Wat zijn de alternatieven voor zout?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Hoe wil je je zout? Grof of fijn? Grijs of wit? Marien of niet? Natuurlijk of plantaardig? Er is een breed aanbod en de markt is booming, maar is zout goed voor je? En zo ja, wat zijn dan de alternatieven?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Is zout echt goed voor ons?

Zout is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Het reguleert ons zenuwstelsel en spierstelsel en stelt ons in staat mineralen en sporenelementen op te nemen. Het komt niet uit ons eigen lichaam, dus het moet worden geleverd door ons eten of drinken.

Ons lichaam heeft 2 gram zout per dag nodig en de WHO adviseert niet meer dan 5 gram per dag.

Helaas consumeren de Fransen gemiddeld 10 gram per dag…

sel et poivre sur une table

Waar vinden we dit zout meestal?

Het zit in water, fruit en groenten, kaas, brood en vleeswaren, en helaas ook in kant-en-klaarmaaltijden, want daar zit het probleem: de voedingsindustrie gebruikt en misbruikt het om hun gerechten smaak te geven en water vast te houden, waardoor ze zwaarder worden en dus duurder om te verkopen!

Ze gebruikt en misbruikt het ook omdat zout de conservering van voedsel zoals brood en vleeswaren verbetert, omdat het eigenschappen heeft die bacteriën vernietigen (vooral in het geval van kaas en brood).

Zelfs in desserts, koekjes en andere zoetigheden wordt zout overvloedig gebruikt omdat het de zoete smaak van voedsel versterkt.

Het probleem is dat te veel zout slecht is voor onze gezondheid.

Het verergert bijvoorbeeld bepaalde problemen zoals osteoporose en het vasthouden van water, en het verhoogt de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten.

Let op: studies hebben aangetoond dat ongeveer 80% van onze zoutinname uit ons voedsel komt (natuurlijk of toegevoegd), 20% uit ons zoutvaatje…

Tips om je zoutconsumptie te verminderen?

Het is belangrijk om je zoutinname te verminderen: wist je dat als we 30% minder zout zouden consumeren, er 20.000 of 30.000 minder sterfgevallen per jaar zouden zijn in Frankrijk?

Er zijn bewustmakingsinitiatieven uitgevoerd bij levensmiddelenfabrikanten, bakkers en varkensslagers.

Voor sommige producten zijn de resultaten bemoedigend: gedehydrateerde soepen (daling van 48%), ravioli (daling van 25%), cornflakes (daling van 17%), gepofte rijst (daling van 16%).

pot de sel dans une cuisine pour montrer qu'il faut réduire la consommation de sel

Voor de rest is dit mijn advies:

Lees de etiketten

Lees de etiketten om te voorkomen dat je je vergist in het zoutgehalte van een voedingsmiddel.

Net als suiker zit zout verborgen in producten die je niet per se zou vermoeden!

Zoek naar producten met het label “zoutarm” of “zoutvrij”, “natriumvrij” of “zonder toegevoegd zout”.

Zoek ook naar het ‘Health Check’-symbool, dat aangeeft dat het product het door de Heart and Stroke Foundation aanbevolen maximale natriumgehalte niet overschrijdt.

Geef de voorkeur aan zelf koken

Kant-en-klare industriële producten bevatten over het algemeen veel zout, dat wordt gebruikt om ze te conserveren en hun smaak te verbeteren. Door thuis te koken omzeil je dit probleem: je bepaalt zelf hoeveel zout je aan je gerechten toevoegt.

Voedingsmiddelen die je met mate moet eten

Beperk je consumptie van voedingsmiddelen met veel zout, zoals kaas, vleeswaren, brood, ontbijtgranen, koekjes, pakjes soep en gebottelde sladressings.

15 ml commerciële vinaigrette bevat gemiddeld 100 mg natrium.

Let op: het is niet omdat een voedingsmiddel geen uitgesproken zoute smaak heeft, dat het niet veel natrium bevat.

Houding aan tafel

Zet het zoutvaatje niet op tafel. Zout je maaltijden voordat je ze serveert. Voeg vervolgens geen zout toe aan je bord. Zo houd je controle over de hoeveelheid zout in je maaltijden.

Breng op smaak met kruiden of kruid met specerijen

Kruiden versterken ook de smaak van je gerechten en kunnen worden toegevoegd aan verse of gedroogde gerechten, waardoor ze makkelijker te bewaren zijn.

Specerijen zoals kurkuma, komijn, gember en kaneel hebben een krachtige smaak die gerechten verbetert. Er zijn een aantal kruidenmengsels verkrijgbaar die weinig of geen zout bevatten.

alternatives au sel avec des épices et des herbes

Welke andere producten kunnen zout vervangen?

Dieetzout, dat net zo smaakt als keukenzout, bestaat uit minerale zouten (1/3 natriumchloride en 2/3 kaliumchloride).

In tegenstelling tot zout veroorzaakt het geen vochtretentie en heeft het zelfs vochtafdrijvende eigenschappen. Maar pas op dat je het niet overdrijft.

Er is ook gomasio, oorspronkelijk uit Japan, gemaakt van zeezout en geroosterde sesamzaadjes, en soms bevat het zeewier. Het heeft een zeer laag zoutgehalte (amper 10%) en een aangename smaak. Het enige nadeel is dat het niet kookt. Daarom kan het gebruikt worden in salades en dressings.

Uit Japan komt zwart zeewier, dat wordt gebruikt om sushi te maken. Gestrooid over maaltijden geeft dit zeewier een licht gejodeerde smaak.

Je kunt ook gek zout eten: een mengsel van specerijen en kruiden van het Ile de Ré. Het is lekker en heeft een zeer laag zoutgehalte. De ingrediënten zijn grijze, rode en witte peper, koriander, roze bessen, tijm en rozemarijn.

SAMENGEVAT

  • Zout is essentieel voor ons lichaam
  • Overconsumptie van zout is slecht voor onze gezondheid
  • Vervang zout door specerijen, kruiden, gomasio of gek zout
  • Verminder je consumptie van kaas, brood en bewerkte voedingsmiddelen