Gezonde alternatieven voor frisdrank

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wist je dat er volgens INSEE in Frankrijk meer dan 50 liter suikerhoudende dranken per persoon per jaar wordt geconsumeerd? Sommige gezinnen consumeren zelfs meer frisdrank dan water, dat zegt genoeg!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is frisdrank en is het echt zo zoet?

Frisdrank is een suikerhoudende drank, meestal met koolzuur.

Het is een combinatie van water, koolzuur, suiker, zoetstof en natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen. In sommige dranken zit ook cafeïne, karamel en conserveermiddelen op basis van teer (ja, dat lees je goed!).

Alles bij elkaar is het een stimulerend drankje dat je geen voedingsstoffen geeft.

Bovendien is de samenstelling van frisdranken op basis van cola bijvoorbeeld voornamelijk gebaseerd op zuren, wat gevaarlijk kan zijn: kijk maar naar sommige nogal ongebruikelijke toepassingen van ’s werelds beroemdste, eeuwenoude coladrank, zoals het aanbevolen gebruik ervan om je toiletten schoon te maken, wat laat zien hoe bijtend dit product kan zijn.

En om antwoord te geven op de vraag “is het echt zoet”?

Nou, er zit het equivalent van 7 suikerklontjes in een blikje cola van 33 cl, en dat is veel!

En laten we niet vergeten dat regelmatige, overmatige consumptie van frisdrank een belangrijke oorzaak is van gewichtstoename en diabetes. En dat is nog niet alles: het drinken van frisdrank bevordert uitdroging, nierproblemen, leverproblemen en obesitas.

En als je dat weet, wil je echt kunnen kiezen voor andere alternatieven.

Soda

Wat zijn die alternatieven?

Wel, ik stel de bruisende waterkoeler voor.

Het is een apparaat dat je gewone water in een paar seconden koolzuurvrij maakt, en je kunt er zelfs geconcentreerde smaakstoffen aan toevoegen om zelfgemaakte frisdrank te maken (zoals Sodastream) die 3 keer minder zoet is dan de frisdrank die je in de supermarkt koopt.

Het voordeel is dat je zelf controle hebt over de hoeveelheid suiker die je toevoegt, dus je weet wat je in je drankje stopt.

Het is dus een economische, ecologische en gezonde oplossing!

Ik leg het je allemaal uit op video:

En is light frisdrank dan niet een gezondere oplossing?

Mensen die frisdrank en andere suikerhoudende dranken willen vermijden, grijpen vaak naar dieetdrank, die kunstmatige suikers (zoetstoffen) bevat. Maar deze dieetproducten, die nog steeds goed zijn voor bijna een kwart van de wereldwijde verkoop van gezoete dranken, zijn verre van goed voor onze gezondheid.

Zogenaamd suikerarm, helpen deze frisdranken niet om af te vallen. En ook al bevatten deze drankjes geen calorieën, studies wijzen uit dat de consumptie ervan verband houdt met de ontwikkeling van overgewicht en obesitas en het risico op diabetes verhoogt.

Wat als je echt niet van koolzuurhoudende dranken houdt?

In dat geval heb ik verschillende oplossingen:

  • Water met vruchtensmaak! Dit is een nieuwe trend die gemakkelijk thuis te maken is.
    Je kiest je favoriete fruit of groenten en snijdt ze in dunne plakjes voordat je ze toevoegt aan het water, bijvoorbeeld plakjes komkommer of citroen. Het kan ook bruisend water zijn, afhankelijk van de smaak. Je kunt ook een paar blaadjes munt toevoegen voor extra kleur en smaak. En als je het in een mooie glazen karaf schenkt, smaakt het niet alleen goed, maar ziet het er ook goed uit!
  • In dezelfde geest heb ik een merk gevonden (Antésite) dat geconcentreerde siropen met fruitextracten maakt, zonder toegevoegde kleurstoffen, suikers of zoetstoffen. Je hoeft alleen maar een paar druppels aan het water toe te voegen om het op smaak te brengen; het is veel minder zoet dan een traditionele siroop en het is erg lekker, met veel verschillende smaken!
  • Een ander zeer gezond alternatief dat gemakkelijk thuis te maken is: kefir
    Kefir is een drank gefermenteerd met kefirkorrels, in melk of in water gezoet met fruit…
    Het is een ‘superdrank’, goed voor onze darmflora, de beroemde microbiota, en helpt ons immuunsysteem te versterken. Het is minder zoet dan frisdrank en gemakkelijk zelf te maken: als je in de verleiding komt, giet dan 4 eetlepels afgespoelde fruitkefirkorrels in een liter water. Je kunt deze vinden in biologische winkels of je kunt ze krijgen (er zijn sociale netwerken die zich hierop richten). Voeg 3 eetlepels witte of bruine suiker, een doormidden gesneden gedroogde vijg eneen schijfje citroen toe. Laat 24 tot 48 uur fermenteren in een glazen pot. Zodra het fruit naar boven is gekomen, zeef je de drank door een zeef of chinois om de vloeistof van de korrels te scheiden. Giet de vloeistof in een luchtdichte fles en bewaar deze in de koelkast – dit is de beroemde fruitkefir! Tijdens de fermentatie voeden de kefirkorrels zich met de suiker en vermenigvuldigen ze zich. Gooi de korrels dus niet weg! Bewaar ze zodat je andere fruitkefirs kunt maken volgens dezelfde stappen.

Kefir is een interessant alternatief dat ik je graag op video laat zien:

Een andere zeer eenvoudige en gezonde oplossing

Kokoswater. Maar verwar dit niet met kokosmelk – het is niet hetzelfde! Kokoswater is het water dat in de kokosnoot zit, terwijl kokosmelk wordt verkregen door het uitpersen van de kokospulp en veel meer calorieën bevat. Een glas kokoswater (150ml) bevat 30 calorieën, de helft minder dan frisdrank, en het zit boordevol mineralen die goed zijn voor je gezondheid! Het is 100% natuurlijk water, direct geoogst uit jonge kokosnoten, dus het is rijk aan mineralen, dorstlessend en bevat weinig suiker. En maak je geen zorgen, kokoswater, dat een paar jaar geleden nog bijna onmogelijk te vinden was in Frankrijk, is nu volop verkrijgbaar in de supermarkt.

boisson avec rondelle de fruits

Nog een laatste?

Ik stel een gemberdrankje voor. Het is een magisch drankje, gemaakt van verse gember, honing en kaneel, als een alcoholvrije toverdrank. Er zijn veel recepten en variaties te vinden op internet.

Het is een verkwikkend, infectiewerend drankje dat perfect is in zowel de winter als de zomer, warm of ijskoud.

En onthoud dat WATER in alle gevallen de enige drank is die ESSENTIEEL is voor een goede gezondheid! En als je het echt niet gewoon wilt, is het de kunst om dezelfde hoeveelheid koolzuurhoudend of niet koolzuurhoudend water aan je vruchtensap toe te voegen, afhankelijk van je smaak, voor een minder zoete cocktail.