Nutraceuticals: de sleutel tot gezondheid dankzij een combinatie van voeding en natuurlijke voordelen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

In een maatschappij die constant op zoek is naar welzijn en evenwicht, vertegenwoordigen nutraceuticals een ware revolutie op het gebied van gezondheid. Afgeleid van de samentrekking van de termen ‘nutriënten’ en ‘farmaceutica’, bieden ze een nieuwe benadering van preventie en zorg, gebaseerd op een dieet verrijkt met stoffen die heilzaam zijn voor ons lichaam. Ontdek hoe deze ‘nutraceuticals ‘ onze levenskwaliteit verbeteren en ons immuunsysteem stimuleren.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De grondbeginselen van nutraceuticals begrijpen: een wetenschap ten dienste van de gezondheid

De term “nutraceutical” werd in 1989 bedacht door dr. Stephen L. DeFelice in 1989 om voedingsmiddelen of ingrediënten te definiëren die in verband worden gebracht met specifieke voordelen voor de gezondheid. Deze producten zijn afkomstig van planten, dieren of micro-organismen die bioactieve verbindingen bevatten met positieve effecten op onze gezondheid.

Classificatie van nutraceuticals

Er zijn verschillende categorieën nutraceuticals, waaronder :

 • Nutriënten: vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en andere stoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.
 • Fytonutriënten: plantaardige verbindingen met antioxiderende, ontstekingsremmende, kankerwerende en andere eigenschappen.
 • Probiotica: levende micro-organismen die de darmflora in balans helpen brengen en ons immuunsysteem stimuleren.
 • Enzymen: eiwitten die chemische reacties in ons lichaam vergemakkelijken en onze stofwisseling ondersteunen.

Hoe ze werken

Nutraceuticals werken in op verschillende doelen in ons lichaam, met name :

 • Preventie van chronische ziekten, dankzij hun antioxiderende en ontstekingsremmende werking.
 • Het metabolisme reguleren door de glykemische en lipidencontrole te verbeteren.
 • Het immuunsysteem stimuleren door onze natuurlijke afweer tegen infecties en ziekten te versterken.
 • De spijsvertering verbeteren door een evenwichtige darmflora te bevorderen en de darmfunctie te stimuleren.
fruits dans un bol

Concrete voorbeelden van nutraceuticals: diversiteit en effectiviteit

Enkele van de populairste nutraceuticals die bekend staan om hun voordelen voor de gezondheid zijn:

Omega-3

Deze essentiële vetzuren zitten in vette vis, lijnzaad en walnoten. Het is aangetoond dat ze het risico op hart- en vaatziekten verminderen dankzij hun ontstekingsremmende en anticoagulerende werking.

Polyfenolen

Deze plantaardige stoffen komen voornamelijk voor in fruit, groenten, groene thee en cacao. Ze hebben krachtige antioxiderende eigenschappen die onze cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en vroegtijdige veroudering voorkomen.

Kurkuma

Deze gele specerij staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, die chronische ziekten zoals kanker, neurologische aandoeningen en hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Probiotica

Probiotica, aanwezig in bepaalde yoghurts, kazen en voedingssupplementen, helpen de darmflora in balans te houden en ons immuunsysteem te versterken.

Hoe je nutraceutica in je dagelijkse routine kunt opnemen: advies en tips

Om ten volle te profiteren van de voordelen van nutraceutica en een gezond, evenwichtig dieet te volgen, volgen hier enkele aanbevelingen:

 • Ga voor diversiteit: varieer uw bronnen van voedingsstoffen door regelmatig fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten, vette vis en noten te eten.
 • Kies vers, onbewerkt voedsel: voedingsstoffen worden vaak vernietigd of veranderd door koken en industriële processen. Kies daarom voor rauwe en biologische producten om hun voedingswaarde te behouden.
 • Pas je voeding aan je specifieke behoeften aan: elk individu is uniek en heeft mogelijk bepaalde stoffen nodig om tekorten aan te vullen of om het lichaam te ondersteunen bij de uitdagingen van het moderne leven (stress, vervuiling, intensieve lichamelijke activiteit, enz.)
 • Raadpleeg een gezondheidsprofessional: voordat je begint met het consumeren van nutraceuticals is het raadzaam advies te vragen aan een arts, diëtist of apotheker om een programma op te stellen dat is afgestemd op jouw behoeften en om de voortgang te controleren.

Kortom, nutraceuticals zijn een veelbelovend alternatief om onze gezondheid te verbeteren en chronische ziekten te voorkomen door middel van een gezonde voeding verrijkt met heilzame bestanddelen. Aarzel dus niet om dit spannende gebied te verkennen en maak deze ‘nutraceuticals’ deel van je dagelijkse routine om ten volle te profiteren van hun heilzame effecten op je welzijn.