Natuurlijke eetlustremmers: wat zijn de meest effectieve voedingsmiddelen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

In vorm blijven of afvallen is een probleem geworden voor veel mensen met overgewicht of obesitas. Om die ongewenste kilo’s kwijt te raken, gebruiken veel mensen verschillende eetlustremmers. Deze variëren van natuurlijke eetlustremmers die een verzadigd gevoel geven tot synthetische eetlustremmers. Mijn advies: kies voor natuurlijke eetlustremmers die je lichaam helpen zich te ontdoen van opgeslagen slechte vetten. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk om je op de lange termijn aan een afslankdieet te houden.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De beste natuurlijke eetlustremmer: Zotrim, mijn nr. 1 keuze

Trois boîtes de Zotrim
Het voedingssupplement Zotrim, mijn n°1 keuze

De zotrim pil is een krachtige natuurlijke eetlustremmer die je vrij kan kopen bij je erkende leverancier. De samenstelling op basis van 100% natuurlijke plantenextracten maakt van dit voedingssupplement een krachtige biologische bondgenoot in afslanken. Als bewijs vind je op de verpakking de volgende claim: “hulpmiddel bij gewichtsverlies op kruidenbasis”. Klinische tests hebben de doeltreffendheid van deze afslankcapsule bevestigd. Zotrim is zowel een eetlustremmer als een beproefd afslankproduct op de markt.

De belangrijkste actieve ingrediënten in je Zotrim eetlustremmer

Zotrim is 100% natuurlijk. De belangrijkste ingrediënten zijn :

Yerba maté – bladextract

Maté of Yerba Maté (Ilex paraguariensis) is rijk aan cafeïne en saponinen en bevat ook polyfenolen zoals flavonoïden. Het heeft antioxiderende eigenschappen. Het produceert meer warmte, verbrandt dus meer calorieën en vermindert lichaamsvet. Het is een krachtige eetlustremmer die wordt gebruikt in de strijd tegen obesitas. Het helpt je af te slanken of gewicht te verliezen totdat je op natuurlijke wijze je gewenste figuur of gewicht bereikt.

Guarana – Zaadextract

Guarana(Paullina cupana) is een struik uit het Amazonegebied die de hoogste concentratie cafeïne ter wereld bevat! Het werkt als een energizer. Cafeïne versnelt de verbranding van lichaamsvet en stimuleert de stofwisseling. Er wordt zelfs gezegd dat het de genen remt die verantwoordelijk zijn voor de vetproductie.

Naast de antioxiderende eigenschappen verbetert guarana ook de bloedsomloop en helpt het bij vermoeidheid.

Damiana – bladextract

Damiana(Turnera diffusa) heeft het vermogen om de stofwisseling te verhogen en het energieniveau in het lichaam te verbeteren. Het helpt lichaamsvet te verminderen.

Cafeïne

Cafeïne, algemeen bekend en gebruikt voor gewichtsverlies, stimuleert en verstevigt het lichaam. Het houdt je alert en verhoogt je concentratievermogen. Wat hier het meest interessant is, zijn de overtuigende effecten op gewichtsverlies.

Vitaminen B3 en B6

Beide zijn essentieel voor een goede werking van het lichaam. Vitamine B3 of Niacine reguleert het cholesterolgehalte in het bloed. Deze vitamine speelt een rol bij het beteugelen van de hoeveelheid vet in het lichaam, de energieproductie in de cellen en de bescherming van zenuwcellen.

Vitamine B6 speelt een essentiële rol bij de energieproductie door het gebruik van spierglycogeen. Het draagt ook bij aan de synthese van bepaalde antilichamen en de productie van hemoglobine. Er moet echter worden opgemerkt dat deze verschillende bestanddelen van je zotrim eetlustremmer slechts kort worden gepresenteerd.

