijk om de rest van het verlies te compenseren door ongeveer 1 liter per dag te drinken.

In het geval van fysieke inspanning, intense hitte of diarree, zodra de verliezen groter zijn, wordt deze behoefte verhoogd.

femme buvant de l'eau

Kraanwater of mineraalwater?

In Frankrijk wordt leidingwater streng gecontroleerd, waardoor het de zuinigste waterbron is. Bovendien doet het iets voor onze planeet door overconsumptie van plastic te vermijden.

Afhankelijk van je behoeften kunnen bepaalde mineraalwaters de moeite waard zijn om te drinken:

 • Hépar® water helpt bij constipatie.
 • Als je weinig zuivel eet, kun je je inname aanvullen door calciumrijk mineraalwater te drinken, zoals Contrex®, Salvetat®, Quézac® of Vittel®.

Vanwege hun mineraalgehalte kunnen sommige mineraalwaters een contra-indicatie hebben als je aan bepaalde medische aandoeningen lijdt, dus je kunt dit het beste met je arts overleggen. Als je mineraalwater gebruikt voor de flesjes van je baby, zorg er dan ook voor dat je een geschikt mineraalwater gebruikt en dat dit op het etiket staat.

Een paar tips om goed gehydrateerd te blijven

 • Als je de behoefte voelt om je dorst te lessen, betekent dit dat je al een tekort aan water hebt. Het is dus het beste om regelmatig te drinken, in kleine slokjes.
 • Zet een waterfles op je bureau: zo word je eraan herinnerd om regelmatig te drinken. Kies liever een kleine fles (500 ml) dan een fles van 1 liter, want die neemt minder ruimte in en je kunt zien hoe het gaat. En waarom koop je geen mooie, kleurrijke waterfles om je bureau op te fleuren!
 • Door je benchmarks te geven. Bijvoorbeeld: één glas water per maaltijd, of zet een glas water naast je handenwasbakje in het toilet zodat je er elke keer als je eruit komt een kunt nemen.

Let erop dat je niet al je vocht gebruikt tijdens de maaltijd, want dan ga je grote hoeveelheden drinken op een moment dat je maag al met je eten bezig is. Dit verhoogt het risico op reflux en kan je gevoel van volheid verstoren doordat je maag uitzet.

 • Door je hydratatie aan te vullen met warme suikervrije dranken zoals kruidenthee, thee of koffie (pas op dat je niet overdrijft!) of in de vorm van koude thee of kruidenthee die je zelf kunt maken (zie hieronder).
 • Door een app te gebruiken die je waterconsumptie meet en je herinneringen kan sturen als je onvoldoende gehydrateerd bent.
 • Kijk uit met alcohol en suikerhoudende dranken, waaronder vruchtensappen! Hoewel ze een verfrissend effect kunnen hebben als je ze gekoeld drinkt, zullen ze je uitdrogen door hun suiker- en/of alcoholgehalte.
 • Als je kinderen hebt, bied ze dan regelmatig een drankje aan. Ze hoeven er niet per se aan te denken!

Recepten voor thuis

 • Koude thee of infusie: voeg 1 theelepel bladthee of infusie of 1 zakje toe aan 250 ml water en laat het ongeveer 1 uur trekken in de koelkast.

Als je van tevoren een fles van 1 liter wilt maken, voeg dan 6 theelepels thee of aftreksel (of 6 theezakjes) toe en laat 7-8 uur trekken in de koelkast.

 • Zelfgemaakt gearomatiseerd water: voeg in 1 liter water 2 takjes verse munt of ½ citroen of 1 kaneelstokje toe… (afhankelijk van je inspiratie en wensen) en laat 2 uur trekken in de koelkast voordat je het drinkt. Daarna kun je ze laten staan om smaak toe te voegen.

Je kunt ook fruitinfusies maken door ze in dunne plakjes of stukjes te snijden. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Sinaasappel, grapefruit en limoen
 • Ananas
 • Perziken, bramen…

Een fijne, gehydrateerde zomer toegewenst!