Wat zijn plantaardige dranken waard?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Misschien heb je wel eens gehoord van haversap, amandelsap, hazelnootsap, sojasap of walnotensap, of drink je ze zelfs regelmatig?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maar zijn deze plantaardige dranken echt goed voor onze gezondheid?

Wat zijn plantaardige dranken?

In de grote familie van plantaardige dranken (merk op dat de term “melk” in Europa verboden is om deze plantaardige sappen te beschrijven sinds 2017), vind je er die gemaakt zijn op basis van amandelen, soja, rijst of hazelnoten…

Elk drankje heeft zijn eigen specifieke kenmerken:

 • haversap is rijk aan vezels en daarom uitstekend om constipatie tegen te gaan.
 • Amandelsap bevat talrijke vitaminen, ijzer, proteïnen en vezels.
 • Hazelnootsap is rijk aan magnesium, calcium en ijzer.
 • Walnotensap is ideaal bij diarree.

Er zijn ook sappen gemaakt van quinoa, kastanjes, notenbiet (een kruidachtige plant) en spelt (een oude tarwesoort). Er zijn er zoveel!

Steeds meer mensen drinken dit soort dranken omdat ze koemelk willen vermijden, uit overtuiging of vanwege echte intolerantieproblemen.

Mensen drinken ze zoals ze een glas gewone melk zouden drinken, maar ze kunnen ook gebruikt worden om sauzen, puree en gebak mee te maken …. Maar let op, plantaardige dranken bevatten veel minder calcium dan koemelk!

Mijn advies: kies voor met calcium verrijkte plantensappen, want dat staat op de verpakking.

boisson végétale

Wat is dan het verschil met melk?

Melk is normaal gesproken voorbehouden aan producten die gemaakt zijn van dieren: koeien of geiten.

Plantaardige dranken moeten dus niet worden verward met dierlijke melk.

In feite is hun samenstelling heel anders en deze plantaardige dranken mogen nooit in plaats van melk worden gegeven aan baby’s jonger dan één jaar, omdat ze niet voorzien in hun voedingsbehoeften.

Wat zijn de voordelen van deze plantaardige dranken?

Deze dranken hebben verschillende voordelen:

 1. Ze zijn vaak rijk aan vitaminen, mineralen en vezels.
 2. Ze kunnen heel nuttig zijn als je bepaalde bestanddelen van melk niet verdraagt, zoals lactose of caseïne.
 3. Ze zijn ook nuttig als je je inname van cholesterol en dierlijke vetten (de slechte vetten) moet beperken.
 4. Ze zijn licht verteerbaar. Maar het is belangrijk om te onthouden dat elke plantaardige drank zijn eigen speciale kenmerken heeft.

Sojasap bijvoorbeeld, dat veel wordt gebruikt, heeft een samenstelling die qua eiwitten en lipiden dicht bij die van melk ligt, maar bevat geen lactose en geen cholesterol. Het bevat ook isoflavonen, die de hormoonbalans bevorderen.

Kokossap is zeer rijk aan ijzer, kalium en fosfor. Het bevat ook tal van sporenelementen zoals mangaan, koper, selenium en zink. Het heeft echter één nadeel: het is extreem vetrijk, dus je kunt het beter niet drinken als je op je figuur wilt letten.

Een ander interessant sap is rijstsap, dat rijk is aan langzaam verbrandende suikers, dus het is een goede bron van energie.

Waarschuwing: als je veel rijstsap drinkt, kun je aankomen, want het bevat vaak toegevoegde suiker!

En pas op voor diabetici! Lees dus zeker het etiket, want er zijn er zonder toegevoegde suiker.

Ik wil ook wijzen op de aanwezigheid van verdikkingsmiddelen zoals carrageen, dat in hoge doses ontstekingsproblemen kan veroorzaken, zoals artritis of het prikkelbare darmsyndroom…

Tot slot zou ik zeggen dat het altijd beter is om te variëren met wat je eet. Dus plantaardige dranken opnemen in je dieet, zelfs als je melk drinkt, is een goed idee.

Kun je deze plantaardige dranken zelf bereiden?

Het is een heel goed idee om ze zelf te maken, en nog veel goedkoper ook!

Bovendien weet je wat je erin doet.

Het is heel eenvoudig: gebruik biologische oliezaden of zaden en laat ze een paar uur weken voordat je ze mengt met mineraalwater.

Voor wie haast heeft, zijn er ook plantaardige drankmachines waarmee je in recordtijd je eigen drankje kunt maken.

Het klassieke recept: laat rauwe, ongetrimde biologische amandelen een nacht weken in mineraalwater, mix in een blender en filter. Je kunt ook een dadel-, vanille- of agavesiroop toevoegen aan de blenderkom voor een extra gastronomisch tintje.

Een andere, snellere optie is om een pot amandelmoes te kopen (die je maandenlang in de koelkast kunt bewaren), een eetlepel te mengen met warm water en klaar! Voor wie van chocolade houdt: amandelen en chocolade gaan heel goed samen.

Samengevat:

 • Groentesappen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels en zijn licht verteerbaar.
 • Groentesappen bevatten geen lactose, caseïne, cholesterol of ongezonde vetten.
 • Kies plantensappen met “geen suiker toegevoegd” en “verrijkt met calcium”.
 • Elk plantensap heeft zijn eigen specificiteit
 • Niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 1 jaar