De deugden van tijmhoning

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Tijmhoning is een zoete substantie met een kenmerkend aroma, een unieke smaak, een mooie kleur en een onvergelijkbare zuiverheid. Hij is afkomstig van tijm, een aromatische plant die zeer bekend is in de mediterrane en Provençaalse flora en keuken, maar ook om zijn therapeutische eigenschappen. De plant heeft bloemen die bijen aantrekken. Net als de plant is ook honing aromatisch en heeft het een veelheid aan deugden. Het is zeer gewaardeerd en staat bekend om zijn antiseptische en helende werking, die gecombineerd wordt met vele andere voordelen voor het lichaam. Het kan veel infecties verlichten en wordt vaak aanbevolen voor de preventie van infectieziekten, aandoeningen van de luchtwegen en de spijsvertering.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is tijm?

Tijm is een plant die behoort tot de botanische familie Lamiaceae. Deze laaggroeiende vaste subheester (10 tot 40 cm hoog) heeft houtachtige, rechtopstaande of opstijgende stengels die zeer sterk vertakt zijn, en is bijzonder geurig. Deze stengels vormen een kleine, dicht opeengepakte struik. De plant wordt gekweekt in tuinen of velden als aromatische of medicinale plant. De ovale lancetvormige bladeren zijn erg klein en zeer aromatisch. De roze of bijna witte bloemen, 4 tot 6 mm lang, verschijnen in de zomer. Ze staan zelden alleen, maar gegroepeerd in aren die in twee- of drietallen in de oksels van de bovenste bladeren van de stengels staan. De penwortels vormen een dicht bosje.

Tijm wordt gebruikt in de keuken en heeft een uitzonderlijk aromatisch profiel en geur. Het is ook rijk aan essentiële olie, waarvan de hoofdbestanddelen de aromatische verbindingen thymol en carvacrol zijn. Tijm, waarvan de bekendste soort de gewone tijm (Thymus vulgaris) is, is een honingdragende plant die een honing produceert die zeer gewaardeerd wordt om zijn smaak en aroma, maar ook om zijn therapeutische eigenschappen.

Tijm is een aromatische en medicinale plant die ook interessant is voor imkers.

Fleurs de thym
Tijmbloemen zijn roze of bijna wit

Wat is tijmhoning en hoe wordt het verkregen?

Tijmhoning is een natuurlijke zoete substantie die geproduceerd wordt door honingbijen uit de nectar van tijmbloemen, die de bijen verzamelen, omzetten en combineren met specifieke stoffen die ze afscheiden.

Tijm is dus een honingdragende plant die nectar afscheidt waarvan de bijen hun honing maken. Nectar is een zoete vloeistof die je terugvindt in tijmbloemen. Het wordt verzameld door bijen, vooral de werksters, die een mondapparaat hebben waarmee ze deze zoete vloeistof kunnen extraheren. Ze fourageren de bloemen op zoek naar voedsel voor de bijenkorf waarin de bijenkolonie zich bevindt. Wanneer de bijen, geladen met nectar opgeslagen in hun krop (honingmaag), aankomen bij de bijenkorf, geven ze deze zoete vloeistof terug aan de andere bijen in de vorm van fijne druppeltjes. Om dit te doen, braken de foeragerende bijen de nectar uit en duwen ze het puntje van hun tong naar de mond van de bijen die ze willen voeden. Deze mond-op-mond voedingsmethode wordt trophallaxis genoemd. Een andere vraag is: omdat honing zoet is, word je er dan dik van? Nou, ik behandel deze vraag in mijn artikel over honing.

Bijen braken de nectar meerdere keren uit en vermengen het met hun speeksel. Het speeksel van de bijen bevat enzymen die sucrose, de suiker in nectar met zijn hoge watergehalte, omzetten. Het resulterende mengsel is nog steeds te vloeibaar. Om dit te doen, ventileren de bijen de cellen zodat er ongeveer 15 tot 20% water overblijft, na 2 tot 3 dagen. In dit stadium is de honing rijp en sluiten de bijen de honingraat met een waszegel. De honing wordt dan opgeslagen in de afgesloten cellen. Zodra de imker heeft gecontroleerd of de bijen genoeg honing hebben opgeslagen, verzamelt hij de zoete substantie door honingkamers te plaatsen.

