Halloweensnoepjes: monsterlijk lekker of niet?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De herfst is goed en wel begonnen, en oktober rolt rustig verder, eindigend met een feest dat we allemaal kennen: Halloween.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Deze nacht, die voorafgaat aan Allerheiligen, staat in de hoofden van de meeste mensen synoniem voor zoetigheid die wij en/of onze kinderen verslinden.

Als diëtist en voedingsdeskundige wil ik graag mijn licht laten schijnen over het onderwerp snoep, dat jaarlijks tussen de 3 en 4 kg per persoon wordt gegeten.

Is het aan te raden om ze te eten of moeten we ze vermijden alsof het kleine monsters zijn?

Waar komen snoepjes vandaan?

Spoiler alert: snoep groeit niet aan bomen! Het is dus geen natuurlijk product, maar 100% industrieel voedsel waarvan elk bestanddeel de vrucht is van de industrie.

In de 19e eeuw werd de zoetwarenhandel gedemocratiseerd dankzij de ontwikkeling van de suikerindustrie en de suikerbiet.

Voor die tijd had niet iedereen toegang tot deze lekkernijen en konden alleen de allerrijksten ze zich veroorloven.

Het snoep gaat terug tot 600 voor Christus, tot de tijd van het oude Perzië.

200 jaar later, dankzij Alexander de Grote, werd rietsuiker gebruikt voor therapeutische doeleinden.

In 1484 mochten alleen apothekers suiker gebruiken en pas in de 15e eeuw werd suiker een onderdeel van de keuken en werd het een delicatesse voor de allerrijksten.

Snoepjes zijn er in verschillende smaken: zoet of zuur. Ze zijn er in allerlei vormen en kleuren.

Berlingo, honingsnoepjes, karamel, marshmallows, nougat, gesuikerde amandelen, praliné, lolly’s, droprolletjes… De lijst gaat maar door! Er is voor elk wat wils.

Wat bieden zoetigheden qua voeding?

Snoepjes behoren tot de familie van zoete producten. Deze familie staat op de voedselpiramide helemaal bovenaan, dat wil zeggen dat ze af en toe gegeten moeten worden.

Vanuit voedingsoogpunt zijn snoepjes niet interessant, omdat ze geen vitaminen bevatten.

Het is een calorierijk, niet-essentieel voedingsmiddel, omdat het voor 80% bestaat uit enkelvoudige suiker (heel vaak uit glucosestroop) en verzadigde vetzuren.

Snoep geeft het lichaam een “kick-start” effect, d.w.z. energie die snel gebruikt kan worden maar net zo snel weer verbruikt wordt, waardoor bloedsuikerpieken ontstaan (en mogelijk reactieve hypoglykemie, d.w.z. “energiecrashes”).

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) beveelt een dagelijkse inname van 25 g suiker aan. Met 5 kattentongen (zure snoepjes) heb je de aanbevolen grens al bereikt.

Het nadeel van het consumeren van te veel suiker is dat het :

 • gewichtstoename bevordert, wat slecht is voor je gezondheid
 • het triglyceridengehalte verhoogt
 • insulineresistentie in het bloed bevorderen = chronische hyperglykemie = risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Door hun flitsende kleuren zitten snoepjes vol met additieven: allerlei kleur- en smaakstoffen.

Pas op voor additieven zoals E131 en E171, die allergische of kankerverwekkende reacties kunnen veroorzaken.

Je kunt echter op zoek gaan naar snoep met natuurlijke kleurstoffen of aroma’s.

Zure snoepjes moeten met mate gegeten worden, omdat langdurige hoge consumptie (vooral door jonge kinderen) de pH van het speeksel verandert en de ontwikkeling van gaatjes en demineralisatie van het tandglazuur bevordert.

De gelatine in snoep, gemaakt van varkens, is niet erg smakelijk. Als je weet hoe het wordt gemaakt, kun je er zelfs van weerhouden om te veel te eten. Er zijn echter snoepjes die fruitpectine, agar-agar of plantaardige geleermiddelen gebruiken.

Mag ik die nog eten?

Natuurlijk mag je dat! En je moet jezelf er niet van weerhouden om ze te eten, anders leidt dit tot frustratie en onvermijdelijke toekomstige trek (en dus grote hoeveelheden).

Ze moeten met plezier gegeten worden, op speciale momenten, bij speciale gelegenheden, met volledig bewustzijn (d.w.z. zonder tegelijkertijd iets anders te doen) en in kleine hoeveelheden.

Pas op voor het beeld van snoep als beloning voor kinderen. Na verloop van tijd leidt dit tot een verwrongen relatie met zoet voedsel, dat geen beloning is maar een bron van genot.

Pas op voor suikervrij snoep! Onder geen beding mag/kan je snoep vervangen door dit soort snoep. De suiker en suikerstroop in het oorspronkelijke recept kunnen vervangen worden door een andere vorm van suiker (isomalt bijvoorbeeld) die hetzelfde aantal calorieën oplevert, evenals andere ongemakken zoals een opgeblazen gevoel of spijsverteringsproblemen.

Een onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer kleuren er in een pakje zitten, hoe meer je zult eten (marketing en zijn macht over onze consumptie is ongelooflijk krachtig). Ga dus voor een verpakking met één kleur!

Zelfgemaakte Halloween-snoeprecepten

Halloween Marshmallow Monsters

Ingrediënten

 • 1 pakje marshmallows
 • Suikeroogjes (of smarties + een vleugje gesmolten chocolade voor de pupil)
 • gekleurde gelpennen (of gekleurde snoepdraadjes)

Recept:

Lijm ogen op elke marshmallow met een gelpen (één oog, 2 of 3 voor meer monsterlijke effecten).

Gebruik de gelpen om gekke kapsels te maken.

Bananensnoepjes

Ingrediënten

 • 90 g griessuiker
 • 1 eetlepel bananenaroma
 • 3 eetlepels vloeibare honing
 • 1 eetlepel citroensap
 • 5 el. koud water
 • 1 theelepel gele kleurstof
 • 8 blaadjes gelatine

Recept:

Leg de gelatineblaadjes in een kom met koud water om zacht te worden (gebruik gerust een video om je te helpen met de techniek).

Giet de basterdsuiker en het water in een steelpan. Verwarm op laag vuur tot zich een siroop vormt. Voeg de honing, smaakstof en kleurstof toe. Breng aan de kook.

Haal de steelpan van het vuur als het begint te koken en voeg de uitgewrongen gelatineblaadjes toe. Meng goed. Voeg het citroensap toe.

Schep het mengsel in kleine siliconen vormpjes en laat 2 uur afkoelen. Haal voorzichtig uit de vormpjes en geniet.