Top 10 vetverbrandende voedingsmiddelen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

In bepaalde periodes van het jaar denken mensen na over afvallen. Dit is vooral het geval na de feestdagen, met goede voornemens, voor de vakantie en het dragen van zwemkleding, enz. Maar afvallen is niet altijd gemakkelijk… Omdat je de motivatie mist of gewoon niet de moed hebt om je aan een beperkend dieet te houden. Maar het is perfect mogelijk om vetverbrandende voedingsmiddelen te eten. Dit zijn voedingsmiddelen die vet direct aanvallen en moeiteloos wegsmelten. Deze voedingsmiddelen zijn overal te vinden, zelfs in de groentelade in je koelkast. Hier volgt een kort overzicht van al deze vetverbrandende voedingsmiddelen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.


Voor degenen die de voorkeur geven aan een video, heb ik een korte video van 4 minuten gemaakt waarin de belangrijkste punten van dit artikel worden samengevat. Je vindt hem hier! :

Natuurlijke vetverbranders

Deze gezonde voedingsmiddelen zijn natuurlijke vetverbranders en je kunt ze op elke gewenste manier in je dieet opnemen. Eet deze voedingsmiddelen om beter te slapen, meer gewicht te verliezen of je buikvet te laten smelten. Hier lees je hoe je kunt beginnen! Onderzoek en andere studies tonen aan dat elk lichaam zijn eigen klok heeft (de beroemde biologische klok) die onze stofwisseling beïnvloedt zodat we ons hongerig of slaperig voelen, enz. Soms werkt hij echter niet goed omdat onze hersenen of de maatschappij hem de verkeerde signalen geven. Niet iedereen zou op hetzelfde moment moeten eten, of hetzelfde voedsel moeten eten. Op een bepaalde manier zijn we geconditioneerd en degenen die niet in de pas lopen, lijden eronder, vooral door overgewicht.

Maar als je de natuurlijke eet- en slaappatronen van je lichaam begint te respecteren, kun je eindelijk afscheid nemen van je buikje.

Pas op voor de valkuil van vetvasthoudend voedsel

Vetvasthoudend voedsel is het tegenovergestelde van vetverbrandend voedsel… Het is een voedingsmiddel dat er in principe voor zorgt dat je aankomt door de manier waarop het werkt. Het maakt de balans op tijdens de spijsvertering en gaat naar opgeslagen vet (in de maag, dijen, enz.) om het lichaam te voorzien van alle energie die het nodig heeft. Dus als je wilt afvallen, moet je ze vermijden. Dit zijn onder andere: broodkruimels, griesmeel, chocoladerepen, worst, sauzen (mayonaise, enz.), gebak, quiches, gefrituurd voedsel en crème brûlées.

De beste vetverbrandende voedingscategorieën

Melk en melkproducten

Het blijkt dat melk je lichaam echt goed kan doen als het gaat om buikvet. Uit een onderzoek van onderzoekers van de Universiteit van Alabama in Birmingham bleek dat vet aanzienlijk minder werd bij degenen die de voedingsmiddelen aten die het rijkst waren aan calcium.

Net als magnesium kan calcium je ook helpen slapen als je vaak wakker wordt van spierpijn of krampen – het mineraal helpt, samen met calcium, zenuwen en spiervezels te ontspannen.

De beste vetverbrandende voedingsmiddelen

De lijst van vetverbrandende voedingsmiddelen is lang, zelfs voor de voedingsmiddelen die bovenaan staan. Uiteraard vind je op deze lijst alleen gezonde, ongeraffineerde voedingsmiddelen. Hier is een overzicht:

  • Citroen: citroenzuur helpt om eiwitten gemakkelijker af te breken en vet te verbranden.
  • Aubergine: heeft het vermogen om buikvet te verbranden en gifstoffen te vernietigen.
  • Appel: een natuurlijke vetverbrander en zeer effectieve eetlustremmer
  • Broccoli, kool, selderij en de meeste groene groenten: bevatten weinig calorieën, maar hebben veel nodig om te verteren
  • Zemelen: bevatten vetverbrandende vezels
  • Ananas: de stengel bevat bromelaïne, het ultieme vetverbrandende enzym
  • Groene thee: bevat cafeïne en tannine, die het vetverlies versnellen

Ananas

Ananas is een uitstekende bondgenoot om ongewenste kilo’s kwijt te raken. Net als citroenen heeft het krachtige vetverbrandende eigenschappen. In dit geval gaat het echter niet om citroenzuur, maar om een enzym dat in de steel zit. Dit enzym eet vet en heeft een zeer specifieke werking op cellulitisweefsel en vetverwijdering.