Mijn vergelijking van de beste natuurlijke eetlustremmers

Afvallen, overtollig lichaamsvet en calorieën verbranden: dit lijkt het doel te zijn dat iedereen, zowel mannen als vrouwen, zich heeft gesteld om het perfecte figuur te bereiken. “In vorm blijven’ wordt een obsessie en je neemt je toevlucht tot allerlei behandelingen om dit doel te bereiken. Sommige van deze middelen zijn sporten, eetlustremmers of vetverbranders gebruiken of afslankdiëten volgen. Tussen je favoriete voedingsmiddelen vind je dus een aantal echte wonderen die de natuur te bieden heeft om je te helpen bij je zoektocht om af te vallen. Dit is geen toplijst, maar het toont je wel de beste eetlustremmers die je gemakkelijk op de markt kunt vinden.

#1 Groene thee

Groene thee is de perfecte manier om de dag te beginnen. Het helpt je gewicht te verliezen (en verlaagt het cholesterolgehalte). Het polyfenolgehalte maakt van deze eetlustremmer een krachtige biologische antioxidant. Bovendien, rijk aan epigallocatechin gallate (EGCG), helpt groene thee-extract het energieverbruik en de vetstofwisseling te verhogen, zoals is aangetoond door onderzoeken van Dulloo AG, et al, (1999) en Cronin JR. (2000).

une tasse de thé vert
Groene thee (Camelia sinensis) is een natuurlijke drank die sterk wordt aanbevolen als je een paar ongewenste kilo’s wilt verliezen.

Cafeïne, catechine en theanine, andere bestanddelen van groene thee, zouden ook bijdragen aan dit natuurlijke effect in voedingssupplementen tegen zwaarlijvigheid. Als je het bij het ontbijt neemt, heeft het de neiging om vet te elimineren. Dit zorgt voor gewichtsverlies op de weegschaal door het hongergevoel en dus de eetlust te remmen.

In de namiddag vormt het drinken van je aftreksel een barrière tegen trek. Dankzij het watergehalte houdt het je lichaam goed gehydrateerd en helpt het bij het verbranden van lichaamsvet door zijn drainerende werking. Een kopje van deze kostbare drank een uur voor de maaltijd is een effectieve manier om hongergevoelens te stillen. Gemiddeld drie kopjes per dag voorkomen dat je gaat snoepen en trek krijgt.

Chantre et al. (2002) hebben aangetoond dat gestandaardiseerd groene thee-extract met 25% EGCG bijdraagt aan gewichtsverlies bij patiënten met matig overgewicht.

Hoe kan ik profiteren van de vele natuurlijke deugden van groene thee?

Om te profiteren van al zijn deugden en eventuele breuk te voorkomen, moet je je eigen bereidingen maken.

Breng je water aan de kook (minimum 90°C) en laat je thee maximaal 2 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van de gebruikte soort. Neem de tijd om van je genot te genieten. Er wordt ook gezegd dat het de bloeddruk verlaagt, diabetes bestrijdt, hart- en vaatziekten voorkomt en kanker bestrijdt.

Goed om te weten is dat overmatig gebruik van je afslankally, vooral ’s avonds, bij sommige mensen kan leiden tot slaapstoornissen vanwege het cafeïnegehalte.

#2 Havervlokken

Havermout is een effectieve eetlustremmer. Haver brengt de zenuwen in balans en verlaagt het cholesterolgehalte. Het is ook een van de rijkste natuurlijke voedingsmiddelen in oplosbare vezels, waardoor het suikers en vetten kan vastleggen en uit het lichaam kan spoelen voordat ze worden opgenomen.

Aliments coupe-faim
Havervlokken onderdrukken de eetlust.

Deze oplosbare vezels reguleren het cholesterolgehalte in het bloed en de bloedsuikerspiegel. Dit helpt om overtollig vet uit je lichaam te smelten. Als je een van die mensen bent die op hun gewicht letten en hun figuur in de gaten houden, zul je een zeer gewaardeerd verlies van calorieën zien. Haver is een uitstekende eetlustremmer. Een ander effect van vezels op de eetlust is dat ze de maaglediging vertragen. Het helpt ook de bloedsuikerspiegel te verlagen bij patiënten met diabetes type 2.

