Ken je de voordelen van bananen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Er zijn zo’n 1000 soorten bananen… Elke Fransman consumeert 8,5 kg bananen per jaar, waarmee het de op één na meest verkochte vrucht in Frankrijk is!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maar sommigen van jullie zijn een beetje bang voor bananen, omdat ze de reputatie hebben te rijk te zijn en dik te maken…

Laten we eens kijken wat echt is en wat niet.

Zijn bananen goed voor jequa voedingswaarde?

Ken je de uitdrukking “een banaan eten”, die verwijst naar lachen?

Wel, het komt ook overeen met de deugden van deze vrucht, want in tegenstelling tot wat je zou denken, heeft de banaan verschillende interessante deugden.

Allereerst bevatten bananen vitamine C (15 mg per 100 g banaan), waardoor ze een antioxidant zijn die celveroudering vertraagt.

Bananen zijn rijk aan kalium, en van een hoge inname van kalium is bekend dat het de bloeddruk verlaagt bij mensen met een hoge bloeddruk, waardoor het risico op een hartaanval en beroerte afneemt.

Bananen zijn ook goed voor de spijsvertering, omdat ze zuur- en maagzuurremmende eigenschappen hebben.

(Bron: Dr. Ralph Best Aston University, Birmingham, Groot-Brittannië).

En het is ook een ‘antidepressieve’ vrucht, want bananen zijn rijk aan dopamine en vitamine B6, verbindingen die inwerken op je zenuwstelsel, waardoor je een ‘ontspannend’ effect krijgt.

valeur nutritionnelle banane

Bananen bevatten toch veel suiker? Word je er dik van?

Ja, er zit veel suiker in! Maar dat is op zich niet erg, tenzij je ‘overdrijft’.

In Frankrijk eten we de Cavendish, de bekendste banaan, en de bakbanaan, die in een hartige versie wordt gekookt.

Je komt dan uit op het equivalent van 5 suikerklontjes voor een Cavendish banaan (90 Cal) en 7 suikerklontjes voor dezelfde hoeveelheid bakbanaan (130 Cal). Het is als het eten van pasta voor de bakbanaan, die het zoetst is, maar in termen van calorieën voor de Cavendish, is het als het eten van gewone yoghurt!

En het bevat geen vet!

En laten we niet vergeten dat ons lichaam ‘suikers’ nodig heeft om te functioneren, en bananen bevatten een aantal interessante suikers, vooral omdat ze ook vezels bevatten, zodat ze niet op dezelfde manier in het lichaam worden opgeslagen als wanneer je snoep zou eten, dat sneller als vet in je lichaam wordt opgeslagen.

Dus het is een interessante vrucht voor sporters?

Het is een heel interessant sportvoedsel!

Voor sporters zijn bananen vooral aan te raden omdat ze rijk zijn aan koolhydraten (=suikers), B-vitamines, kalium en magnesium (belangrijk voor een goede spierwerking).

Dankzij de suikers, die in minder dan twee uur door de spieren van het lichaam kunnen worden opgenomen, helpt het je snel te herstellen na het sporten.

Het is daarom een uitstekend tussendoortje voor sporters, studenten en kinderen.

Het kan ook een goed alternatief zijn voor het ontbijt als je het moeilijk vindt om er een te eten: afhankelijk van de grootte levert een banaan evenveel energie als 35 g brood (een half eenpersoonsbroodje).

Kunnen bananen helpen bij diarree?

Bananen kunnen de symptomen van diarree verlichten dankzij hun bijzondere vezelgehalte, waardoor ze ideaal zijn voor het reguleren van de transit.

Bananen hebben veel voordelen: ze zijn praktisch, met een dikke schil om ze te beschermen, ze zijn gemakkelijk overal mee naartoe te nemen en ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Je wordt zelden teleurgesteld door de smaak van een banaan, in tegenstelling tot andere vruchten waarbij je nooit zeker weet of ze rijp, sappig of zoet genoeg zijn…

petit déjeuner sportif banane

Hoe weet je wanneer een banaan rijp is?

Je moet naar de kleur kijken: als de banaan lichtgeel is met groene uiteinden, is hij nog aan het rijpen, heeft hij een pittige smaak en een stevige textuur.

Als de banaan helemaal geel is, is hij rijp, met een zoetere smaak en een zachtere textuur.

Tot slot, als de banaan geel is met strepen, is hij volledig rijp en heb je 2 dagen om hem te eten. De smaak is erg zoet en de textuur is smeltend.

Tips om ze te bewaren?

Bananen moeten bewaard worden tussen 18 en 20°C, en zeker niet in de koelkast!

En als hij nog niet rijp is, maar je wel graag een banaan wilt eten, wikkel hem dan in krantenpapier of een papieren zak om het rijpen te versnellen.

Als laatste, om te voorkomen dat de banaan zwart wordt als hij eenmaal gesneden is, besprenkel hem dan met wat citroen!

SAMENVATTEND:

  • De banaan is uit voedingsoogpunt een interessante vrucht
  • De banaan is een praktische vrucht
  • Bananen zijn niet dikmakend