Om tijmhoning te verkrijgen, worden de bijenkasten in de buurt van deze plantensoort geplaatst wanneer ze in bloei staat en wordt de honing geoogst aan het einde van de honingstroom.

Wat zijn de speciale kenmerken van biologische tijmhoning?

Gecertificeerde biologische tijmhoning is afkomstig van biologisch gekweekte planten met Europese AB (Agriculture Biologique) certificering. Deze certificering garandeert je een kwaliteitsvolle biologische tijmhoning. Om deze biologische certificering of biologische bijenteelt te verkrijgen, moet de imker een aantal specificaties volgen betreffende de biologische productiemethode en moet hij gecontroleerd worden door een certificatie-instelling.

De imker moet een aantal regels naleven, waaronder de volgende:

  • De locatie van het bijenvolk of het foerageergebied: de bijenkast moet minstens 3 km verwijderd zijn van stedelijke centra, snelwegen, industriële zones, stortplaatsen, afvalverbrandingsovens, enz. Het charter voor biologische bijenteelt schrijft voor dat de bijenkasten zich in gebieden moeten bevinden die vrij zijn van aantoonbare bronnen van vervuiling.
  • Plaatsing van de bijenkasten: de bijenkasten moeten worden geplaatst in gebieden met spontane flora of omringd door biologische of wilde gewassen binnen een straal van 3 km.
  • Bouw van de bijenkasten: ze moeten worden gebouwd met onbehandelde materialen, zonder synthetische verf of vernis. Net als de bijenkasten moeten ook de honingkamers gemaakt zijn van materialen die geen besmettingsgevaar opleveren voor de bijen.
  • Oogstmethoden: biologische tijmhoning moet geoogst worden zonder gebruik van chemische repellenten.
  • Honing extractiemethoden: deze moeten volledig natuurlijk zijn. Biologische tijmhoning wordt koud en zonder verhitting geëxtraheerd. Het is een honing die op kamertemperatuur geëxtraheerd wordt en geen enkele manipulatie ondergaat die de smaak en de deugden van deze zoete substantie zou kunnen veranderen.

Biologische tijmhoning bevat dus geen chemicaliën. Het is pure honing, geproduceerd via een natuurlijk extractieproces.

Emplacement des ruches
De locatie van de bijenkorven heeft een invloed op het feit of tijmhoning al dan niet biologisch is

Wat zijn de kenmerken van tijmhoning?

Tijmhoning is afkomstig van bloemen. Hij is afkomstig van de nectar van de tijmbloem, die verzameld en getransformeerd wordt door bijen om een zeer specifieke honing te produceren. Het is een bloemenhoning die geproduceerd wordt uit de nectar van één soort bloem, met name de tijmbloem. Hij wordt gekenmerkt door :

  • Smaak: deze uitgesproken, delicate smaak is een mengeling van de zoetheid van honing en de subtiele smaak van tijm. Deze onmiskenbaar zoete smaak onderscheidt zich door een opmerkelijke lengte in de mond. Deze geurige smaak komt het best tot zijn recht als de honing afkomstig is van biologische bijenteelt.
  • Kleur: tijmhoning is oranje, licht amberkleurig en wordt lichter naarmate hij kristalliseert.
  • Geur en smaak: tijmhoning heeft een intense, uitgesproken en unieke aromatische geur en een delicate, zachte, geurige en aangename smaak.
  • Textuur: de textuur is vloeibaar aan het begin van de oogst of tijdens de extractie, daarna romig en zacht wanneer de honing op natuurlijke wijze stolt.

Wat zijn de eigenschappen van tijmhoning?

Met zijn watergehalte is tijmhoning rijk aan flavonoïden, vitaminen, aminozuren en minerale zouten. Tijmhoning ontleent zijn eigenschappen aan zijn verschillende bestanddelen.