Het buitenste omhulsel, haverzemelen, bevat een veelheid aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam: vitamine E en B1, eiwitten, mangaan, selenium, fosfor, magnesium, zink en koper. Een kom havermout als ontbijt of avondeten is aangenaam om te eten dankzij de textuur en smaak, maar het kan je maag ook lange uren bezig houden.

#3 Banaan

Bananen hebben eetlustremmende eigenschappen omdat ze complexe langzame suikers bevatten. Het kenmerk van langzame suikers is dat ze langzaam worden opgenomen door het lichaam. Dit resulteert in een verzadigd gevoel dat enkele uren aanhoudt. Deze langzame suikers worden uiteindelijk omgezet in eenvoudigere suikers (glucose), het echte energiereservoir van je lichaam.

La banane, un coupe-faim naturel
Bananen, de vrucht

Bananen bevatten ook lipase. Bananen beperken het snoepen en verminderen het lichaamsvet: zodra het lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan het gebruikt om te functioneren, verliest het gewicht.

Het is ook een vrucht die rijk is aan zetmeel, waardoor hij relatief verzadigend is. Deze eetlustremmende vrucht is rijk aan vezels, vitamine B en kalium. Het is geschikt voor mensen die behandeld worden voor hartaandoeningen of hoge bloeddruk (niet-kaliumsparende diuretica en cardiotonica van het digitalis-type).

Deze mensen hebben een grotere inname van kalium nodig, die op een gezonde manier uit bananen kan worden gehaald. Bananen beperken het snacken en de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen (vooral bij het ontbijt). Ze geven je een vol gevoel en helpen je gewicht te verliezen.

Maar omdat bananen van nature veel suiker bevatten, kan het eten ervan alleen ’s ochtends leiden tot aanzienlijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit is niet zonder risico voor mensen die insuline gebruiken of lijden aan insulineresistentie.

#Meloen

Meloen is een zeer populaire vrucht in de zomer omdat hij van nature veel water bevat. Het hoge watergehalte maakt het een uitstekende biologische eetlustremmer, waardoor het ideaal is om af te vallen omdat het niet alleen je lichaam hydrateert, maar ook het hongergevoel blokkeert en je de hele dag een vol gevoel geeft.

melon
Deze vrucht is erg caloriearm (ongeveer 34 calorieën per 100g), waardoor het een ideale metgezel is als je wilt afvallen.

Deze afslankpartner is ook zeer rijk aan kalium en mineralen en is goed voor je nieren omdat het ontgift. Of je het nu eet als voorgerecht, dessert of tussendoortje, deze krachtige vochtinbrenger geeft je snel een vol en fit gevoel, de hele dag lang.

Ik raad een zelfgemaakte smoothie op basis van meloen aan die je overal mee naartoe kunt nemen en zoveel kunt drinken als je wilt. Het is veel praktischer dan de hele dag plakjes met je mee te dragen. Vergeet niet om het vlak voor de maaltijd te eten om de honger te stillen, want het bevat veel water.

#5 Appel

Je favoriete vrucht is eigenlijk een geweldige bondgenoot als je wat kilo’s kwijt wilt. Het is een bewezen vetverbrander. Dankzij het hoge gehalte aan oplosbare voedingsvezels helpen appels om vet in het lichaam vast te houden.

De oplosbare vezels in appels blokkeren galzouten en cholesterol in je lichaam en bevorderen de eliminatie ervan door de darmtransit te stimuleren. Deze oplosbare vezels reguleren zelfs het cholesterol- en bloedsuikergehalte in het bloed. Vandaar hun gunstige effect op het verminderen van lichaamsvet.

Appels zijn rijk aan vitamines (vooral vitamine C) en arm aan calorieën (50 kcal per 100 g), en dus de ideale vrucht, want ze bevatten niet alleen weinig of geen calorieën, maar hebben ook het extra voordeel dat ze de eetlust onderdrukken. Dankzij zijn krachtige eetlustremmende eigenschappen is de appel ongetwijfeld een vrucht die je met mate moet eten als je je figuur wilt behouden.

