Tips voor een zomerdieet aangepast aan de Chinese diëtetiek

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het orgaan van het seizoen: het hart

Het hart ontspant en bevordert de circulatie van bloed en energie, met een gevoel van lichtheid, geluk en welzijn. Het is de interne, spontane vreugde die inherent is aan het individu en die onderscheiden moet worden van vreugde die gekoppeld is aan een externe oorzaak.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het hart herbergt de SHEN, de Geest, zijn kleur is rood en zijn emotie is vreugde. Het bestuurt en stuwt het bloed. Zijn afscheiding is zweet.

 • In het hart wordt de energie in het voedsel omgezet in bloed.
 • Het hart is de baas over de bloedvaten.
 • Zijn energie wordt uitgedrukt in het gezicht en manifesteert zich in de teint.

Volgens de wet van de vijf bewegingen:

Het hart behoort tot het element Vuur en is gekoppeld aan de dunne darm. Het is ook een periode van warmte, groei en ontwikkeling.

Het hart bloeit op bij de tong en controleert de vorm, het uiterlijk, de kleur en de coating ervan. Het beïnvloedt de spraak, de manier waarop we spreken en lachen. De smaak is bitter, de geur verschroeid.

Gezondheidstips om goed te eten in de zomer!

Het is een tijd om stoom af te blazen en energiek te zijn, maar pas op voor overdaad!

Overmatige lichamelijke inspanning kan leiden tot uitdroging, wat het hart en de nieren belast.

Om deze twee organen te beschermen, is het belangrijk om meer te drinken (heldere urine is een goede indicator) om vocht en elektrolyten (natrium, kalium, magnesium) aan te vullen en de juiste temperatuur en bloedcirculatie te behouden.

Kies voor lichte maaltijden en vermijd ijsdranken en koud voedsel, die het spijsverteringsstelsel samentrekken, waardoor de spijsvertering wordt geblokkeerd en het vermoeid raakt.

Aangezien de maag en milt al verzwakt zijn in de zomer, is het belangrijk om ze te verzorgen. Neem wat lichaamsbeweging.

épinards

Eet voedingsmiddelen die hydrateren

In de Chinese diëtetiek worden voedingsmiddelen gekozen op basis van hun smaak (zuur, bitter, zoet, scherp, zout), maar ook op basis van hun aard (warm, koud, lauw, fris, neutraal).

Dit komt niet overeen met de temperatuur van het voedsel, maar met de thermische invloed ervan bij inname.

 • Kies aan het begin van de zomer voor lauwwarm voedsel (kersen, abrikozen, perziken) om de stijging van Yang in het lichaam te ondersteunen. Eet wat meer fruit en groenten (sommige rauwkost).
 • Dan, op het hoogtepunt van de zomer, om het lichaam te bevochtigen en de hitte en droogte te bestrijden, drink meer en eet verse of koude groenten en fruit (tomaat, komkommer, courgette, aubergine, meloen, watermeloen, Chinese kool, etc.), een beetje gegrild vlees en vis, mungbonen en kruiden zoals munt en oregano. Gebruik ook milde kruiden zoals kaneel en gember (in kleine hoeveelheden) om rauwe groenten en te koud voedsel te helpen verteren.

Voedingsmiddelen die naar het hart gaan :

 • Groenten en granen: Tarwe, bonen, azuki.
 • Vlees en dierlijke producten: Varkenshart, eigeel.
 • Kruiden en specerijen: Bieslook, sjalotten, saffraan, cayennepeper, kaneel.
 • Fruit: Peer, lychee, kaki, watermeloen.
 • Dranken: Thee, alcohol, koffie, valeriaan.

Voedingsmiddelen die naar de dunne darm gaan:

 • Groenten en granen: Spinazie, azuki, ui.
 • Vlees en dierlijke producten: kip.
 • Specerijen en kruiden: zout.
 • Fruit: druiven, bananen, watermeloen.

Voedingsmiddelen die naar de dunne darm gaan:

 • Groenten en granen: Spinazie, azuki, ui.
 • Vlees en dierlijke producten: Kip.
 • Specerijen en kruiden: zout.
 • Fruit: druiven, bananen, watermeloen.

De zomer is de tijd om al je energie te bundelen en je activiteiten te vermenigvuldigen, je projecten tot een goed einde te brengen en je levensvreugde te laten stromen!

Het is ook het seizoen waarin het een goed idee is om ons aanpassingsvermogen te cultiveren, zowel ten opzichte van situaties als in ons denken, en om onze gewoonten en patronen af te leren. Wissel fysieke activiteit af met rustperiodes.

Haal het beste uit de zomer, geniet en blijf op de hoogte!

Fijne vakantie allemaal!