Detox Dieet/Kuur: Hoe het werkt, Menu’s en Beoordelingen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De detoxkuur is in korte tijd erg populair geworden. Veel voedings- en fitnessexperts en personal trainers raden het aan als een extra stimulans om het lichaam te reinigen. Maar wat zijn de voordelen van het zuiveren van je lichaam met voedsel? Werkt een detox dieet echt?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is een detox dieet?

Een detox dieet of detox kuur is een speciaal dieet ontworpen om de eliminatie van giftige stoffen uit het bloed te bevorderen door een verstandige keuze van voedingsmiddelen. Door het volgen van een juist dieet is het mogelijk om de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam te bevorderen. Op deze manier is het mogelijk om de hoeveelheid gifstoffen te verminderen die tijdens de verschillende stofwisselingsprocessen worden geproduceerd.

jus de feruits naturels
Als onderdeel van het detox-dieet is het belangrijk om veel vocht in te nemen. Deze vloeistoffen kunnen komen uit drinkwater, ongezoete vruchtensappen, infusies of kruidenthee.

De stikstofhoudende afvalstoffen die afkomstig zijn van de leverproteïnemetabolisme worden geëlimineerd door de nieren, die het grootste deel van de ontgiftende activiteit uitvoeren. De lever wordt vooral op de proef gesteld door overeten (te veel maaltijden, alcoholmisbruik, enz.). De overbelasting van de lever vertraagt uiteindelijk de metabolische activiteit van het hele lichaam. Bovendien raakt het zuiverend vermogen van de lever verzadigd als de hoeveelheid te metaboliseren gifstoffen te groot is. Het resultaat is dat deze giftige stoffen in de bloedbaan blijven.

Een detox-dieet moet de afvoer van gifstoffen via de urinewegen en de ontlasting vergemakkelijken. De derde route, zweten, kan worden bevorderd door lichamelijke activiteit of door een verblijf in warme omgevingen zoals sauna’s en Turkse baden. Diuretisch voedsel enerzijds en vezelrijk voedsel of laxeermiddelen anderzijds zijn bijzonder nuttig voor dit doel.

Hoe werkt het detox dieet?

Het volgen van een detox dieet kan in bepaalde periodes van het jaar nuttig zijn en het kan een goede manier zijn om je lichaam te ontgiften en weer op de rails te krijgen. Het lichaam ontgiften betekent ook het energieniveau verhogen, de spijsvertering verbeteren en helpen om wat extra kilo’s kwijt te raken. Hoewel het misschien klinkt als een streng dieet (geen granen, alcohol, melk of suiker), betekent detoxen niet dat je snel gewicht verliest. Het doel van een detox is om de ‘belasting’ van de organen die het lichaam ontgiften te verlichten en tegelijkertijd hun prestaties te ondersteunen en te verbeteren.

Detoxdiëten hebben aan zichtbaarheid en populariteit gewonnen dankzij hun zichtbare effecten, vooral fysieke. Maar het is belangrijk om op te merken dat deze levensstijl ook mentale voordelen heeft, dankzij de oxygenatie van de hersenen. Van de combinatie van biologische ingrediënten zoals fruit, groenten, bepaalde granen en voedingsmiddelen die bekend staan als ‘superfoods’ is aangetoond dat ze helpen het lichaam te reinigen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, waardoor de opname van vitaminen, mineralen en antioxidanten toeneemt.

Om met het detoxdieet te beginnen, neem je een kalender en markeer je de week waarin je besluit een pauze in te lassen. Het doel is om gebeurtenissen te vermijden die je detox-doel in de weg zouden kunnen staan, zoals verjaardagen, bruiloften en speciale lunches of diners.