En als je toevallig een trek niet kunt weerstaan: je hoeft niet te stressen, bijt gewoon in een appel als tussendoortje en je bent klaar. Deze vrucht bevat zeer weinig calorieën en is een uitstekende eetlustremmer, waardoor je de middelen krijgt die je nodig hebt om door te gaan tot je volgende geplande maaltijd.

Appels, de remedie voor mannen en vrouwen

Coupe-faim naturel
Appels zijn natuurlijke eetlustremmers.

Appels zijn rijk aan pectine, dat helpt bij de vetverbranding. Pectine versnelt de afvoer van overtollig vet via het darmkanaal.

Bovendien is de appelazijn die uit appels wordt gemaakt rijk aan pectine, waardoor je een voller gevoel krijgt. Azijnzuur, een ander actief ingrediënt in appelazijn, verbrandt lichaamsvet, vooral rond de buik, dijen en billen. Geen hardnekkig vet meer dat vastzit in je dijen, heupen, ingewanden of billen. Je zult je langer vol voelen.

Deze vrucht is niet alleen een uitstekende eetlustremmer en vetverbrander bij overgewicht, maar kan ook problemen met diarree of verstopping oplossen. Deze vrucht wordt door bijna iedereen goed opgenomen en is ideaal voor je voorgerechten, desserts, snacks, salades enzovoort. Deze fruitremedie stimuleert je metabolisme.

#6 Agar agar

Je bent vaak bang geweest om op de weegschaal te gaan staan, beschaamd om naar jezelf in de spiegel te kijken omdat je lichaam zo te zwaar is. Maak een einde aan deze complexen. Eet gezond met agar agar, bij voorkeur biologisch. Het is verre van een talisman of wonderdrank, het is de bekendste (of bijna bekendste) vezel om honger te beteugelen en je eetlust te reguleren.

coupe-faim agar-agar
Agar-agar is een voedingsproduct dat wordt gewonnen uit rode algen.

De viskeuze vezels in dit rode zeewierextract hebben uitzonderlijke eetlustremmende eigenschappen. Deze natuurlijke eetlustremmer is zeer effectief in het verlagen van je cholesterolgehalte en bevordert zelfs je darmtransit door constipatie tegen te gaan.

Hoe werkt het?

Agar-agar is rijk aan oplosbare vezels, die in je maag opzwellen als ze in contact komen met vloeistoffen. Dit is de bron van het eetlustremmende effect. Dit natuurlijke geleermiddel van plantaardige (niet-dierlijke) oorsprong met zijn krachtige eetlustremmende werking wordt in capsulevorm of als aftreksel geconsumeerd en is ook geschikt voor vegetariërs. Voor gewichtsverlies raad ik het gebruik van agar-agar sterk aan, mits je niet allergisch bent voor zeeproducten.

Bij voorkeur opgelost in een warme vloeistof, wordt het poeder gelatine, waardoor je minder eet tijdens de maaltijd en de effectiviteit toeneemt. Je kunt nog steeds warm water of vruchtensap gebruiken (om te voorkomen dat het geleert), ongeveer 30 minuten voor je hoofdmaaltijden. Je zult minder honger hebben tijdens de maaltijd.

Goed om te weten: je natuurlijke geleermiddel kan een vervanging zijn voor varkensgelatineblaadjes in je taarten en andere bereidingen die consistentie en stevigheid vereisen.

#7 ei

Presentatie

Eieren zijn een voedingsmiddel dat iedereen kan eten. Maar de enorme voordelen ervan zijn waarschijnlijk onbekend bij veel mensen, vooral bij mensen die op zoek zijn naar een afslankdieet. Eieren zijn een enorme bron van eiwitten en kunnen in veel verschillende vormen worden gegeten. Maar als je last hebt van overgewicht en de calorieën onder controle wilt houden, raad ik gekookte of hardgekookte eieren sterk aan.