L'ananas, un fruit mangeur de graisse
Ananas, een vetetende vrucht

Groene thee

Thee, en groene thee in het bijzonder, staat bekend om zijn vochtafdrijvende werking. En tegelijkertijd om zijn werking op de urinewegen en zijn drainerende eigenschappen bij infecties in deze gebieden. Het bevat ook vetverbrandende moleculen die het energieverbruik verhogen. Het helpt ook de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Het andere positieve aspect van groene thee is dat het cafeïne bevat. Artsen raden aan om het te drinken in plaats van koffie. Hetzelfde geldt voor diëtisten, die het zien als een manier om de opname van koolhydraten tijdens de spijsvertering te blokkeren.

Over cafeïne gesproken, je moet weten dat het ook een vetverbrander is. Het wordt zelfs gebruikt in een aantal crèmes om de huid te verjongen en te verstevigen en in afslankcapsules. Een positief bewijs van de effectiviteit op dit gebied! Dus je groene thee of koffie ’s ochtends kan je alleen maar goed doen… Door op natuurlijke wijze de vetverbranding te activeren!

Groene groenten

Groene groenten zijn uiterst effectief om je lichaam af te voeren. Helaas vinden we dit soort voedsel vaak niet lekker en moeten we onszelf soms dwingen om het te eten. De beste vetverbrandende groenten zijn kool, selderij, paprika, broccoli en courgettes. Ze zijn allemaal rijk aan vitamines om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen. Het is niet voor niets dat de overheid regelmatig campagnes lanceert om 5 groenten en fruit per dag te eten of om te eten en te bewegen.

Ze zijn ook vochtafdrijvend, helpen het lichaam zichzelf te reinigen en hebben antioxiderende eigenschappen die de jeugdigheid en gezondheid van je huid behouden. Kortom, ze zuiveren en ontgiften je lichaam… Tot slot bevatten ze over het algemeen weinig calorieën en vergen ze veel inspanning van het lichaam om te verteren. Met andere woorden, je lichaam zal meer calorieën moeten verbranden dan het kan verteren. Bovenaan de lijst staan komkommers en courgettes!

Zoals veel groenten bevatbroccoli weinig calorieën. Het bevat vezels, die helpen om de darm te reinigen door deze te voorzien van goede bacteriën. Deze vezels, bekend als onoplosbare vezels, kosten veel energie. Dit maakt broccoli een effectieve buikvetverbrander. Paprika is erg mild en bevat weinig calorieën. Het heeft een vochtafdrijvend effect en zorgt voor een verzadigd gevoel, wat een belangrijk onderdeel is van een evenwichtige voeding. Het helpt ook om een deel van de vetten en suikers te elimineren. Laatste tip: om zoveel mogelijk van hun deugden te behouden, moeten ze gestoomd worden.

Citroenen

s Morgens citroensap drinken op een lege maag is een van de beste manieren om vet kwijt te raken. Bovendien is het veel beter en minder agressief dan sinaasappelsap op een lege maag (ondanks wat je in eerste instantie zou denken). Sap helpt het lichaam om op gang te komen en zichzelf te zuiveren! Citroen helpt het lichaam om voedsel efficiënter te verteren enactiveert de afscheiding van gal om de spijsvertering te bevorderen. Het citroenzuur in deze vrucht helpt het lichaam uitstekend om vetten en eiwitten te verbranden en te vernietigen.

Le citron est un des aliments brûleurs de graisse les plus efficaces
Citroenen zijn een van de meest effectieve vetverbranders.

