Hoe kun je fit blijven voor het herfstseizoen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

September loopt ten einde en de herfst staat voor de deur.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De bladeren veranderen van kleur, de bomen beginnen hun pracht te verliezen, de dagen worden korter en misschien wordt je humeur er ook wel door aangetast?

Je humeur hoog houden is belangrijker dan ooit in dit tussenseizoen, dus hier zijn 10 tips die je nu al kunt toepassen om in vorm te blijven!

Hier zijn mijn 10 tips om nu goed voor jezelf te zorgen

1. Geef je lichaam vitaminen en mineralen

Groenten en fruit zijn altijd de sterren van de marktkramen en supermarkten. Profiteer dus van de nieuwigheden van dit seizoen: vijgen, druiven, appels, peren, kweepeer of zelfs maïskolven, pompoenen, aubergines, artisjokken, wortelen en champignons… Er is zoveel keuze!

Eet bij elke maaltijd een portie groente(n) en een stuk fruit om je energie een boost te geven!

2. Kom in beweging om fit te blijven

Lichaamsbeweging helpt om de energiebehoefte van je lichaam te verhogen, je honger- en verzadigingsgevoel te verbeteren, je levendig te voelen in je lichaam en je fit te houden.

Vind je favoriete lichaamsbeweging of ga ermee door, zodat je ervan kunt genieten en fit blijft in de herfst!

3. Neem de tijd om te ontspannen

Misschien is dit halfseizoen voor jou de oorzaak van stemmingsstoornissen? Voel je je een beetje depressief of moe? Neem een paar minuten de tijd om je lichaam en geest te ontspannen.

Deze paar minuten per dag zullen je in staat stellen om je opnieuw op jezelf te concentreren, adem te halen en je energie weer op te laden.

homme allongé dans un hamac pour se relaxer au milieu de la forêt en automne

4. Zorg voor een goede slaapkwaliteit

Als je zo goed mogelijk slaapt, ben je fitter en ontvankelijker voor de behoeften van je lichaam. Slaap heeft invloed op wat we eten, wat we willen en wat we nodig hebben. Als je niet goed slaapt, zul je eerder geneigd zijn om calorierijk voedsel met weinig voedingswaarde te eten.

De truc om goed te slapen? Zorg voor een ritueel voor het slapengaan: trek een pyjama aan, poets je tanden, doe het licht in huis uit, enz.

Gebruik ’s avonds geen schermen meer om je hersenen niet op te winden. Een boek, stripverhaal of tijdschrift is meer ontspannend.

5. Neem de tijd om de veranderingen te observeren

Elke dag kun je de tijd nemen om aandacht te besteden aan wat er om je heen gebeurt. Welke veranderingen brengt het nieuwe seizoen in je omgeving?

De kleur van de bladeren die veranderen, de temperaturen die dalen, de kledingkeuze van je collega’s, de dagen die korter worden…

Wees opmerkzaam op wat er om je heen gebeurt, wees in het huidige moment, het hier en nu.

6. Profiteer van de frisse lucht om een wandeling te maken en een frisse neus te halen.

De hitteberoerte is eindelijk voorbij – je kunt weer ademen! Maak van de gelegenheid gebruik om overdag te gaan wandelen in het weekend of aan het einde van de dag door de week – deze temperaturen zijn zoveel aangenamer.

Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om te gaan wandelen of buiten wat lichaamsbeweging te doen voordat het te koud wordt.

7. Concentreer je op je eetsensaties

Om je gewichtsverlies te behouden en je gezonde gewicht te vinden of terug te krijgen, is het essentieel om opnieuw contact te maken met je eetsensaties.

Wacht tot je honger voelt voordat je begint te eten.

Neem de tijd om te gaan zitten en kauw je maaltijd langzaam, zonder iets anders te doen.

Let op hoe vol je je voelt, zodat je weet wanneer je moet stoppen met eten.

Dit alles terwijl je van je eten geniet, zonder schermen, in harmonie met jezelf en je bord.

Hoe meer je jezelf leert begrijpen, hoe makkelijker het zal zijn om je doelen te bereiken.

femme en train de manger et de se concentrer sur sa sensation alimentaire

8. Ontdoe je van negatieve gedachten

“Ik zal het niet kunnen”, “Ik ben niet gemotiveerd genoeg”, “Ik ben waardeloos”, “verpest voor verpest”… Al deze vervuilende zinnen bewijzen je een slechte dienst. Ze verhinderen je om vooruit te komen en je doelen te bereiken. Dus je moet jezelf ervan bevrijden!

Je kunt beginnen met ze op te sommen om je bewust te worden van wat ze zijn en dan deze gedachten te stoppen als ze door je heen schieten. Verwerp ze, verban ze! Ze hebben geen plaats.

Concentreer je in plaats daarvan op alles wat je vandaag hebt bereikt! Op die manier richt je je op het positieve en trek je het positieve aan.

9. Maak nieuwe gewoonten aan

De tijd voor verandering is nu! Niet morgen, niet volgende maandag, nee, nu!

Je kunt een lijst maken van de eerste dingen die je wilt veranderen in je dagelijkse leven en in je week en je daar meteen aan houden.

Het is een moeilijke oefening om te veranderen wat je hersenen hebben geregistreerd als een comfortabele gewoonte. De verandering vereist dat je uit je comfortzone stapt!

Maar als je zover gelezen hebt, ben je al op weg naar verandering. Goed gedaan! Blijf doorgaan en verander elke dag kleine dingen totdat je een routine hebt gevonden die 100% bij je past.

10. Durf hulp te vragen als je het nodig hebt

Omdat het niet altijd makkelijk is om in je eentje je angsten, negatieve gedachten of schadelijke gewoontes onder ogen te zien, aarzel dan niet om je tot een zorgprofessional te wenden om je op weg te helpen.

Om hulp vragen vergt moed en het is de eerste stap op weg naar verbetering van je situatie.

Blijf niet op jezelf als je het gevoel hebt dat je problemen te veel voor je zijn, omring jezelf met mensen die het beste voor je willen en klaar staan om te helpen.

Je hebt nu alle sleutels die je nodig hebt om dit halfseizoen met een knal aan te pakken! De herfst is een tijd om te cocoonen, dus maak er het beste van.