Des oeufs
Eieren zijn een dierlijk eiwit. Het vult erg goed en is een effectieve eetlustremmer.

Waarom hardgekookte eieren?

Het hardgekookte ei staat bekend als een voedingsmiddel dat je helpt een vol gevoel te krijgen (eetlustremmer). Eén hardgekookt ei helpt je al om je hongergevoel te stillen. Omdat een hardgekookt ei niet alleen veel eiwitten bevat, maar ook erg vullend is, zakt het goed in je maag. Dit maakt ze een uitstekende eetlustremmer. Het is ook een caloriearm voedingsmiddel. Als je één hardgekookt ei eet, krijgt je lichaam maar ongeveer 80 kilocalorieën binnen, wat erg weinig is.

Het is ook goed om te weten dat hardgekookte eieren gemakkelijk vlees kunnen vervangen in je maaltijd. Het is ook een geweldige bron van vitaminen en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Het is duidelijk dat eieren een uitstekend voedingsmiddel zijn om op te nemen in je afslankdieet. Je eetlustremmer bevat ook aminozuren en vitamine A, D, E en B12. Het voorziet je lichaam van zink, fosfor, ijzer, kalium en magnesium.

Met zijn lage energiegehalte zul je zeker afslanken. Je kunt het combineren met een kleine salade van rauwe wortelen, of gekookte wortelen als je dat liever hebt, allemaal gekruid met aromatische kruiden om de smaak naar voren te brengen. Eet je gekookte eieren vooral zonder mayonaise of andere toegevoegde producten.

#8 Peulvruchten

Peulvruchten (linzen, bonen, enz.) zijn niet alleen een streling voor het gehemelte, maar zijn ook geweldig om mee af te slanken. Ze zijn rijk aan complexe koolhydraten of langzame suikers en hebben het voordeel dat ze je snel en langdurig een vol gevoel geven, dankzij de werking van deze langzame suikers.

Un assortiment de légumineuses

De vezels die ze bevatten werken ook eetlustremmend en reguleren de darmtransit. Ze zijn goed voor de darmen en door zich met water te doordrenken, verhogen de vezels het verzadigingseffect en nemen ze een belangrijke plaats in de maag in. Honger wordt op natuurlijke wijze onderdrukt.

Peulvruchten zijn in wezen complexe koolhydraten, de belangrijkste energiebron voor de hersenen en de spieren. Ik raad ze dus terecht aan bij elke maaltijd. Bovendien neemt het lichaam de complexe koolhydraten in peulvruchten relatief langzaam op. Dit betekent dat er geleidelijk energie vrijkomt in het lichaam. Peulvruchten geven je een vol gevoel en geven je de middelen om de verleiding om te knabbelen te weerstaan en houden je op de been tot de volgende maaltijd.

#9 Cafeïne

Een van de bestanddelen van je favoriete natuurlijke afslankmiddel, Zotrim, is cafeïne. Het verhoogt het rustmetabolisme van je lichaam. Het maakt je strakker, geeft je energie, vermindert vermoeidheid en, bovenal, remt honger en trek in snacks. Cafeïne is ook een natuurlijk ingrediënt dat wordt gebruikt in de samenstelling van voedingssupplementen tegen overgewicht en obesitas, en is erg goed voor je gezondheid, omdat het diabetes bij patiënten met diabetes 2 en mensen met overgewicht zou verminderen.

Une tasse de café
Cafeïne (in koffie, thee en Guarana) helpt ook om het energieverbruik en de vetstofwisseling te verhogen. Het staat bekend als een hulpmiddel bij gewichtsverlies.

De eetlustremmende eigenschappen van cafeïne zijn algemeen bekend. Cafeïne verhoogt het energieverbruik en de lipolyse. Deze stof werkt in op het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en de adipocyt. Cafeïne stimuleert een toename van de zenuwactiviteit en blokkeert adenosinereceptoren in de hersenen. Het resultaat is het vrijkomen van noradrenaline, dat de vetcellen opdraagt hun inhoud vrij te geven en “vet te verbranden” om energie te leveren.

