Controle op microvoeding

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Eerst en vooral stelt een microvoedingscheck-up ons in staat om meer over onszelf te weten te komen en oplossingen te vinden voor bepaalde alledaagse kwaaltjes door de manier waarop we eten. Dit laat zien hoe belangrijk ons bord is en wat erin zit. Laten we beginnen met het herdefiniëren van de term ‘micronutritie’ voordat we het nut en de voordelen van zo’n check-up begrijpen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is micronutritie?

Microvoeding is momenteel erg in de mode en er wordt veel over gesproken, maar wat is het precies?

Micronutritie kan worden gedefinieerd als een nieuwe benadering, of in ieder geval een andere benadering van voeding in de zin dat het zich richt op kleine moleculen. Ver weg van de klassieke vetten, suikers en eiwitten waar we als diëtisten (maar niet alleen!) in het dagelijks taalgebruik over gewend zijn te praten. Het brengt een grote en uitgebreide familie van micronutriënten, hormonen en probiotica samen, onze beroemde darmhuisgenoten. Deze microwereld in ons bord helpt ons dus om dag na dag in vorm te blijven… op voorwaarde natuurlijk dat we het evenwicht bewaren om de langverwachte voordelen te leveren.

Voor meer details over micronutritie nodig ik je uit om Lucie’s artikel over dit onderwerp te lezen of te herlezen.

Objet de la micronutrition

Wat is een microvoedingscheck-up?

Oké, micronutritie gaat over de vitamines, mineralen en bacteriën die in ons voedsel zitten, maar wat heeft dat te maken met deze beroemde check-up, vraag je je misschien af? En hoe weten we dat we alles wat we nodig hebben in de juiste hoeveelheden binnenkrijgen?

Aangezien we het hebben over een oneindig klein gebied, vandaar de term ‘microvoeding’, is het essentieel om te begrijpen hoe deze voedingsstoffen hun weg vinden naar ons bord. Maar ook of ons lichaam de capaciteit heeft om ze op de juiste manier te integreren!

Dit is waar de microvoedingscheck-up van pas komt. Het is een hulpmiddel dat meestal wordt gebruikt in de vorm van een vragenlijst met een hele reeks vragen over onze voeding en onze omgeving. Deze vragenlijst helpt ons om onze levensstijl beter te begrijpen en al onze eetgewoonten te identificeren.

Aan de hand van deze vragenlijst worden de probleemgebieden geïdentificeerd en oplossingen voorgesteld op basis van de verkregen antwoorden. De gespecialiseerde diëtist geeft je vervolgens een follow-updossier, zodat je kunt zien hoe je evolueert volgens de ingevoerde oplossingen.

Het is volledig gepersonaliseerd en stelt iedereen in staat om de hefbomen te begrijpen die moeten worden ingezet om een stoornis via de voeding te reguleren. De resultaten van deze beoordeling helpen je om betere voedingskeuzes te maken en om je dieet zo nodig aan te vullen – en graag op maat! Het meet dus echt de impact van onze voeding/omgeving op ons algemeen functioneren.

Voor wat en voor wie?

Hoe verrassend het ook lijkt, de vragen die gesteld worden in deze beroemde check-up hebben niet alleen betrekking op eetgewoonten, maar ook op levensstijl, lichamelijke activiteit en eventuele problemen die we dag na dag ervaren. Deze problemen kunnen altijd al deel hebben uitgemaakt van ons leven, kunnen onschuldig zijn of veel vervelender. Kortom, een breed scala aan alledaagse kwaaltjes kan worden verklaard… door wat we eten! Het zou dus dom zijn om dit te missen.

Het is voornamelijk bedoeld voor volwassenen en senioren, maar kan in bepaalde specifieke gevallen ook gebruikt worden voor kinderen en adolescenten, maar op een veel minder regelmatige basis.

Zoals we hebben gezien, zijn we een heel eind verwijderd van het eenvoudigweg berekenen van calorieën en rantsoenen. Aangezien deze beoordeling volledig gepersonaliseerd is, zullen de verkregen resultaten specifiek zijn voor elke persoon en zal het advies worden gegeven in overeenstemming met de doelstellingen van de persoon.

Différence entre nutritionniste et diététicien.

Wat kunnen we er in de praktijk van leren?

Op elke leeftijd is ons bord een belangrijke bondgenoot. Dat wordt het nog meer als we beseffen dat de samenstelling ervan kan worden gebruikt om verschillende ’terreinen’ of ‘profielen’ te behandelen. Hier zijn een paar voorbeelden van verschillende soorten terreinen in relatie tot mogelijke problemen:

  • Spijsverteringsstoornissen: problemen met transit, spijsvertering, voedseltolerantie, opgeblazen gevoel, enz.
  • Neuromediator-Stress Terrein: slaapstoornissen, vermoeidheid, stemmingsstoornissen, beklemmende gevoelens, hartkloppingen, etc.
  • Geoxideerd terrein gelinkt aan de impact van voeding op de oxidatie van ons lichaam: huidproblemen, rimpels, huidvlekken, duizeligheid…
  • Tekort aan vetzuren: concentratieproblemen, geheugenproblemen, eczeem, stress, enz.
  • Hypoglykemisch terrein door onbalans in de suikerhuishouding: snacken, zoete trek, dwangmatigheden, enz.
  • Zuur terrein: gewrichtspijn, osteoporose, gaatjes, immuunzwakte, ontstekingen, krampen, peesontsteking, enz.
  • Intoxicated: ophoping van giftige elementen (additieven, zware metalen, pesticiden, etc.) of moeite om ze te elimineren: bleke teint, prikkelbaarheid, misselijkheid, depressie, etc.

Na het invullen van deze vragenlijst kan je micronutritionist-diëtist je vertellen welk(e) gebied(en) uit balans is (zijn) en welke als prioriteit behandeld moet(en) worden, zodat je je ongemak kunt verbeteren.

Aan het einde van elke sessie helpt een eenvoudige, zeer visuele grafiek je om je te concentreren op de gebieden in kwestie en vooral om de veranderingen tussen elke beoordeling te zien.

Over het algemeen wordt elke 3 maanden een nieuwe evaluatie uitgevoerd om de balans op te maken.

Er wordt een uitgebalanceerd dieet en specifiek advies gegeven, met of zonder voedingssupplementen, die niet systematisch worden gegeven, maar van geval tot geval worden geëvalueerd op basis van de verbeteringen en gevoelens die in de loop van de sessies worden waargenomen.

Zoals je hebt begrepen, hangt onze gezondheid niet alleen af van de manier waarop ons lichaam functioneert, maar ook van de omgeving waarin we leven. Het doel van micronutritie, en meer specifiek van het opstellen van een micronutritie vragenlijst, is om ons in staat te stellen onze disfuncties op een precieze en geïndividualiseerde manier te analyseren. Dit maakt zowel een algemene beoordeling van deze stoornissen mogelijk als, bovenal, een herstructurering door middel van een verandering in de voedingsstijl.

Als je geïnteresseerd bent in deze beoordeling en een eerste diëtistisch rapport wilt laten opstellen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een gezondheidsprofessional die gespecialiseerd is in micronutritie.