Een zetmeelvrij dieet volgen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Veel mensen weren zetmeelrijke voedingsmiddelen uit hun dieet omdat ze de reputatie hebben dik te maken. Ze vermijden brood, pasta en rijst van ontbijt tot avondeten uit angst om aan te komen. Wat ze niet weten is dat deze voedingsmiddelen de voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt om in vorm te blijven. Zetmeelvrij dieet: is het een goed of slecht idee? Laat me uitleggen hoe dit dieetprogramma werkt.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een zetmeelvrij dieet volgen

De rol van zetmeelrijke voedingsmiddelen

Zetmeelrijke voedingsmiddelen bestaan uit voedingsvezels, zetmeel, vitaminen en mineralen. Ze behoren tot de familie van complexe, langzame koolhydraten. Ze zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Ze leveren bijna de helft van de energie die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Ze zijn te vinden in veel van de voedingsmiddelen die ik later zal noemen. Zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn niet onvervangbaar. Het is mogelijk om ze uit te sluiten bij het volgen van een afslankdieet.

Le régime sans féculent : comment ça marche ?
Het zetmeelvrije dieet werd voor het eerst toegepast in de 19e eeuw.

Het principe van een zetmeelvrij dieet

De eerste consumenten die een zetmeelvrij dieet volgden, leefden in de 19e eeuw. In die tijd legde de wetenschapper Jean-Anthelme Brillat-Savarin een verband tussen obesitas en zetmeelrijk voedsel. Hij kon aantonen dat de consumptie van meel en zetmeel een van de factoren was die obesitas veroorzaakten.

In 1972 stelde dr. Robert Atkins een echt zetmeelvrij dieet voor. Een zetmeelvrij dieet is een dieetprogramma dat voedingsmiddelen uitsluit die zetmeelbronnen zijn. Dit laatste wordt zoveel mogelijk beperkt om het aantal calorieën te beperken. Het resultaat is gewichtsverlies en een vermindering van lichaamsvet. Deze afslankmethode heeft overeenkomsten met het ketogeen dieet, een programma zonder koolhydraten.

Hoe een zetmeelvrij dieet werkt

Het volgen van een zetmeelvrij dieet houdt in dat voedingsmiddelen worden vermeden die bronnen zijn van complexe, langzame en snelle koolhydraten:

 • Broodproducten: brood, verschillende soorten gebak, cake, beschuit en producten die bloem bevatten;
 • Peulvruchten en gedroogde groenten: linzen, tuinbonen, witte/rode bonen, spliterwten/kekers, soja en bonen;
 • Granen en graanproducten: tarwe, rijst, maïs, gerst, haver, sorghum, pasta, ontbijtgranen en griesmeel;
 • Zoete producten: snoep, chocolade, gezoete dranken, jam en honing.
 • Aardappelen.

Te kiezen voedingsmiddelen

In een zetmeelvrij dieet is het belangrijk om voedingsmiddelen die bronnen van complexe koolhydraten zijn te vervangen door andere die er minder van bevatten:

 • Groene groenten: spinazie, spruitjes, broccoli, sla, selderij, asperges, komkommer;
 • Groenten in overvloed: wortelen, rode bieten, courgettes, pastinaken, paprika’s;
 • Magere eiwitten: gevogelte, vis, tofu, eieren, magere zuivelproducten;
 • Oliezaden: pinda’s, soja, sesam, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, lijnzaad.

Hoe effectief is een zetmeelvrij dieet?

Een effectief zetmeelvrij dieet zal je helpen gewicht te verliezen, mits het bij je past. De methode bestaat uit het verminderen van de consumptie van primaire energiebronnen, met name zetmeel. In deze toestand heeft het lichaam geen externe energietoevoer meer. Het doet dan een beroep op zijn energiereserves, in dit geval vetweefsel. Hierin worden hulpbronnen opgeslagen waarmee het lichaam energie kan vinden.

Dit fenomeen leidt tot gewichtsverlies omdat de lipiden in het vetweefsel worden opgebruikt. De vetmassa neemt af, net als de ontsierende bobbels waar je last van hebt. De resultaten zijn binnen twee weken merkbaar.

Le régime sans féculent : comment ça marche ?
Een effectief zetmeelvrij dieet helpt je gewicht te verliezen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat zetmeelrijk voedsel een grote rol speelt in onze voeding. Je eet bijvoorbeeld brood in de ochtend en pasta voor de lunch. Je eet gebak tussen de maaltijden door. Gewichtsverlies is onmiskenbaar als je deze koolhydraatbronnen vervangt door voedingsmiddelen met minder calorieën.

Je eet minder calorieën op een dag. De bloedsuikerspiegel daalt tegelijk met de insulineproductie wanneer je minder suikerrijke gerechten/dranken eet. Klik op deze link als je op zoek bent naar de beste vetverbranders als aanvulling op je dieet.

Hoe begin ik met een zetmeelvrij dieet?

Iedereen die wil beginnen met een zetmeelvrij dieet moet zijn inname van complexe koolhydraten analyseren. Ik adviseer mensen met een laag koolhydraatgehalte om andere afslankproducten te gebruiken. Ze riskeren een tekort aan koolhydraten, wat kan leiden tot problemen zoals vermoeidheid. Ik raad je aan om een arts te raadplegen over je geschiktheid om met het dieet te beginnen als je twijfelt.