Het drinken van koffie stimuleert de verbranding van lichaamsvet door de werking van cafeïne. Cafeïne versnelt het smelten van vetstoffen, verhoogt het basismetabolisme van cellen en stimuleert zo de afvoer van opgeslagen vet. Het stimuleert ook de afgifte van catecholaminen, waaronder adrenaline, waardoor het lichaam sneller vet kan verbranden. Ik raad je echter aan om de dagelijkse inname van 400 mg cafeïne niet te overschrijden.

#10 Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B3 en B6

Het belangrijkste doel van vitamine B3 of niacine is het reguleren van cholesterol. De bijdrage ervan aan het lichaam is gunstig omdat het helpt om het niveau van slecht cholesterol (LDL-C en lipoproteïnen) te verlagen ten gunste van goed cholesterol (HDL-C).

Vitamine B3 geeft je een vol gevoel. Een andere interessante eigenschap, als je je gewicht onder controle wilt houden, is de werking van vitamine B3 op het verhogen van het leptinegehalte. Leptine is het verzadigingshormoon bij uitstek. Het reguleert de vetreserves van het lichaam. Hoe hoger het leptineniveau, hoe groter het eetlustremmende effect. Dit is waar vitamine B3 (niacine) van pas komt als het gaat om gewichtsbeheersing.

Vitamine B3 verlaagt ook het niveau van triglyceriden, de belangrijkste bestanddelen van vetten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als hun niveau in het bloed stijgt. Als echte energiebronnen en transformatoren voorzien vitamine B3 en B6 je lichaam van de energie die het nodig heeft om de asthenie veroorzaakt door gewichtsverlies het hoofd te bieden.

Vitamine B6 en konjac

Een weinig bekende bron van vitamine B6 is konjac. Het is ongetwijfeld een van de meest effectieve natuurlijke eetlustremmers. Een zeer hoog gehalte aan vezels en vitamine B6 geeft konjac enorme gezondheids- en afslankvoordelen. Het :

 • zwelt op in de maag en geeft je een vol gevoel ;
 • heeft een eetlustremmend effect en vermindert de eetlust;
 • reguleert de glykemische index en de opname van suikers;
 • geeft energie dankzij het vitamine B6 gehalte;
 • reguleert het cholesterolgehalte.

Vitamine B6 is betrokken bij de mobilisatie van verschillende spijsverterings- en stofwisselingsenzymen, wat bijdraagt aan gewichtsverlies.

la plante konjac
Gezicht op de konjacplant

#11 Yerba matébladextract

De mate komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is een struik die zeer gewaardeerd wordt om zijn vele geneeskrachtige eigenschappen. De fijn gedroogde bladeren van de mate worden geïnfuseerd tot een drank met enorme voordelen, vooral voor gewichtsbeheersing. Yerba Maté-thee werkt vochtafdrijvend en eetlustremmend.

Maté thee bevat verbindingen zoals methylxanthines (cafeïne en theobromine). Deze thee stimuleert de stofwisseling en verhoogt het calorieverbruik in rust dankzij het thermogene effect. Dit verhoogt de vetverbranding van de buik, dijen en billen, wat leidt tot gewichtsverlies.

Bovendien heeft je mate thee vochtafdrijvende eigenschappen (om het vasthouden van water tegen te gaan). Yerba Maté is rijk aan antioxidanten en heeft een stimulerend effect. Het verbetert de gezondheid van hart en hersenen en bevordert de spijsvertering.

Maté
Yerba Maté, een plant met eetlustremmende extracten

De verschillende soorten eetlustremmende voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën: groeivoeding, beschermingsvoeding en krachtvoeding. Er zijn verschillende categorieën: lipiden, eiwitten en koolhydraten. Binnen deze brede groepen zijn er subgroepen. Wat eetlustremmers betreft, kan ik de volgende soorten noemen:

 • Eiwitten (vlees, eieren en vis)
 • Zetmeelrijke voedingsmiddelen;
 • Melk en zuivelproducten;

Dierlijke eiwitten: waarom zijn het eetlustremmers?

