10 kilo afvallen dankzij een uitgebalanceerd dieet

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wil je graag enkele kilo’s afvallen in slechts enkele weken? Dan raad ik je een uitgebalanceerd dieet aan om 10 kilo af te vallen!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een collectief besef heeft ons de mogelijkheid gegeven om te onthullen dat beperkende diëten alleen relevant zijn op de korte termijn, omdat hun effectiviteit op de lange termijn afneemt. Maar diëten moeten niet worden verward met het in evenwicht brengen van het dieet. Over dat laatste ga ik het met jullie hebben. En het minste wat we kunnen zeggen is dat het veel meer voordelen biedt dan een eenvoudig dieet.

Waaruit bestaat herbalanceren?

Het doel van het herschikken van je voedingspatroon is om de basisprincipes van een gezond voedingspatroon opnieuw te bekijken en in je dagelijkse leven te integreren. Het doel is om beter te eten (en niet minder, zoals een conventioneel dieet aanbeveelt). Herbalanceren van voeding is een totale herziening van je levensstijl. Het wordt gekenmerkt door een totale herziening van de levensstijl en de introductie van nieuwe gewoonten.

Er is geen vaste periode voor nodig, zoals bij een dieet. In feite is het opnieuw in balans brengen van je voedingspatroon een langetermijnproces. Het doel is niet om te zien en te weten wat je eet. Het doel van het herschikken van je voeding is om optimaal te anticiperen op de positieve of negatieve gevolgen voor je lichaam, met als doel om de best mogelijke resultaten te behalen. Ik heb nu mijn balans gevonden. Dus ik praat niet eens meer over het herschikken van mijn voeding, omdat deze gewoonten nu mijn norm zijn, mijn nieuwe manier om voor mezelf te zorgen.

Hoe breng ik mijn voeding weer in balans om 10 kilo af te vallen?

Om af te vallen moet je op dieet: dat is wat veel mensen vroeger dachten. Maar dit concept is niet langer in zwang. In bijna 90% van de gevallen leidt afvallen ertoe dat je weer aankomt. Als het niet gecombineerd wordt met sportieve activiteit, leidt energiebeperking tot spierafbraak, wat weer leidt tot een lagere energiebehoefte en een grotere neiging om energie op te slaan. Een echte vicieuze cirkel! Gespecialiseerde voedingsdeskundigen zijn het er allemaal over eens: om op de lange termijn gewicht te verliezen, moet je aan je spieren werken en vooral sporten.

Als je zittend werk doet, kun je het beste gaan wandelen: dertig minuten per dag is je eerste uitdaging. Er zijn veel manieren om dit te bereiken, zoals te voet boodschappen doen, uitstappen bij een halte voor je bestemming (metro, bus, tram of trein) en een paar stations lopen, op zondag gaan wandelen in een park of op het platteland, enz.

Neem de tijd om te eten

Hier is een lijst met de voordelen van de tijd nemen om te eten:

  • Voorkom overeten ;
  • De tijd nemen om van eten te genieten;
  • Veel gezondere voedingskeuzes maken;
  • Genieten van eten met anderen;
  • Focus op wat je eet;
  • En tot slot, je bewust zijn van je eetgewoonten.

Door snel te eten weet je vaak niet of je genoeg hebt gehad. Een andere realiteit is dat eten terwijl je iets anders doet of verschillende afleidingen om je heen hebt, zoals tv-kijken, ervoor kan zorgen dat je meer eet en drinkt. Als ik bijvoorbeeld word afgeleid, eet ik grotere porties of raak ik verdwaald in wat ik al heb gegeten. Dit kan een negatief effect hebben: meer eten dan je nodig hebt.

Gezonde eetgewoonten houden in dat je eten een belangrijke plaats in je leven geeft. Eet langzaam en zo zorgvuldig mogelijk. Concentreer je tijdens het eten op wat er op je bord ligt. Kauw elk voedsel goed.

Omring jezelf met gezondheidsprofessionals

Als je tien kilo of meer wilt afvallen, is het essentieel om hulp te krijgen van een gezondheidsexpert in afvallen. Net als ik raad ik je aan om naar een diëtist-voedingsdeskundige te gaan. Controleer vooraf hun reputatie. Kijk hiervoor op internet. Zo’n specialist kan advies van onschatbare waarde geven over hoe je een te restrictief dieet kunt vermijden en het gevreesde jojo-effect kunt vermijden. Bovenal biedt een diëtist-voedingsdeskundige geweldige morele steun om je te helpen zo gezond mogelijk af te slanken.