Te vermijden voedingsmiddelen en stoffen

Voor een effectieve detox moet je het volgende vermijden:

 • alcohol
 • tabak
 • zuivelproducten
 • suiker (honing, ahornsiroop, kunstmatige zoetstoffen)
 • koffie
 • granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en rijst)
 • gedroogd fruit

Toegestane voedingsmiddelen en dranken

Hier is een lijst met voedingsmiddelen die je mag eten:

 • Fruit (alle soorten)
 • Groenten (alle)
 • Vis (vers of uit blik)
 • Mager rood vlees en kip (zonder vel)
 • Peulvruchten (gedroogd of uit blik) zoals bonen, kikkererwten en linzen
 • eieren (bij voorkeur biologisch)
 • olijfolie (bij voorkeur extra vierge)
 • kokosolie (onbehandeld)
 • hazelnoten
 • zaden (rauwe, ongezouten sesam-, pompoen- en zonnebloempitten)
 • cafeïnevrije groene, witte of zwarte thee
 • water (één tot drie liter per dag)

Natuurlijk is het ook belangrijk om de juiste hoeveelheden te kiezen en niet te vergeten om elke dag het juiste aantal calorieën binnen te krijgen. Detoxen betekent niet dat je honger moet lijden. Eiwitten zijn verzadigend en werken als de beste eetlustremmers.

Méditation
Degenen die de principes van het detoxprogramma volgen, nemen een meditatieperiode van 15 minuten in acht.

Hoe ziet een typische dag van een detox-dieet eruit?

Elke ochtend moet je citroensap drinken om de spijsvertering op gang te brengen. Hiervoor pers je een halve citroen uit in een kop heet water.

Je moet elke dag lichamelijk actief zijn. Elke vorm van lichaamsbeweging is aanvaardbaar: joggen langs het strand, bergopwaarts wandelen, yoga, boksen, enz. Lichaamsbeweging bevordert de lymfecirculatie en helpt gifstoffen af te voeren door transpiratie.

Gedurende de dag moet je een bepaalde hoeveelheid rauw voedsel eten. Het doel is om het kookproces te elimineren, omdat rauw voedsel meer voedingsstoffen en enzymen bevat.

Je moet ook je geest ontspannen: 15 minuten meditatie per dag. Als je niet weet hoe je dit moet doen, kun je de buikademhaling proberen. Plaats je handen op je onderbuik en adem in door je neus en tel langzaam tot 3. Adem net zo langzaam uit.

Je moet minstens drie liter vocht per dag drinken. Dit helpt bij het ontgiften van de nieren. Je kunt kiezen uit zuiver bronwater, vers groentesap of detox kruidenthee. Tip: voeg een theelepel kruiden toe aan een kop kokend water en laat vijf minuten trekken. Daarna zeven en opdrinken.

Je moet elke mondvol voedsel 10 tot 12 keer kauwen voordat je het doorslikt. Dit verbetert de spijsvertering en geeft je een vol gevoel zonder de behoefte om te veel te eten.

De voordelen van het detox dieet?

Het echte doel van dit dieet is om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, omdat je dagelijks wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden synthetische chemicaliën zoals pesticiden, antibiotica, hormonen en milieugiffen. En ook al heeft het lichaam al zijn eigen intelligente orgaansysteem om zich te ontdoen van deze gifstoffen, uiteindelijk brengt het opnemen van een detox dieet veel gezondheidsvoordelen met zich mee.

Goed uitgevoerd kan een detox dieet :

 • je helpen afvallen, omdat het de meest effectieve vetverbrander is;
 • je huid helpen reinigen en hydrateren
 • je hersenen zuurstof geven
 • vermoeidheid verminderen en je rust verbeteren
 • de darmtransit reguleren;
 • regenereert het lichaam met zeer weinig gezondheidsrisico’s.

Detoxen is meer dan een rage, het is een gezonde manier van leven met tastbare resultaten op de korte termijn, omdat het het lichaam helpt om vloeistoffen af te voeren. Het bevat weinig calorieën en nog belangrijker zijn de vezels, kalium en vitaminen die het bevat.

De nadelen van het detox dieet

De ogenschijnlijke voordelen van een detox dieet lijken talrijk en wenselijk. Maar ze zijn slechts theoretisch en er is geen empirisch wetenschappelijk bewijs om de wetenschap erachter te ondersteunen.

