Plantaardige melk, wat denk je?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Om redenen van persoonlijke smaak of gezondheid kiezen steeds meer mensen voor plantaardige melk. Amandelmelk, sojamelk, hazelnootmelk…

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maar wat zijn deze melken waard? Zijn ze echt een goed alternatief voor koemelk?

“Plantenmelk” of “plantaardige dranken”?

Om verwarring te voorkomen, zijn de namen ‘melk’ en zuivelproducten (kaas, yoghurt, room en boter) voorbehouden aan producten van dierlijke oorsprong. Aangezien plantaardige melk niet van dierlijke oorsprong is, moeten ze nu plantaardige dranken worden genoemd, afgezien van twee historische uitzonderingen: kokosmelk en amandelmelk. Het was de Europese Unie die besloot haar poot stijf te houden en dit alles te verduidelijken. Dus waarom deze precisie?

Omdat er vaak verwarring heerst. 1 op de 2 Fransen denkt dat plantaardige melk dezelfde voedingsstoffen levert als melk. Ik kan het net zo goed meteen zeggen: HET IS VALS! Plantaardige dranken lijken in niets op dierlijke melk.

Wat zijn de voordelen van plantaardige dranken?

Een plantaardig drankje bestaat uit veel water (tussen 80 en 90% in commercieel verkrijgbare recepten) en zaden (soja, amandelen, spelt, bijvoorbeeld) die heel fijn worden gemalen en gemengd met water. Het resultaat is een wit, vloeibaar uiterlijk dat doet denken aan melk… vandaar de naam.

Maar daar houdt de gelijkenis op. De samenstelling is compleet anders.

Ten eerste bevat het geen lactose of melkeiwit! Een uitkomst voor wie geen melk of melkeiwitten verdraagt. Geen risico op allergieën of een opgeblazen gevoel. Meer in het algemeen is plantaardige melk veel gemakkelijker te verteren dan koemelk.

Deze plantaardige dranken zijn ook erg handig als je je cholesterolinname moet beperken: in tegenstelling tot koemelk bevatten ze geen dierlijke vetten.

Tot slot, en meer in het algemeen, bevatten deze dranken weinig calorieën: tussen 40 en 80 Kcal per 100 ml. Dat is niet veel. Maar dat is niet zo ver verwijderd van halfvolle melk, die 50 Kcal per 100 ml kost.

Zijn er nadelen aan plantaardige dranken?

Deze plantaardige dranken hebben hun nadelen en daarom moeten ze niet verward worden met dierlijke melk.

Natuurlijk hebben deze dranken geen van de melkvitamines (A, D, E, B12), eiwitten of calcium. En als je de woorden “rijk aan vitaminen” of “rijk aan calcium” ziet staan op de verpakking van plantaardige dranken, dan is dat omdat de fabrikanten ze hebben toegevoegd. Wat calcium betreft, is het altijd synthetisch calcium, dat verre van slecht is voor je gezondheid, maar minder ‘effectief’ dan het calcium in melk. Hetzelfde geldt voor vitamines. Wat proteïnen betreft, hebben alleen plantaardige dranken op basis van soja een vergelijkbare inname. Voor al het andere is de inname veel lager. Als dat alles is wat je ’s ochtends drinkt, heb je waarschijnlijk om 10 uur al een hongergevoel! Over het algemeen is plantaardige melk veel minder voedzaam dan dierlijke melk.

Kunnen ze aan jonge kinderen worden gegeven?

Absoluut niet! Plantaardige melk is niet voedzaam genoeg voor kinderen, vooral baby’s, die nog in de groei zijn. Ze kunnen dus niet gebruikt worden als vervanging voor moedermelk of zuigelingenvoeding. Er zijn helaas zelfs gevallen bekend van baby’s die aan ondervoeding leden omdat hun ouders moedermelk hadden ingeruild voor plantaardige melk!

lait d'amande

En hoe zit het met soja, een van de meest voorkomende plantaardige dranken, moeten we daar voorzichtig mee zijn?

Mensen zeggen dat het niet erg goed is, vooral voor vrouwen.

Er zijn regelmatig controverses rond soja: het wordt ervan beschuldigd een potentiële hormoonontregelaar te zijn, wat betekent dat het onze hormonen verstoort. Sommigen raden het af voor zwangere vrouwen en kinderen jonger dan drie jaar omdat het te veel oestrogeen bevat, een vrouwelijk hormoon dat uiteindelijk kanker zou kunnen veroorzaken… Kortom, dit zijn slechts hypotheses en de hele wetenschappelijke gemeenschap is het verre van eens over dit onderwerp.

Mijn standpunt is eenvoudig: ik denk dat we al het alarmerende gepraat over soja moeten afzwakken. Als onderdeel van een evenwichtige en gevarieerde voeding heeft soja veel meer voordelen dan nadelen. Uit voorzorg adviseren we 2 tot 3 sojaproducten per dag voor volwassenen en 1 per dag voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Dus nee, ik raad plantaardige dranken op basis van soja niet af.

En sommige plantaardige dranken hebben specifieke kenmerken?

De inname verschilt afhankelijk van het sap dat je kiest

  • Amandelsap – de ster onder de plantaardige sappen – levert vitaminen, ijzer en vooral vezels;
  • Walnotensap is ideaal bij constipatie (het bevat veel vezels!);
  • Rijstsap tegen diarree;
  • Hazelnootsap is rijk aan magnesium en calcium.

En er is nog veel meer. Voel je vrij om ze allemaal te ontdekken.

Nog een laatste tip: kies altijd voor ‘zonder toegevoegde suiker’-kartons… als je van een gezonde drank gaat genieten, kun je net zo goed te veel suiker vermijden!

Samengevat:

  • Verwar plantaardige ‘melk’ niet met dierlijke melk;
  • Geef deze plantaardige dranken niet aan jonge kinderen;
  • Elke plantaardige drank heeft zijn eigen voordelen.