Hoe kan ik zonder suiker?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Gebak, viennoiseries, ijsjes, drankjes, enz… Overal waar suiker is, heb je het gevoel dat je niet zonder kunt. En toch kan het!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waarom hebben we het gevoel dat we niet zonder suiker kunnen?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat we het hier hebben over suiker in de vorm van poedersuiker, dezelfde suiker die fabrikanten of wijzelf zowat overal aan toevoegen, aan bepaalde vruchten zoals aardbeien, in yoghurt, in koffie, in thee… en die niet essentieel is voor het leven, maar die er is om smaak toe te voegen en dus ons smaakgenot te bevorderen.

Het is niet dezelfde suiker die van nature voorkomt in bijvoorbeeld zetmeelrijk voedsel of brood en de impact op je lichaam is niet hetzelfde.

Het is aangetoond dat we ons met toegevoegde suiker in het zogenaamde “beloningscircuit” bevinden: als we het eten, doet het zoveel goeds voor de hersenen dat het om meer vraagt….

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat suiker bij knaagdieren verslavender is dan cocaïne (van de 100 geteste ratten gaven er 94 de voorkeur aan de zoete smaak boven cocaïne).

Ik zeg dus niet dat je helemaal geen suiker moet eten, maar als je het gevoel hebt dat het een soort ‘verslaving’ wordt, zijn er technieken om je te helpen; want laten we niet vergeten dat te veel suiker slecht kan zijn voor je gezondheid: overgewicht, obesitas, diabetes en andere hart- en vaatziekten….

impression de ne pas pouvoir se passer de sucre

Wat kunnen we doen?

“De alles-of-niets wet: de enige manier om een verslaving te beheersen is om alle consumptie te stoppen.

Een drugsverslaafde kan niet tevreden zijn met één dosis heroïne, of een roker met één sigaret. Je moet dus stoppen met het consumeren van alle vormen van suiker en kunstmatige zoetstoffen, die het verlangen vergroten en leiden tot vetopslag. In het ideale geval vermijd je gedurende 3 weken bewerkte voedingsmiddelen, d.w.z. voedingsmiddelen die je kant-en-klaar in de winkel koopt, en kook je thuis met verse producten.

Mijn tweede advies is “drink je calorieën niet op “.

Vermijd in feite alle vormen van vloeibare suiker: frisdranken, gezoete thee of koffie, energiedrankjes, enz.

Ontdek 5 tips die je kunt gebruiken om te stoppen met het eten van (toegevoegde) suiker:

Is het moeilijk om ze in praktijk te brengen?

Het kost een minimum aan inspanning, maar als je het eenmaal gedaan hebt, zul je zien dat je lichaam veel minder zal vragen en dat je tevreden zult zijn met jezelf.

Daarnaast raad ik je natuurlijk sterk aan om ‘eiwit te eten’: eiwit bij het ontbijt, eiwit bij de lunch en eiwit bij het avondeten. Niet in grote hoeveelheden, maar regelmatig om te voorkomen dat je trek krijgt in suiker, waardoor je vaak naar suiker grijpt.
Begin de dag met een eiwitrijk ontbijt: eet bijvoorbeeld noten, zaden en biologische scharreleieren. En dan vis, vlees of grasgevoerde kip voor eiwitten van goede kwaliteit tijdens andere maaltijden.

En mijn andere advies is om “met mate groenten te eten”!

En denk niet dat sommige groenten suiker bevatten (asperges, sperziebonen, uien, courgettes, tomaten, venkel), deze groenten bevatten toegevoegde suikers, die niet gevaarlijk zijn, het zijn de anderen.
Toegevoegde suikers! De groenten die ik net heb genoemd reageren niet op dezelfde manier in je lichaam, omdat ze ook vezels bevatten die de spijsvertering helpen en bovendien helpen deze groenten je om af te vallen.

appliquer les astuces arrêt de sucre

Wat doe je als je trek hebt?

Dat klopt, dus ik raad je een ‘noodpakket’ aan voor de munchies. Het geheim is om je nooit in een noodsituatie te bevinden, zodat je niet toegeeft aan de drang om te eten wanneer je een snoepautomaat of een fastfoodrestaurant passeert. Zorg er dus voor dat je altijd een ‘noodpakket’ bij je hebt, met daarin een gezonde snack voor als je trek hebt.

Hier is wat het zou kunnen bevatten

 • kokoswater zonder toegevoegde suiker
 • Amandelen, walnoten, pompoenpitten
 • 1 hardgekookt ei

Tot slot moet je er gewoon aan denken om geen verleidelijke voedingsmiddelen zoals koekjes of chocolade te kopen, want die blijven lang in je kastjes liggen, dus ze zijn binnen handbereik en moeilijker te weerstaan!

Als je ze nodig hebt voor andere gezinsleden of voor eventuele gasten, bewaar ze dan hoog in de kast zodat ze onbereikbaar zijn.

Is hetniet alleen eten dat je doet verlangen naar zoete dingen?

Nee, er zijn andere factoren die je kunt beïnvloeden:

 • Begin met jezelf te bevrijden van stress !
  Reageren op stress veroorzaakt een ware “hormonale storm” in je lichaam, waarbij het stresshormoon cortisol vrijkomt, dat de opslag van vet in je buik stimuleert. Hier is een kleine tip om dit tegen te gaan: adem 5 seconden diep in en 5 seconden uit, alles 5 minuten lang, 3 keer per dag bij elke maaltijd: dit wordt hartcoherentie genoemd.
  Doe het en je zult versteld staan!
 • Tot slot, verwaarloos je slaapquotaniet… Vermoeidheid leidt ertoe dat we comfortvoedsel eten (meer vet en suiker) dat niet noodzakelijk goed is voor onze gezondheid, ik herhaal het nog maar eens. Slaapgebrek wordt in verband gebracht met de afscheiding van twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor eetlust en verzadiging.
  Met andere woorden, slaaptekort kan leiden tot hongergevoelens.

Tot slot wil ik zeggen dat het niet zo gemakkelijk is om te ‘detoxen’ van suiker, maar dat het de moeite waard is. Probeer het minstens een paar dagen en je zult zien…

SAMENGEVAT:

 • Toegevoegde suiker is niet essentieel
 • Zorg dat je altijd een ‘EHBO-kit’ hebt voor af en toe een tussendoortje
 • Stress en slaap kunnen het verlangen naar suiker stimuleren