Anti-oxidant werking

De ingrediënten bevatten een hoge concentratie antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden. Deze componenten worden gekenmerkt door hun antioxiderende eigenschappen. Antioxidanten helpen de vrije radicalen te neutraliseren die vroegtijdige veroudering van de huid bevorderen en ook bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder degeneratieve ziekten, hartaandoeningen, verschillende vormen van kanker, cellulitis, staar en astma. Dankzij de krachtige antioxiderende eigenschappen beschermt tijmhoning de cellen tegen veroudering en de schadelijke effecten van vrije radicalen.

Antiseptische eigenschappen

De fenol en thymol in tijmhoning zijn krachtige antiseptica die effectief zijn tegen infectieziekten. Deze ingrediënten vernietigen ziektekiemen op de huid en slijmvliezen en versnellen het genezingsproces. Tijmhoning bevat carvacrol, linalool, thujanol, alfa-terpineol, geraniol en paracymeen. Deze moleculen geven het ook antiseptische eigenschappen.

Antibacteriële werking

Aminozuren zoals thymol en carvacrol hebben een antibacteriële werking. Ze zijn betrokken bij de regeneratie en genezing van de opperhuid. De werking van deze verbindingen beschadigt het celmembraan van bacteriën en blokkeert hun proliferatie. De zure pH en het lage vochtgehalte van tijmhoning voorkomen ook de verspreiding van bacteriën.

Werking op metabolische reacties

Tijmhoning bevat vitamine A, C, D en K, die betrokken zijn bij een groot aantal stofwisselingsreacties in het lichaam. Vitamine A is een antioxidant. Vitamine C is essentieel voor het immuunsysteem van het lichaam, levert energie en beschermt tegen celveroudering. Vitamine D versterkt ons immuunsysteem, is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam en speelt een essentiële rol bij de opname van calcium en fosfor door de botten. Vitamine K speelt een essentiële rol bij de bloedstolling.

Anti-allergische eigenschappen

Het hoge quercetinegehalte van tijmhoning wordt geassocieerd met anti-allergische eigenschappen. Quercetine is een flavonoïde dat allergische reacties vermindert en allergiesymptomen tegengaat door het vrijkomen van histamine door basofielen en mestcellen te voorkomen. Het stabiliseert de membranen van mestcellen, die verantwoordelijk zijn voor het vrijkomen van histamine, een stof die jeuk, niezen of zwelling in een allergisch gebied bevordert.

Schimmelwerende eigenschappen

Tijmhoning heeft schimmelwerende eigenschappen die de proliferatie van schimmels remmen. De thymol in tijmhoning heeft een schimmelwerende werking, waardoor het ideaal is om infecties veroorzaakt door schimmels te behandelen. Thymol gecombineerd met carvacrol versterkt de schimmelwerende werking van tijmhoning.

Spijsverteringseigenschappen

Tijmhoning biedt spijsverteringscomfort en verbetert de spijsvertering. Het bevordert de spijsvertering en is effectief bij een moeilijke spijsvertering. Het draagt ook bij tot het verbeteren van de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en helpt bij de behandeling van verschillende spijsverterings- en darmproblemen. Het stimuleert de spijsvertering en reguleert het spijsverteringsmetabolisme.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Tijmhoning heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Deze ontstekingsremmende activiteit is gekoppeld aan de werking van flavonoïden zoals quercetine, die pijn en zwelling verminderen door het vrijkomen van histamine en andere ontstekingsmediatoren (prostaglandines en leukotriënen) te remmen. Tijmhoning is daarom effectief in het voorkomen van chronische ontstekingen.

Verkwikkende eigenschappen

Tijmhoning bevat vitamines die het lichaam tonifiëren. Deze verstevigende eigenschappen stimuleren het lichaam met een energetiserend effect dat vermoeidheid tegengaat en fysiek herstel vergemakkelijkt.

Kalmerende eigenschappen

Tijmhoning heeft kalmerende eigenschappen die de slaap bevorderen. Door de activiteit van thymol kalmeert het ook de luchtwegen en verschillende ontstekingsaandoeningen.

