Een gezonde levensstijl: wat is dat?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De media en gezondheidsprofessionals herinneren ons vaak aan het belang van een gezonde levensstijl.
Maar wat betekent dit? Hier is mijn mening als diëtist en voedingsdeskundige.
Een uitgebalanceerd dieet

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een energiegebalanceerd dieet

Onze voeding voorziet ons lichaam van de energie die het nodig heeft om goed te functioneren. Ons lichaam moet dus evenveel energie opnemen als het verbruikt. Als we meer energie opnemen dan het verbruikt, zal het geneigd zijn het overschot op te slaan in de vorm van vet, en als we niet genoeg energie opnemen, zal het zijn vitale functies niet goed kunnen uitvoeren.

Een uitgebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen

Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig om alle organen goed te laten functioneren.
Dit zijn onder andere koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen, vezels en water.
De behoefte varieert per voedingsstof. Een evenwichtige en gevarieerde voeding voorziet in de meeste noodzakelijke voedingsstoffen. Op bepaalde momenten van het jaar of in ons leven kunnen supplementen echter nodig zijn (zie artikel “Mijn mening over voedingssupplementen”).

alimentation équilibrée

Een emotioneel uitgebalanceerd dieet

Voedselinname speelt een rol in ons welzijn en emotioneel evenwicht.
Wanneer we een pijnlijke emotie voelen (verdriet, woede, frustratie, enz.), kan het eten van troostvoeding ons helpen om terug te keren naar een emotioneel evenwicht door het emotionele ongemak te verminderen door het eten van een voedingsmiddel dat ons plezier geeft.

Regelmatige lichamelijke activiteit

Mensen zijn actieve dieren die moeten bewegen voor een goede gezondheid. Het wordt aanbevolen om 30 minuten per dag aan dynamische lichaamsbeweging te doen.
Dynamisch betekent een activiteit van matige intensiteit (matige ademnood, een gesprek is mogelijk) tot intens (duidelijke ademnood en overvloedig zweten, een gesprek is moeilijk).
In feite heeft activiteit veel voordelen voor onze gezondheid:
Grotere flexibiliteit, beter evenwicht (minder risico om te vallen), groter uithoudingsvermogen…
Minder risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, bepaalde vormen van kanker, diabetes type 2, enz.
Een sterker immuunsysteem.
Psychologische voordelen door het bestrijden van stress en angst en het verbeteren van de stemming en slaap.

Het is ook belangrijk om te weten dat lichaamsbeweging niet noodzakelijk het beoefenen van een sport betekent. Het kan een vrijetijdsbesteding zijn (fietsen, wandelen in het bos, enz.), een huishoudelijke activiteit (doe-het-zelven, tuinieren, de trap oplopen, enz.) of een dagelijkse woon-werkrit (lopen om je kind naar school of werk te brengen, enz.).
Bovendien kunnen deze 30 minuten op veel verschillende manieren worden gespreid, bijvoorbeeld 3 x 10 minuten in de loop van de dag of 1 uur 1 van de 2 dagen.
Hier zijn een paar tips om je te helpen actiever te zijn:
Loop of fiets elke dag van en naar je werk. Als je reis langer is, parkeer je auto dan iets verder weg of stap een halte eerder uit de bus.
Doe iets buiten: speel een balletje met uw kinderen, speel een partijtje tafeltennis met vrienden, maak een boswandeling, enz.
Neem de trap in plaats van de lift.
Ga sporten of zwemmen met je kinderen (er zijn nu ouder/kind activiteiten of video’s op mediaplatforms)…

Kwaliteitsslaap

Slaap is een vitale functie en een gebrek aan slaap heeft een aantal gevolgen voor het lichaam: geheugenproblemen, stemmingsstoornissen, verminderde effectiviteit van ons immuunsysteem, wat leidt tot verminderde bescherming tegen ziekten, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, gewichtstoename, enz.
Het is dus belangrijk om ons bewust te zijn van hoe moe we zijn en ervoor te zorgen dat we voldoende slaap krijgen (7 tot 9 uur per nacht voor een volwassene).
Hier zijn een paar tips om je te helpen goed te slapen:
Goed beddengoed.
Een slaapkamer die niet te warm is – de ideale temperatuur ligt tussen 16 en 20°C.
Luiken ’s nachts dicht om het donker te maken (essentieel voor de afscheiding van melatonine) en overdag open.
Vermijd vanaf laat in de middag stimulerende middelen (thee, koffie, cola, enz.). Vermijd ook alcohol en zware maaltijden in de avond.
Luister naar tekenen van vermoeidheid (gapen, hangende oogleden, enz.).
Vermijd blootstelling aan licht van schermen (videospelletjes, computers, enz.) ten minste 2 uur voor het slapengaan. Er bestaan ook optische lenzen die beschermen tegen blauw licht.

woman, asleep, girl-2197947.jpg

Stop met roken en drink matig

Tabak is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfte, kankersterfte en sterfte onder 65-plussers, verantwoordelijk voor 1 op de 8 sterfgevallen, met 75.000 rookgerelateerde sterfgevallen per jaar.
Stoppen met roken heeft een aantal voordelen:
Minder risico op kanker (long, keel, alvleesklier, slokdarm, enz.). Roken is verantwoordelijk voor 20% van de kankers in Frankrijk.
Minder risico op hart- en vaatziekten, aangezien roken de belangrijkste oorzaak is van hart- en vaatziekten (beroerte, hartinfarct, enz.).
Verbeterde weerstand tegen aandoeningen van de luchtwegen, aangezien roken aandoeningen zoals astma, griep, sinusitis, enz. verergert.

Alcohol heeft onmiddellijke effecten op de hersenen (veranderd gedrag, geheugenverlies, agressiviteit, verlies van libido, etc.) en langetermijneffecten op onze gezondheid, zoals
Verhoogd risico op kanker (slokdarm, mond en keel, lever, dikke darm, borst, enz.) vanaf slechts één glas per dag.
Verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Risico op levercirrose.
Cognitieve problemen (geheugenstoornissen, aandachtsproblemen, stemmingsstoornissen, enz.)
Mentale stoornissen (angst, depressie, enz.)
De aanbevelingen die in 2020 zijn opgesteld door Santé Publique France zijn een maximum van 2 glazen alcohol per dag, niet elke dag, en een maximum van 10 glazen alcohol per week.

Voor een goede gezondheid moet je dus rekening houden met “0-5-30”, wat staat voor 0 tabak, 5 stuks fruit en groenten per dag en 30 minuten lichaamsbeweging per dag.