Eetbare bloemen en kruiden

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het is lente, de bloemen beginnen te bloeien, de temperaturen worden warmer en we willen allemaal graag wat kleur en smaak toevoegen aan onze gerechten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

In dit artikel nodig ik je uit om het lenteseizoen op je bord te brengen met eetbare bloemen en aromatische kruiden die je 5 zintuigen zullen verrukken!

Eetbare bloemen

Eetbare bloemen zijn bloemen die in de keuken gebruikt kunnen worden om interessante smaken, kleuren en texturen toe te voegen aan verschillende gerechten. Sommige van deze bloemen hebben een lange culinaire geschiedenis in verschillende culturen, terwijl andere recenter zijn in hun gebruik in de keuken.

Het gebruik van eetbare bloemen gaat terug tot het oude China, waar chrysantbloemen vaak werden gebruikt in gerechten om een unieke smaak toe te voegen. In Europa gaat de traditie van het gebruik van eetbare bloemen ook terug tot de oudheid, toen de Romeinen vaak bloemen gebruikten in hun gerechten. Het gebruik van eetbare bloemen werd echter grotendeels verlaten tijdens de middeleeuwen, voordat het een snelle comeback maakte in de afgelopen decennia. Er zijn veel verschillende eetbare bloemen, elk met een unieke smaak en culinaire toepassingen.

fleurs comestibles

De bloemen die het meest gebruikt worden in de keuken zijn Oost-Indische kers, rozen, viooltjes, lavendel, goudsbloemen, bernagie, viooltjes en klaprozen.

Basilicum, koriander, tijm en oregano worden ook vaak gebruikt als garnering of ingrediënt in gerechten.

 • Oost-Indische kers wordt vaak gebruikt om een pittige, peperige smaak aan gerechten toe te voegen.
 • Rozenblaadjes zijn zoet en geurig en kunnen worden gebruikt om desserts, jam en siroop op smaak te brengen.
 • Viooltjes hebben een zoete, delicate smaak en kunnen worden gebruikt om desserts te versieren of drankjes te aromatiseren.
 • Lavendel heeft een sterke smaak en kan worden gebruikt om desserts, jam en dressings op smaak te brengen.
 • Goudsbloemen hebben een pittige smaak en kunnen worden gebruikt in soepen en stoofschotels.
 • Bernagie heeft een frisse, kruidige smaak en kan worden gebruikt om salades en visgerechten op smaak te brengen.
 • Viooltjes hebben een licht zoete smaak en kunnen worden gebruikt om taarten en desserts te versieren.
 • Klaprozen hebben een milde, zoete smaak en kunnen worden gebruikt om siropen en thee te aromatiseren.

Eetbare bloemen worden vaak gebruikt om gerechten te versieren en kleur en textuur toe te voegen aan presentaties.

Ze kunnen ook gebruikt worden in salades, soepen, stoofschotels en vlees- of visgerechten om smaak toe te voegen. Eetbare bloemen kunnen ook gebruikt worden voor thee, siroop, jam en dressings.

Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle bloemen eetbaar zijn en dat sommige giftig of allergeen kunnen zijn. Het is belangrijk om informatie in te winnen over elke bloem voordat je ze gebruikt bij het koken en om er zeker van te zijn dat ze eetbaar zijn. Het is ook belangrijk om geen bloemen te gebruiken die behandeld zijn met pesticiden of andere chemicaliën.

Aromatische kruiden

Aromatische kruiden zijn planten die in de keuken worden gebruikt om smaak en aroma aan gerechten toe te voegen. Ze worden vaak vers gebruikt, maar kunnen ook gedroogd worden of in de vorm van etherische oliën.

De meest gebruikte aromatische kruiden in de keuken zijn: basilicum, tijm, rozemarijn, oregano, munt, koriander, peterselie, dragon, kervel, salie en laurier.

herbes aromatiques

Elk van deze kruiden heeft een unieke smaak en aroma die bij verschillende soorten gerechten passen.

 • Basilicum is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Italiaanse keuken om pasta, pizza’s en sauzen op smaak te brengen.
 • Tijm is een populair kruid in de Franse keuken en kan worden gebruikt om vleesgerechten en soepen op smaak te brengen.
 • Rozemarijn is een kruid dat vaak wordt gebruikt om vleesgerechten op smaak te brengen, vooral lamsvlees.
 • Oregano is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de mediterrane keuken om pizza’s, pastagerechten en salades op smaak te brengen.
 • Munt is een kruid dat vaak wordt gebruikt om drankjes, desserts en vleesgerechten op smaak te brengen.
 • Koriander is een populair kruid in de Aziatische en Mexicaanse keuken en kan worden gebruikt om rijstgerechten, salsa’s en curry’s op smaak te brengen.
 • Peterselie is een kruid dat vaak wordt gebruikt om gerechten te garneren, maar kan ook worden gebruikt om soepen en vleesgerechten op smaak te brengen.
 • Dragon is een kruid dat vaak in de Franse keuken wordt gebruikt om visgerechten en sauzen op smaak te brengen.
 • Kervel is een kruid dat vaak wordt gebruikt om groentegerechten en soepen op smaak te brengen. Salie is een kruid dat vaak wordt gebruikt om vleesgerechten en sauzen op smaak te brengen.
 • Laurierblad is een kruid dat vaak wordt gebruikt om soepen en stoofschotels op smaak te brengen.

Aromatische kruiden kunnen vers of gedroogd worden gebruikt, maar hun smaak is vaak sterker als ze vers worden gebruikt.

Om verse kruiden te bewaren, wikkel je ze in een vochtige papieren handdoek en bewaar je ze in een plastic zak in de koelkast.

Kruiden kunnen ook gedroogd worden door ze ondersteboven op te hangen op een droge, luchtige plek.

Kortom, eetbare bloemen en kruiden zijn belangrijke ingrediënten in veel keukens over de hele wereld en kunnen een vleugje smaak en aroma toevoegen aan een verscheidenheid aan gerechten.

Er zijn veel verschillende eetbare kruiden en bloemen, elk met hun eigen unieke smaak en aroma, waardoor je allerlei combinaties en unieke gerechten kunt maken.

Nu is het jouw beurt om plezier te hebben!