Vis en vlees vereisen een relatief lang kauwproces. Dit geeft de hersenen meer tijd om te reageren op verzadigingssignalen. Een hoog eiwitgehalte zorgt ervoor dat het slijmvlies van de twaalfvingerige darm pancreozymin of cholecystokynine afscheidt, een verzadigingshormoon. Eiwit stimuleert vele andere verzadigingsmechanismen die honger verminderen of onderdrukken.

Zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen echt eetlustremmers?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, namelijk dat zetmeelrijke voedingsmiddelen moeten worden vermeden om af te vallen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen wel degelijk eetlustremmers. Ze geven je langer een vol gevoel door je lichaam stabiele, blijvende energie te geven. Maar om een eetlustremmend effect te hebben, moet zetmeelrijk voedsel heel en ongeraffineerd worden gegeten. Zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn onder andere brood,

Melk en eetlustremmende zuivelproducten

Magere of halfvolle melk, fromage frais en yoghurt hebben een dikke consistentie. Na consumptie geven ze snel een verzadigd gevoel. Ze zijn echter ook rijk aan eiwitten en bio-actieve bestanddelen waarvan de inname een langdurig verzadigd gevoel opwekt.

Onder de eetlustremmers zou je ze in categorieën kunnen indelen. Maar om het eenvoudig te houden, stel ik een andere indeling van eetlustremmers voor. Enerzijds vloeibare eetlustremmers en anderzijds voedingsmiddelen om het hongergevoel te onderdrukken.

Vloeibare eetlustremmers

Naar mijn bescheiden mening zijn goede vloeibare hongeronderdrukkers onder andere suikervrije groene thee, cafeïne (in koffie), kruidenthee gemaakt van plantenextracten (Maté, Guarana Damiana) en puur water. De waarheid is dat je je honger niet alleen kunt stillen door te eten.

Vaste eetlustremmers

Dit zijn onder andere eieren, zetmeelrijk voedsel en peulvruchten (kikkererwten, bonen, erwten, linzen, enz.).

Hoe werken natuurlijke eetlustremmers?

Eetlustremmers zijn voedingsmiddelen die je soms overvloedige eetlust remmen. Het verhoopte resultaat is dat je lichaam vet kan verbranden, je eetlust vermindert en calorieën vermindert om gewicht te verliezen. Door op deze manier kilo’s te verliezen, ben je op weg naar je beste figuur.

femme rassasiée
Eetlustremmers zijn geen toverdrankjes die een paar experts kunnen voorschrijven om van die hardnekkige kilo’s af te komen. Het is belangrijk om het advies van artsen en andere behandelaars op te volgen.

Volgens een onderzoek van Jenkins, D. (2000) zijn er drie effectieve manieren om af te vallen met een afslankdieet:

 • voedselporties verkleinen
 • eet een dieet dat rijk is aan eiwitten en arm aan complexe koolhydraten;
 • of een dieet eten dat rijk is aan complexe koolhydraten en arm aan vet.

Terwijl de eerste twee methoden soms gemengde resultaten geven, heeft de laatste methode overtuigende resultaten. De zwelling van de maagwand na het eten stimuleert het vrijkomen van verschillende hormonen die het hongergevoel blokkeren. Tijdens het verteringsproces sturen bepaalde receptoren een remmend signaal naar het deel van de hersenen dat de eetlust regelt. Het is vooral in de darm dat eiwitten helpen om een ‘eetlustremmende’ boodschap af te geven.

Deze eigenschappen zijn in sommige voedingsmiddelen meer aanwezig dan in andere. Voedingsmiddelen met dit sterke eetlustremmende vermogen zijn eetlustremmers. Ze vormen een barrière om gedurende enkele uren te knabbelen of te eten.

Je vragen

Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?