Het lichaam heeft veel manieren om gifstoffen zelf te elimineren. Het lichaam elimineert gifstoffen via urine, zweet, de nieren, de lever, het immuunsysteem en het ademhalingssysteem. Deze lichaamsmechanismen maken het idee van ontgiften dus volledig overbodig. Het lichaam staat niet toe dat gifstoffen zich ophopen. Er valt dus niets te ‘ontgiften’.

Het gewichtsverlies dat sommige mensen melden, kan voornamelijk te wijten zijn aan een verminderde calorie-inname en ook aan het vochtverlies als gevolg van het gebruik van laxeermiddelen. Als gevolg hiervan loop je na afloop van het dieet het risico dat al het gewicht er weer aankomt zonder dat je echt vooruitgang boekt. Tijdens het dieet daalt de stofwisseling en als gevolg daarvan neemt het gewicht snel weer toe als het normale dieet wordt hervat.

Iedereen die een dergelijk dieet wil volgen, moet eerst een diëtist raadplegen. Dit dieet brengt een enorme verandering in eetgewoonten met zich mee en mag niet zonder de juiste begeleiding worden gevolgd. Als je diabetes hebt, zwanger bent of een eetstoornis hebt, volg dit dieet dan niet. Het kan schadelijk zijn voor je lichaam.

régime détox

Is het detox dieet effectief?

De waarheid is dat er geen sluitend medisch bewijs is dat detox diëten effectief zijn. Detox diëten zijn niet effectief voor gewichtsverlies op de lange termijn. Het gewicht dat je verliest tijdens een detox is het resultaat van het verlies van water, koolhydraatreserves en ontlasting, die allemaal terugkeren zodra je weer een normaal dieet volgt. Voor sporters betekent het verlies van koolhydraatreserves het verlies van de favoriete brandstofbron van je lichaam tijdens het sporten. Een detoxkuur is daarom niet geschikt tijdens sporttrainingen.

Hoe lang duurt een detoxkuur?

Alles hangt af van het detoxprogramma dat je volgt en de impact ervan op je lichaam. De meeste mensen vinden zeven dagen lang genoeg. Maar als het goed voelt, is er niets dat zegt dat je niet twintig of zelfs dertig dagen door kunt gaan met de detox.

Hoewel het heel gewoon is om twee detoxes per jaar te doen, hangt het echt af van je levensstijl. Er is geen reden waarom je niet meer zou kunnen doen als je dat nodig vindt. Als je je futloos voelt of veel bewerkte voedingsmiddelen hebt gegeten, kan dit een goed moment zijn voor een reiniging.

Speciale detoxmenu’s en recepten

Een typische dagOntbijtSnackLunchSnack Diner
MaandagSojamelk: 250 milliliter

Framboos: 100 gram
Sinaasappel: 200 gram

Wortel: 200 gram

Amandel: 30 gram
Gekookte bonen: 70 gram

Gekookte zilvervliesrijst: 70 gram

Sla: 100 gram

Wortelen: 200 gram

Zonnebloempitten: 10 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram
Appel met schil: 200 gram

Selderij: 200 gram

Walnoten: 30 gram
Gekookte kikkererwten: 70 gram

Gekookte maïs: 70 gram

Radijsjes: 100 gram

Tomaten: 200 gram

Sesamzaad: 10 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram
DinsdagSojamelk: 250 milliliter

Aardbeien: 100 gram
Grapefruit: 400 gram

Kool: 200 gram

Hazelnoten: 30 gram
Gekookte bonen: 70 gram

Gekookte amarant: 70 gram

Rucola salade: 100 gram

Rode rapen: 200 gram

Maanzaad: 10 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram

Peer met schil: 200 gram

Groene peper: 200 gram

Pecannoten: 30 gram
Gekookte linzen: 70 gram

Gekookte quinoa: 70 gram

Valeriaan: 100 gram

Courgette: 200 gram

Chia zaden: 10 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram
WoensdagSojamelk: 250 milliliter