Le miel de thym apaise les voies respiratoires
Tijmhoning verzacht de luchtwegen

Wat zijn de voordelen van tijmhoning?

Voor het spijsverteringsstelsel

Honing heeft geneeskrachtige eigenschappen die het spijsverteringsstelsel helpen stimuleren en verschillende gastro-intestinale kwalen voorkomen, waaronder gastritis, maagzweren, kolieken en colitis. Het is een krampstillend middel voor het spijsverteringskanaal. Het bevordert de spijsvertering en kalmeert nerveuze samentrekkingen in maag en darmen. De vermifuge werking helpt bij het elimineren van darmwormen. Het heeft een bacteriedodende werking op de darmbacteriën die vaak de oorzaak zijn van diarree en dysenterie.

Op die manier helpt tijmhoning om een gezonde spijsvertering te behouden en maagklachten te verlichten. Het draagt bij tot een gezonde spijsvertering door het verminderen van schadelijke bacteriën en het bevorderen van de ontwikkeling van probiotica, of de groei van goede bacteriën in het spijsverteringsstelsel. De voordelen van tijmhoning helpen ook om de darmtransit te reguleren.

Voor de luchtwegen

De voordelen van tijmhoning zijn duidelijk als het gaat om de gezondheid van de luchtwegen. Dit natuurlijke product verbetert de gezondheid van de luchtwegen, is goed voor de longen en verlicht symptomen van de luchtwegen. De antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen helpen longinfecties te behandelen door slijm te verwijderen en de luchtwegen te verzachten. Het is een slijmoplossend middel dat de uitscheiding van slijm bevordert en zo de longen en luchtwegen vrijmaakt.

Je kunt tijmhoning dus gebruiken om hoest en bronchitis te behandelen. De ontstekingsremmende en antihistamine eigenschappen helpen de symptomen van astma en hoest veroorzaakt door allergieën te verlichten. Dankzij de voordelen van tijmhoning is het dus mogelijk om infecties van de luchtwegen, verkoudheid en keelpijn te verlichten.

Voor het immuunsysteem

Ons immuunsysteem stelt ons in staat om ziektes en ziekteverwekkers (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten) te bestrijden. Tijmhoning is een uitstekende bron om ons immuunsysteem te stimuleren tegen ontstekingen. Deze bron van antioxidanten en vitaminen stimuleert het immuunsysteem en verbetert het vermogen van de natuurlijke afweer van het lichaam om infecties en virussen te bestrijden. De voordelen van honing dragen bij aan de goede werking van het immuunsysteem en het behoud van weerstand met een sterke, actieve afweer. Dit geeft ons lichaam een natuurlijke bescherming.

De helende eigenschappen van tijmhoning

Tijmhoning staat bekend om zijn helende eigenschappen. Daarom wordt het gebruikt om het genezingsproces van wonden bij patiënten te versnellen. Deze uitstekende helende werking is te danken aan de aanwezigheid van fenolen, namelijk thymol en carvacrol. Deze deugd wordt zeer gewaardeerd in de medische wereld, waar tijmhoning door chirurgen wordt gebruikt om de genezing van diepe, ernstige of oppervlakkige wonden te versnellen. Dit is medische honing, verwerkt in het laboratorium en aangebracht in de vorm van een steriel kompres, dat dienst doet als verband. De voordelen van het aanbrengen van tijmhoning, vrij van onzuiverheden en bacteriën, helpen om wondinfecties te voorkomen.

Ruche
Bijen zijn essentieel voor de productie van honing

Tijmhoning is een krachtig ontsmettingsmiddel met antibacteriële, ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen die het metabolisme stimuleren, de celreconstructie versnellen en de genezing optimaliseren. Het vermindert oedeem en weefselontsteking. Het geneest wonden snel en duidelijk, zowel inwendig (mondzweren, spijsverteringszweren) als uitwendig (wonden, brandwonden, doorligwonden). Onbesmette tijmhoning is zeer effectief voor het genezen van zeer specifieke wonden.