Er zijn veel voedingsmiddelen die buikvet verbranden. Enkele voorbeelden: citroen, appel, aubergine, kaneel, ananas, avocado, groene thee, koffie, gember en papaja. Verschillende van deze voedingsmiddelen kunnen je ook helpen om je dijen en billen slanker te maken.

Wat is de beste natuurlijke eetlustremmer?

Ik zou Zotrim als beste eetlustremmer aanwijzen vanwege het synergetische effect van de actieve ingrediënten. Er zijn echter ook andere zeer goede natuurlijke eetlustremmers, zoals PhenQ. Wat betreft natuurlijke voedingsmiddelen zijn de 11 hierboven genoemde uitstekend!

Zijn er voedingsmiddelen die de maag doen opzwellen?

Ja, rauwe groenten, vet en zout voedsel, zuivelproducten, kauwgom en koolzuurhoudende dranken doen de maag opzwellen.

Is de glykemische index van voedingsmiddelen belangrijk om het verzadigingsgevoel te beperken?

Ja, die is heel belangrijk. Voedingsmiddelen met een lage glykemische index (lager dan 55) verdienen de voorkeur omdat ze het verzadigingsgevoel verlengen. Hoe minder voedingsmiddelen met een hoge glykemische index je eet, hoe beter het voor je is.

Mag ik de hele dag door eetlustremmers eten? Zelfs ’s avonds?

Ja, dat mag, zelfs ’s avonds. Maar loop niet het risico dat je alles wat je overdag hebt gemist ‘inhaalt’ en de kilo’s die je bent kwijtgeraakt er weer aankomt. Zoals een voedingsdeskundige zou zeggen: “Je maag heeft het avondeten nog niet verteerd en vraagt nu al om een koekje? Help hem te kalmeren door kruidenthee te zetten. Je profiteert niet alleen van de kalmerende eigenschappen waardoor je beter slaapt, maar het kan ook de honger en de drang om te knabbelen stillen”.

Is het beter om vloeistoffen of vaste stoffen te eten om honger te onderdrukken?

Eetlustremmers kunnen zowel vast als vloeibaar zijn (een glas water, je groene thee aftreksel, etc). Eten is niet de enige manier om honger te stillen!

Bron:

 • Andersen, T. en Fogh, J. (2001): ‘Weight loss and delayed gastric emptying following a South American herbal preparation in overweight patients’. Journal of Human Nutrition and Dietetics, Vol. 14, pp. 243-250.
 • Bulletin d’Information Toxicologique. Lyse Lefebvre (2006): TOXICOLOVIGILANCE MAIGRIR ? NATURELLEMENT! Zomer 2006, Volume 22, Nummer 1.
 • Chantre P, Lairon D. (2002). Recent findings of green tea extract AR25 (Exolise) and its activity for the treatment of obesity. Phytomedicine. 9(1):3-8.
 • CLERE N. (2008). A chacun son régime, Actualités pharmaceutiques, 47 (474), pp. 29-30.
 • CLERE N. (2013). Surpoids, obésité et conseil officinal. Actualités pharmaceutiques, 52 (527), pp.39-41.
 • Cronin JR (2000). Groene thee-extract stimuleert thermogenese: zal het ephedra vervangen? Altern Comp Ther ; 6:296-300.
 • DEBUIGNE G, COUPLAN F. (2013). Le petit Larousse des plantes qui guérissent : 500 plantes et leurs remèdes, Larousse Ed. Paris, 992 p.
 • DERBRE S. (2010). Tour d’horizon des compléments alimentaires à base de plantes. Actualités pharmaceutiques, 2010, 49 (96), pp.20-31.
 • Dulloo AG, Duret C, Rohrer D, et al. (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr ;70:1040-5.
 • Jenkins, D. (2000). Hype van eiwitrijke diëten: Ze zijn populair – maar zijn ze wel gezond? Parkhurst exchange, Nutrition and Diet Digest, augustus.
 • KAUPT E. (2014). Belangrijke bronnen van cafeïne en gehaltes in voedingsmiddelen, Nutrition Practice, 10 (40), pp.10-15.