Bramen: 100 gram
Mandarijn: 200 gram

Gegrilde aubergine: 200 gram

Pijnboompitten: 30 gram
Gekookte erwten: 70 gram

Gekookte teff: 70 gram

Kap: 100 gram

Gekookte bleekselderij: 200 gram

Lijnzaad: 10 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram
Perziken: 200 gram

Groene paprika: 200 gram

Pinda’s: 30 gram
Gekookte lupinen: 70 gram

Gekookte gierst: 70 gram

Witlof: 100 gram

Gekookte kauwtjes: 200 gram

Pompoenpitten: 10 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram
DonderdagSojamelk: 250 milliliter

Frambozen: 100 gram
Rode radijs: 200 gram

Pistache: 30 gram
Gekookte boekweit: 70 gram

Spinazie: 100 gram

Komkommer: 200 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram
Meloen: 200 gram

Zeewier: 200 gram

Cashewnoten: 30 gram
Gebakken zoete aardappel: 150 gram

Witlof: 100 gram

Asperges: 200 gram

Ontpitte zwarte olijven: 50 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram
VrijdagSojamelk: 250 milliliter

Rode bessen: 100 gram
Pruimen: 200 gram

Wortelen: 200 gram

Amandelen: 30 gram
Gekookte bonen: 40 gram

Rijstwafels: 70 gram

Sla: 100 gram

Wortelen: 200 gram

Zonnebloempitten: 10 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram
Abrikozen: 200 gram

Selderij: 200 gram

Walnoten: 30 gram
Gekookte kikkererwten: 70 gram

Gekookte maïs: 70 gram

Radijsjes: 100 gram

Tomaten: 200 gram

Sesamzaad: 10 gram

Extra vierge olijfolie 5 gram
ZaterdagSojamelk: 250 milliliter

Kiwi: 100 gram
Grapefruit: 400 gram

Rode kool: 200 gram

Hazelnoten: 30 gram
Gekookte bonen: 70 gram

Gekookte amarant: 70 gram

Rucola salade: 100 gram

Rode rapen: 200 gram

Maanzaad: 10 zaden

Extra vierge olijfolie: 5 gram
Peer met schil: 200 gram

Groene paprika: 200 gram

Pecannoten: 30 gram
Banaan: 150 gram

Groene paprika: 200 gram

Pinda’s: 30 gram
ZondagSojamelk: 250 milliliter


Bramen: 100 gram
Granaatappelpitjes: 150 gram

Tomaten: 200 gram

Pijnboompitten: 30 gram
Gekookte erwten: 70 gram

Gekookte teff: 70 gram

Bonen: 100 gram

Gekookte broccoli: 200 gram

Lijnzaad: 10 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram
Banaan: 150 gram

Groene peper: 200 gram

Pinda’s: 30 gram
Gekookte lupinen: 70 gram

Glutenvrije cracker: 40 gram

Witlof: 100 gram

Gekookte kauwtjes: 200 gram

Pompoenpitten: 10 gram

Extra vierge olijfolie: 5 gram

Meningen van gezondheidsdeskundigen over detox-diëten

Detoxdiëten zijn geen betrouwbare methode om af te vallen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een detoxkuur effectief is. Bovendien komen de meeste lijners weer aan als ze hun normale eetgewoonten weer aannemen. Maar je zult je zeker beter voelen als je

 • minder bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en suiker eet;
 • zelfgemaakte maaltijden kookt op basis van vis, mager vlees, fruit, groenten en volkoren granen;
 • minder alcohol en cafeïne drinkt;
 • en drink meer water.

Meningen van gebruikers over de detoxkuur

Naar de mening van veel gebruikers is de detoxkuur een van de beste in zijn categorie. Het bewijs hiervoor is het groeiende aantal mensen dat dit dieet volgt. Het is zelfs zo dat dit dieet steeds populairder wordt bij liefhebbers van afslankdiëten.