Aubergines

De aubergine wordt beschouwd als de kampioen vetverbrander. Van alle groenten is hij waarschijnlijk het meest effectief in het absorberen van vet. De aubergine is zeer rijk aan vezels en pectine en vangt de vetten die we binnenkrijgen op, helpt bij het elimineren en vernietigen van gifstoffen en verbetert de darmtransit. Dit is vooral te danken aan de sponsachtige textuur, die vloeistoffen uit de maag absorbeert. En het is dit sponsachtige mechanisme dat wordt gebruikt voor gewichtsverlies.

Haverzemelen

Er zijn een aantal voedingsmiddelen waar we niet aan denken, zoals haverzemelen. Weinig bekend en weinig gebruikt in de voedingsindustrie, is het niettemin een verbazingwekkende bron van oplosbare en onoplosbare vezels. Deze vangen op natuurlijke wijze een deel van het vet dat je binnenkrijgt. Dus, net als volkoren granen, houden haverzemelen je darmen op hun gemak en zijn ze bovenal verzadigend. Haverzemelen helpen ook om je eetlust te reguleren en voorkomen dat je te grote porties eet, terwijl vet wordt afgevoerd.

Appels

Appels zijn ook een uitstekende bondgenoot bij het afslanken. Het is het fruit dat je nodig hebt om gewicht te verliezen, om nog maar te zwijgen over het feit dat het in onze streken groeit, dus je kunt kiezen voor lokale producten. Appels staan bekend om hun verzadigende eigenschappen. Ze bevatten pectine die, net als aubergines, vet in de maag vasthoudt.

De beste optie is om ze dagelijks in hun oorspronkelijke vorm te eten. Als je voor appelsap of appelmoes kiest, verlies je veel van het goede ervan. Het is een uitstekend middel om de eetlust te onderdrukken, het helpt om onaangekondigd snacken te voorkomen terwijl het je maag vult en dwingt om hard te werken om het te verteren (het bevat weinig calorieën). Voor maximaal effect kies je voor Granny Smiths met een laag suikergehalte.

Afhankelijk van je voorkeur kun je de vrucht schillen of de schil eten. De schil kan worden gegeten en is rijk aan vezels en vitaminen.

Vis

We hebben altijd al geweten dat vis een uitstekend voedingsmiddel is voor het lichaam, vooral dankzij de omega-3 vetzuren. We hebben dit element nodig om ons slaap-waakritme te reguleren. Zonder dat kan de klier in onze hersenen die deze cyclus regelt, de productie van melatonine, het slaaphormoon, niet meer goed regelen.

Maar vis is vooral een rijke bron van eiwitten. En eiwitten geven je een vol gevoel. Sterker nog, om eiwitten te verteren, heb je verhoudingsgewijs meer energie nodig dan wanneer je koolhydraten of vetten zou verteren. Dit betekent dat je meer calorieën binnenkrijgt dan bij andere voedingsmiddelen. Hetzelfde geldt voor rood vlees, ook al is het minder rijk aan eiwitten en vooral veel minder goed voor je lichaam. Om je dagelijkse dosis binnen te krijgen, eet je gewoon omega-rijk voedsel. Hieronder vallen sardines, zalm en heilbot, maar ook walnoten (we komen hier zo op terug), lijnzaad, enz.

Les sardines sont riches en omega
Sardines zijn rijk aan omega

Walnoten

Noten zijn een andere gemakkelijke manier om vet te verbranden. Hier zijn het niet de eiwitten maar het magnesium dat verantwoordelijk is voor het proces. Dit magnesium stimuleert de stemming en daarmee het slaap-waakritme waar ik het eerder over had, met dezelfde hormonale disbalans. In het dierenrijk is het de toename van magnesium die dieren vertelt dat het tijd is om een winterslaap te houden.

In 2010 toonde een studie van USDA-onderzoekers, gepubliceerd in Magnesium Research, aan dat magnesiumsupplementen mensen die moeite hebben met slapen kunnen helpen om ’s nachts rustig in te dommelen.

Om je dagelijkse dosis magnesium binnen te krijgen, moet je kiezen voor magnesiumrijke voedingsmiddelen die ook zeer gunstig zijn voor gewichtsverlies: vis (zoals we je net al vertelden), noten (walnoten, cashewnoten, hazelnoten, enz.), linzen, soja en zwarte bonen, evenals vezelrijke granen zoals zemelen.