Chocolade zit vol vooroordelen!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Puur, melk, gepofte rijst, hazelnoot…
Ik heb het natuurlijk over chocolade!
Maar ze zijn niet allemaal hetzelfde, omdat ze niet allemaal dezelfde samenstelling hebben.
En bovenal zijn er veel vooroordelen over chocolade!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waar komt chocolade vandaan?

De geschiedenis van chocolade gaat 4000 jaar terug, dus het is niet echt nieuw! Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen, die worden vermalen tot een vloeibare cacaopasta waaruit het vet, cacaoboter genaamd, wordt geëxtraheerd.

Wat je moet begrijpen is dat chocolade wordt gemaakt van een mengsel, in verschillende verhoudingen, van cacaopasta, cacaoboter en suiker.

Aanvankelijk werd chocolade in Mexico alleen geconsumeerd in de vorm van een gekruide drank, maar geleidelijk aan werd het ook in vaste vorm geconsumeerd en in veel desserts verwerkt.

Later werd chocolade een onderdeel van de traditie voor bepaalde feestelijke gelegenheden: paaseieren, konijnen, kippen, bellen, enz., munten voor Chanoeka, truffels voor Kerstmis en hartjes voor Valentijnsdag.

Maakt chocolade dik?

VALSE!

Chocolade lijkt veel calorieën, vet en suiker te bevatten (100g chocolade staat gelijk aan 3 afzonderlijke doses boter + 10 vierkantjes suiker), maar het komt zelden voor dat je 100g chocolade in één keer opeet!

Een klein vierkantje van 5g komt overeen met 28 kcal, het calorie-equivalent van een halve tomaat; en dus, NEE, kan ik bevestigen dat het eten van chocolade in standaarddoses je niet dik maakt.

Ik vind het zelfs interessant om chocolade toe te voegen aan snacks;

Bijvoorbeeld brood met een paar blokjes chocolade, een glas melk en een stuk fruit!

morceaux de chocolat

Is het waar dat pure chocolade het gezondst is?

Ik denk het niet, want melkchocolade wordt gemaakt door melk en een beetje suiker toe te voegen aan de cacaomassa.

Melkchocolade is dus nog rijker aan calcium dan pure chocolade!

Natuurlijk bevat het iets meer suiker.

Maar met de gebruikelijke hoeveelheden is er niets aan de hand.

Werkt chocolade antidepressief?

Nou, in feite veroorzaakt het een chemische werking die lijkt op die van antidepressiva: een toename van tryptofaan in het lichaam dat, wanneer het de hersenen bereikt, de afscheiding van serotonine veroorzaakt, het sereniteitshormoon.

Chocolade bevat ook amfetamineachtige stoffen: Tyramine en Fenylethylamine en vetzuurderivaten die op dezelfde receptoren werken als cannabis.

Maar het belangrijkste effect van chocolade is dat het zorgt voor genot, dus chocolade voelt goed… omdat het lekker is!

Een of twee vierkantjes per dag kunnen je alleen maar goed doen.

Is het waar dat chocolade constipatie veroorzaakt?

Het is niet waar!

Chocolade is niet bijzonder verstoppend, vooral niet als u pure chocolade eet, die gemiddeld 10 g vezels per 100 g bevat – evenveel als een bord groenten!

Samengevat

  • Chocolade maakt niet dik
  • Donkere chocolade is gelijkwaardig aan melkchocolade
  • Chocolade is goed voor uw humeur
  • Pure chocolade is rijk aan vezels