Begin met regelmatige lichaamsbeweging

Een nieuw evenwicht in je dieet moet gepaard gaan met lichaamsbeweging. Het een kan niet zonder het ander. Maar maak je geen zorgen: je hoeft niet per se als een gek te gaan hardlopen. Het belangrijkste is dat je een sportactiviteit vindt die je leuk vindt. Er zijn veel sporten die je in teamverband of alleen kunt doen: fietsen, hardlopen, dansen, zumba, badminton, tennis of zwemmen.

Doe één of twee sessies per week als je net begint. Na verloop van tijd kun je dit verhogen. Het belangrijkste is dat je actief bent. Dus wandel elke dag minstens dertig minuten. Ik heb een paar eenvoudige tips: loop of fiets naar je werk en vergeet niet de trap te nemen in plaats van de lift. En als je moet parkeren, neem dan niet de plek het dichtst bij waar je naartoe gaat.

Verwaarloos de hoeveelheden niet

Om zo’n tien kilo af te vallen, en in tegenstelling tot wat de meeste mensen nog steeds denken, heeft het geen zin om te stoppen met eten. Je moet je houden aan een dieet dat gebaseerd is op genot. Het is allemaal een kwestie van hoeveelheid. Je moet niet beperken wat je eet. Vergeet niet om het voedsel dat je eet zoveel mogelijk te variëren.

Om af te slanken is het essentieel om meer te weten over je caloriebehoeften. Aarzel niet om hiervoor een specialist te raadplegen!

Welke voedingsmiddelen moet je kiezen om je dieet weer in balans te brengen?

Weet je niet welke voedingsmiddelen je moet kiezen om je dieet weer in evenwicht te brengen en 10 kilo af te vallen? Hier is mijn advies! Als het op groenten aankomt, zijn dit je opties: rauwe groenten, soepen en gekookte groenten. Ze bevatten veel vezels en zijn bijzonder vullend. Groenten zorgen ervoor dat je minder calorierijk voedsel eet. Als het op kruiden aankomt, raad ik aan om zelfgemaakte vinaigrettes te gebruiken. Vergeet niet om de oliën te variëren. Vergeet commerciële sladressings, die zijn meestal extreem vet. Varieer bij fruit zoveel mogelijk naar smaak en seizoen. Eet niet meer dan drie porties fruit per dag.

Denk bij eiwitproducten aan vlees, vis, plantaardige eiwitten en eieren. Kies voor honderd gram per maaltijd. Het is essentieel om deze dosis tot een minimum te beperken zodat je spieren niet smelten als sneeuw voor de zon. Kies tot slot voor de minst vette stukken vlees.

Vermijd zetmeelrijke voedingsmiddelen niet per se!

Als het om zetmeelrijk voedsel gaat, laat je dan niet wijsmaken dat je er per se door aankomt. In feite zijn het meestal de sauzen bij zetmeelrijk voedsel die ervoor zorgen dat je aankomt. En vergeet de boter niet! Deze voedingsmiddelen zijn niet verboden. Ze spelen zelfs een belangrijke rol in het verzadigingsfenomeen. Ze voorkomen dat je midden op de dag gaat snoepen. Kies complexe koolhydraten die rijk zijn aan vezels: graanbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta of peulvruchten.

Eet zuivelproducten vanwege hun calcium- en eiwitgehalte. Eet elke dag drie porties. Vergeet niet te variëren met andere voedingsmiddelen: yoghurt, kaas, melk of fromage frais. Wees echter voorzichtig met kaas. Eet niet meer dan 30 gram per dag (gelijk aan 1/8 van een Camembert). Je moet ook voorzichtig zijn met valse vrienden: 0% vetarme producten. Deze zijn meestal extreem koolhydraatrijk om het gebrek aan vet te compenseren.

Vermijd voedingsmiddelen met te veel calorieën!

Voedingsmiddelen met veel calorieën, zoals gebak, viennoiseries, gefrituurd voedsel, enz. moeten niet worden verboden, maar alleen beperkt. Je kunt elke week (of zelfs twee) een extraatje doen om frustratie te voorkomen. Het beste is om zelfgemaakte gerechten te maken. Zo kun je het percentage vet, suiker, zout, enz. onder controle houden.

Gebruik voor sauzen een basis van fromage frais. Ik zeg het je: vermijd room en gebruik kruiden om zoveel mogelijk smaak te krijgen. Een algeheel verbod op kant-en-klaarmaaltijden die in de winkel worden verkocht!