Om een zetmeelvrij dieet te volgen, moet je voedingsmiddelen elimineren die koolhydraten met een hoge glykemische index bevatten. Hier is een tip: vervang het brood dat je ’s ochtends eet door minder zetmeelrijk voedsel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels zijn interessante alternatieven. Ze leveren de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Het zijn ook krachtige eetlustremmers. Ze beschermen je tegen trek in knabbels, wat in strijd is met het doel om af te vallen. Het is raadzaam om je zetmeelinname geleidelijk te verminderen om je lichaam te laten wennen aan het nieuwe dieet.

Zo vermijd je drastische calorieverminderingen. In deze situatie zal het gemakkelijker zijn om het gewicht te behouden, zelfs wanneer het dieet wordt gestopt. Drink voldoende water bij het verminderen van complexe koolhydraten om je spiermassa te behouden. Zorg ervoor dat je ondanks de vermindering van zetmeelbronnen een uitgebalanceerd dieet eet om eetstoornissen te voorkomen. Tot slot, wees geduldig als je snel wilt afvallen.

De voor- en nadelen van het zetmeelvrije dieet

De voordelen

Een zetmeelvrij dieet vermindert je calorie-inname met bijna de helft op één dag. Deze methode levert dus snelle resultaten op, zoals :

 • Gewichtsverlies: de methode is een manier om je figuur te modelleren.
 • Verminderde glutenconsumptie: gluten zitten in veel zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals tarwe, bloem en haver. Het is gevaarlijk voor mensen met coeliakie.
 • Lagere bloedsuikerspiegel: dit maakt de methode geschikt voor diabetici.

Nadelen

Het zetmeelrijke dieet kan leiden tot problemen zoals

 • Energieverlies: dit is een van de meest voorkomende gevolgen bij mensen met een lage suikerinname. Het slachtoffer voelt zich moe en zijn of haar immuunsysteem verzwakt, tenzij hij of zij de voedingstekorten aanvult.
 • Depressie: jezelf onthouden van suikers en zetmeelrijk voedsel kan leiden tot frustratie. Dit heeft een directe impact op het sociale leven van het slachtoffer, vooral op de relaties met familie en vrienden.
 • Het jojo-effect: dit soort dieet leidt tot hunkeren en knabbelen vanwege het gebrek aan vet. Het resultaat is gewichtstoename.
 • Lage bloedsuikerspiegel: suikertekort leidt tot lage bloedsuikerspiegel.
 • Concentratieproblemen: langzame suikers zijn nodig voor de intellectuele ontwikkeling. Een vermindering op dit niveau leidt tot concentratieproblemen.

Hoe afvallen met een zetmeelvrij dieet: menu-ideeën

OntbijtLunchDiner
Dag 1Roerei gemengd met Provençaalse kruiden, zout en peper + vruchtensap + magere yoghurtZalm + spinaziesaladeWortelsoep met kurkuma
Dag 2Magere kaas + rode thee + seizoensfruit (behalve banaan)Visquiche zonder deeg + licht gezoet vruchtensapGroene salade + kipfilet + tomaat gemengd met balsamicoazijn en olijfolie
Dag 3Groene thee + seizoensfruit + gebakken eierenZalmsteak met groentenEierpannetje met champignons + rauwkost
Dag 4Omelet met groenten + rode thee + melkKipspies + groene bonen en eiersaladeGegratineerde aubergine + groene thee
Dag 5Fruitsalade + koffie + 0% fromage fraisPaprika gevuld met vleesBloemkoolsoep

De mening van gezondheidsdeskundigen over het zetmeelvrije dieet

Gezondheidsspecialisten raden het zetmeelvrije dieet aan voor mensen die snel willen afvallen. De resultaten zijn al na een paar weken zichtbaar. De methode voorkomt eentonigheid, omdat je verschillende recepten kunt bereiden. Artsen raden aan om het dieet aan te passen aan je fysieke activiteit.

Le régime sans féculent : comment ça marche ?
Gezondheidsspecialisten raden het zetmeelvrije dieet aan voor mensen die snel willen afvallen.

Ze raden het dieet af voor mensen die veel energie nodig hebben voor hun studie of werk. In deze situatie is het raadzaam om zetmeelrijke voedingsmiddelen met een lage glykemische index te gebruiken om een tekort aan koolhydraten te voorkomen. Specialisten raden dit dieet op de lange termijn af. Het afslankdoel moet op korte termijn worden bereikt, d.w.z. minder dan een jaar.

De mening van consumenten over het zetmeelvrije dieet

Uit mijn onderzoek op internet blijkt dat veel mensen geïnteresseerd zijn in het zetmeelvrije dieet. Sommigen van hen worden gecontroleerd door een arts om hen te motiveren door te gaan met het dieet. Ze hebben besloten om zetmeelrijke voedingsmiddelen volledig uit hun dieet te schrappen.

Ze vervangen deze door voedingsmiddelen die hen helpen een evenwichtig dieet te bereiken. Sommige consumenten zijn erin geslaagd om binnen een maand tussen de 5 en 6 kilo af te vallen. Volgens de getuigenissen is het zetmeelvrije dieet ideaal om in korte tijd resultaten te boeken. Het nadeel is dat je door het dieet overdag en zelfs ’s nachts trek krijgt in eten. Zelfbeheersing is dus de sleutel.