Positief lichaamsbeeld

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Op 21 juni eindigt de lente en begint het zomerseizoen.
Het zomerseizoen betekent dat ons lichaam en onze huid meer worden blootgesteld aan de blikken van anderen.
We dragen luchtigere kleding en gaan zo snel mogelijk naar het strand of het zwembad om af te koelen. Voor velen van jullie kunnen deze zomermaanden heel moeilijk zijn om mee om te gaan.
Je schaamt je voor je lichaam, je schaamt je voor jezelf, je bent ongelukkig met je figuur en je bent bang voor de manier waarop anderen naar je kijken.
Daarom wil ik je de sleutels geven tot een positief lichaamsbeeld om je te helpen de komende maanden aan te kunnen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is een positief lichaamsbeeld?

Het is een concept dat zich richt op acceptatie en waardering van je eigen lichaam, ongeacht het uiterlijk of de grootte. Het gaat over het ontwikkelen van een gezonde relatie met je lichaam en het cultiveren van een zorgzame houding ten opzichte van jezelf. Positief lichaamsbeeld is gebaseerd op het idee dat alle lichamen mooi zijn en gerespecteerd moeten worden.

De belangrijkste principes van een positief lichaamsbeeld en de voordelen ervan voor je welzijn

Positief lichaamsbeeld wordt vaak geassocieerd met een mentaliteit van lichaamsliefde. Het betekent dat je de unieke kenmerken van je lichaam herkent en waardeert, of het nu gaat om vorm, grootte, kleur of een ander lichamelijk aspect.

prendre en considération son corps

Hier is een eerste oefening:

Kun je beginnen met na te denken over deze informatie over jezelf?

Kun je ze opnoemen en opschrijven op een stuk papier?

In plaats van te focussen op vermeende gebreken, moedigt een positief lichaamsbeeld een meer holistisch perspectief aan, waarbij gezondheid, kracht en algeheel welzijn worden gewaardeerd in plaats van oppervlakkige schoonheidsnormen.

Een belangrijk aspect van een positief lichaamsbeeld is onszelf bevrijden van voortdurende vergelijkingen met anderen. Iedereen heeft een ander en uniek lichaam. Jezelf vergelijken met anderen kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid en minderwaardigheid. In plaats daarvan is het beter om je te richten op de positieve aspecten van je eigen lichaam en je persoonlijke vooruitgang en prestaties te erkennen, wat die ook mogen zijn.

De maatschappij speelt een grote rol bij het vormen van ons lichaamsbeeld. De media, reclame en heersende schoonheidsnormen kunnen onrealistische verwachtingen scheppen en leiden tot een laag zelfbeeld. Het bevorderen van een positief lichaamsbeeld houdt in dat deze normen worden aangevochten, dat de representaties van het lichaam in de media diverser worden en dat diversiteit en inclusie worden bevorderd.

Oefening 2:

Schrijf je uit van alle accounts op sociale netwerken die slankheid, gestandaardiseerde schoonheid, diëten, enz. promoten.

Je zult zien hoe goed het voelt om hier niet dagelijks mee te maken te hebben.

Het cultiveren van een positief lichaamsbeeld kan helpen om je fysieke en mentale welzijn te verbeteren. Als we ons goed voelen over ons lichaam, zullen we eerder geneigd zijn om op een gezonde manier voor onszelf te zorgen.

Er zijn veel voordelen verbonden aan het cultiveren van een positief lichaamsbeeld. Ten eerste kunnen we ons richten op wat ons lichaam kan in plaats van op hoe het eruit ziet. In plaats van ons alleen te richten op vermeende gebreken, kunnen we ons lichaam waarderen om zijn kracht, mobiliteit en vermogen om ons in staat te stellen ons leven te leiden. Dit bevordert een positievere houding en een betere relatie met ons lichaam.

body positive

Hoe cultiveren we een positief lichaamsbeeld in 8 punten?

  1. Het is belangrijk om te onthouden dat je waarde als individu niet afhangt van je fysieke verschijning. We zijn veel meer dan ons lichaam en we hebben allemaal kwaliteiten, vaardigheden en talenten die ons uniek en waardevol maken. Door ons te richten op deze positieve aspecten van onszelf, kunnen we ons gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen verbeteren.
  2. Zelfcompassie is essentieel. We moeten aardig en zorgzaam zijn voor onszelf, net zoals we dat voor een goede vriend zouden zijn. Dit betekent ons lichaam met respect behandelen, voor onze gezondheid zorgen en zelfspot vermijden.
  3. Wees je bewust van je gedachten en woorden: wees je bewust van negatieve gedachten over je lichaam en probeer ze te vervangen door positieve. Vermijd kritiek op je uiterlijk en vervang opmerkingen door complimenten en positieve uitspraken.
  4. Vier je prestaties en kwaliteiten: richt je op de positieve aspecten van jezelf die geen verband houden met je fysieke verschijning. Dit kunnen je vaardigheden, talenten, persoonlijkheid of prestaties zijn. Neem de tijd om jezelf te feliciteren met je prestaties en herinner jezelf eraan dat je waarde meer is dan alleen je uiterlijk.
  5. Omring jezelf met positieve mensen: vermijd mensen die kritiek hebben op je uiterlijk of die onrealistische schoonheidsnormen versterken. Omring jezelf met zorgzame, positieve mensen die je betrekken en je aanmoedigen om je goed te voelen over jezelf.
  6. Zorg holistisch voor je lichaam: neem een gezonde levensstijl aan door regelmatig te bewegen, evenwichtig te eten en ervoor te zorgen dat je zelfvoorzienend bent. Zorg goed voor je lichaam door het te hydrateren, de juiste verzorging te geven en tijd te nemen om te ontspannen.
  7. Sluit vrede met je verleden: als je traumatische ervaringen hebt gehad of bent beoordeeld op je uiterlijk, kan het goed zijn om deze emoties te verwerken en manieren te zoeken om te genezen. Therapie of de steun van een gezondheidsprofessional kan hierbij helpen.
  8. Vermijd jezelf met anderen te vergelijken: elk lichaam is uniek en het heeft geen zin om jezelf voortdurend met anderen te vergelijken. Concentreer je op je eigen persoonlijke reis van ontwikkeling en groei.

Tot slot wil ik je eraan herinneren dat schoonheid ligt in diversiteit en zelfacceptatie. Het cultiveren van een positief lichaamsbeeld is een persoonlijke reis, maar het is de moeite waard om de tijd en moeite te investeren in het ontwikkelen van een gezonde en liefdevolle relatie met je lichaam.