De bloedsuikerspiegel in balans brengen voor een optimale gezondheid

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Een evenwichtige bloedsuikerspiegel is essentieel voor een goede gezondheid. Stabiele bloedsuikerspiegels helpen de problemen te voorkomen die gepaard gaan met schommelingen in de bloedsuikerspiegel, die het lichaam kunnen verstoren en tot complicaties van verschillende ernst kunnen leiden. Om dit te bereiken, moet je een paar eenvoudige aanbevelingen opvolgen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De rol van suiker in het lichaam begrijpen

Suiker is een essentiële voedingsstof: het is de belangrijkste energiebron van het menselijk lichaam. De koolhydraten die we eten worden omgezet in glucose, dat vervolgens wordt opgenomen in de bloedbaan en verdeeld over de cellen. Dit wordt voornamelijk geregeld door insuline, een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier.

Een verstoring in dit proces kan leiden tot hyperglykemie (te hoge bloedsuikerspiegel) of hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel). Op de lange termijn kunnen deze schommelingen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid, met name door het bevorderen van de ontwikkeling van ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde neurologische aandoeningen.

De juiste voedingsmiddelen kiezen om je glykemische index onder controle te houden

Om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, is het belangrijk om te kijken naar de glykemische index (GI) van voedingsmiddelen. De GI meet het vermogen van een voedingsmiddel om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Het wordt ingedeeld op een schaal van 0 tot 100: hoe lager de glykemische index, hoe minder snel de bloedsuikerspiegel stijgt.

Voedingsmiddelen met een lage GI

Kies voedingsmiddelen met een GI van minder dan 55:

 • Groene groenten (broccoli, bloemkool, spinazie, enz.)
 • Peulvruchten (linzen, kikkererwten, kidneybonen, etc.)
 • Suikerarm vers fruit (appels, peren, kersen, enz.)
 • Volkoren granen en hun derivaten (volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst, etc.)
 • Ongezoete zuivelproducten (gewone yoghurt, fromage frais, enz.)

Te vermijden voedingsmiddelen

Beperk de consumptie van voedingsmiddelen met een GI van meer dan 70:

 • Snelle suikers (witte suiker, jam, honing, etc.)
 • Gezoete dranken (frisdranken, industriële vruchtensappen, etc.)
 • Bewerkte industriële producten (koekjes, gebak, kant-en-klaarmaaltijden, etc.)
 • Geraffineerde zetmeelrijke voedingsmiddelen (witte rijst, wit brood, witte pasta, enz.)
bonbons glycémie

Goede eetgewoonten aannemen

Naast het kiezen van voedingsmiddelen met een lage GI-waarde, kunnen ook andere gewoonten helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren:

 1. Geef de voorkeur aan evenwichtige en gevarieerde maaltijden: combineer eiwitten (vlees, vis, eieren), groene groenten en complexe koolhydraten (volkoren granen, peulvruchten) om de suikeropname beter te reguleren.
 2. Eet in gematigde hoeveelheden: overmatige consumptie van koolhydraten, zelfs die met een lage GI, kan leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel. Zorg ervoor dat je je aan de aanbevolen porties houdt.
 3. Sla geen maaltijden over: dit bevordert schommelingen in de bloedsuikerspiegel en moedigt je aan om ongezond te snacken.
 4. Beperk verzadigde vetten: deze zitten vaak in industriële producten en dragen bij aan een verstoorde bloedsuikerspiegel doordat ze de werking van insuline vertragen.

Het belang van lichaamsbeweging

Tot slot mag de rol van lichaamsbeweging bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel niet over het hoofd worden gezien. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om :

 • De opname van glucose door de spieren te stimuleren, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt.
 • De insulinegevoeligheid te verbeteren, wat leidt tot een betere regulering van de bloedsuikerspiegel.
 • Gewichtstoename en vetopslag, verergerende factoren bij bloedsuikerproblemen, te voorkomen.

Het wordt aanbevolen om minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen, aangepast aan je mogelijkheden en voorkeuren. Dit kan wandelen, fietsen, zwemmen of spierversterkende oefeningen zijn.

Regelmatige medische controles

Tot slot is het essentieel om regelmatig een gezondheidsprofessional te raadplegen om te controleren of je bloedsuikerspiegel in balans is en, indien nodig, je dieet en levensstijl aan te passen. Een jaarlijkse bloedtest kan eventuele afwijkingen opsporen en je in staat stellen om snel te reageren in geval van een verstoord evenwicht.

Door dit advies op te volgen, doe je er alles aan om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je gezondheid en welzijn op de lange termijn te behouden.