Zweertype wonden

De helende eigenschappen van tijmhoning worden in verband gebracht met gunstige effecten op veneuze zweren en huidzweren. Tijmhoning desinfecteert en versnelt de wondgenezing. Het vermindert de pijn en de duur van zweren in de mond.

Geïnfecteerde wonden

De helende kracht van tijmhoning is duidelijk op geïnfecteerde wonden. Het bevordert een snelle, schone genezing met een aanzienlijke vermindering van ziektekiemen, vooral bacteriën. De antibacteriële eigenschappen van tijmhoning zijn aangewezen bij geïnfecteerde wonden als gevolg van diabetische letsels of chirurgische incisies.

Tijmhoning helpt ook om onaangename of vieze geurtjes uit bepaalde geïnfecteerde wonden te verdrijven. Tijmhoning stimuleert de natuurlijke afweer van het lichaam. Met zijn bacteriedodende werking is het dus effectief bij geïnfecteerde wonden van HIV/AIDS-slachtoffers met een verzwakt immuunsysteem.

Brandwonden

Onmiddellijke toepassing van tijmhoning op brandwonden versnelt de genezing en reconstructie van de huid en bevordert een snelle genezing. Deze honing is zeer effectief bij oppervlakkige eerstegraads brandwonden en verbetert de genezingstijd.

Doorligwonden

Doorligwonden of necrotisch weefsel kunnen worden behandeld met tijmhoning, die het uiterlijk van de huid verbetert en de verspreiding van microben remt. Je kunt tijmhoning, dat antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, gebruiken om doorligwonden te behandelen, waardoor de celdeling wordt bevorderd en, geleidelijk, een snelle genezing optreedt.

Waar kan ik tijmhoning vinden?

Tijmhoning wordt in verschillende landen geproduceerd. Hij is verkrijgbaar in veel landen rond de Middellandse Zee, vooral in Noord-Afrika en Zuid-Europa. Je vindt hem in Frankrijk en Spanje.

In Marokko zijn verschillende regio’s bekend voor de productie van tijmhoning, met name de Immouzer regio (in de buurt van Agadir, in het zuiden van het land).

In Italië is tijmhoning uit het Iblei-gebergte (in het zuidoosten van Sicilië) zeer bekend. De tijm die je daar vindt is wilde tijm. Je vindt ook Italiaanse tijmhoning in de winkels, vooral uit Corsica en Sardinië.

Griekenland heeft verschillende productiegebieden, waaronder tijmhoning van de Hymetteberg (in Attica, vlakbij Athene).

Tijmhoning wordt ook geproduceerd in Nieuw-Zeeland. De soort die je daar vindt, en de bloemenbron van deze honing, is de gewone tijm (Thymus vulgaris).

Mont Hymette
Van de landen die tijmhoning produceren, heeft Griekenland een goede positie, met de regio van de Hymetteberg
( ).

Waar kan ik tijmhoning kopen?

Als je wil genieten van de voordelen van tijmhoning, kan je het kopen via verschillende verkoopnetwerken. Het is aan te raden om biologische tijmhoning te kopen, die van uitstekende kwaliteit is. Je kunt het ook kopen van imkers. Als je bij producenten koopt, kan je te weten komen hoe de honing gemaakt en gewonnen wordt. Soms stellen producenten hun producten tentoon op landbouwmarkten of beurzen, zodat mensen tijmhoning kunnen kopen. Maar er zijn ook biologische winkels waar je dit natuurproduct kunt kopen. Je vindt het ook in de schappen van supermarkten. Kruidenierswinkels verkopen ook tijmhoning.

Er zijn ook online verkoopnetwerken. Wie graag in linnen winkelt, kan tijmhoning gemakkelijk op internet kopen. Imkers hebben ook sites waarop ze hun productie kunnen verkopen en klanten kunnen informeren over de beschikbaarheid van tijmhoning voordat ze het kopen. Je kunt een selectie van tijmhoning van topkwaliteit vinden op andere sites die gewijd zijn aan de verkoop van tijmhoning.