Snoepjes: zijn er goede?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het snoepje dat papa uitzocht in een sigarenwinkel, het snoepje dat oma kocht aan de kassa van de supermarkt, de snoepjes die we vroeger in doosjes kregen op verjaardagen van onze vrienden…

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Snoep roept bij iedereen heel specifieke herinneringen op.

En hoewel deze snoepjes, soms zuur, soms pittig, chocoladeachtig of fruitig, een glimlach op ons gezicht toveren, zijn ze niet allemaal even gezond!

In Frankrijk consumeren we immers 6,8 kilo per seconde, of 214.500 ton per jaar! En er zijn meer dan 20 soorten en meer dan 600 regionale specialiteiten.

Een snoepje is in wezen suiker! Soms, afhankelijk van het soort snoepje, worden er ingrediënten aan toegevoegd zoals melk, karamel, chocolade en… helaas… allerlei kleurstoffen en additieven.

Maar kort samengevat bestaat snoep voor 80% uit suiker.

Kunnen we ze classificeren?

Ik zou ze indelen in 4 categorieën:

#1 Chocoladesnoepjes (M et M’s, Daims,…)

Als je er een in huis hebt, kijk dan eens naar de ingrediënten – je zult vaak verrast zijn.

Voor M et M’s chocolade , een snoepje gemaakt met 70% melkchocolade omhuld met suiker, zijn de ingrediënten: suiker, cacaomassa, magere melkpoeder, cacaoboter, lactose, melkvet, palmvetvet, palmvet, glucosestroop, zetmeel, karitébotervet, kleurstoffen (E100, E120, E132, E133, E150a, E150c, E150d, E153, E160a, E160e, E162, E163, E171, E172), dextrine, coatingmiddelen (bijenwas, carnaubawas), emulgatoren (sojalecithine, EE445), kokosolie, zout, aroma’s. (Bron: https://www.mymms.fr/category/service-client/informations-nutritionelle.do)

Het is een lange lijst!

Voor 1 klein individueel zakje (40g = ongeveer 21 chocolade M&M’s) kom je uit op het equivalent van 6 suikerklontjes + 1 theelepel olie.

BELANGRIJK: controleer altijd of je snoep geen “glucose-fructosestroop” bevat, want dit verhoogt onder andere het risico op obesitas!

assortiment de chocolat

#2 Harde snoepjes (Têtes brûlées, Chupa Chups…)

Dit is allemaal suiker, dus het bevat iets minder calorieën…

Glucosestroop, suiker, zuurteregelaar: citroenzuur, zuurteregelaar: natriumcitraten, aroma’s, kleurstoffen: briljantblauw, FCF, anthocyanen (Bron: https://www.tetes-brulees.fr/produit/bille-fraise-et-framboise-kitache/)

En voor 1 klein individueel zakje(= 13 eenheden Têtes Brulées) kom je uit op het equivalent van 7 suikerklontjes.

Voor de ‘pittigheid’ die al een tijdje in de mode is, voegen fabrikanten appelzuur en citroenzuur toe, die blijkbaar onschadelijk zijn.

Kijk eens naar de ingrediënten in deze harde snoepjes die bekend staan om hun ‘pittigheid’: suiker, zuurteregelaar: citroenzuur, zuurteregelaar: natriumcitraten, aroma’s, kleurstoffen: briljantblauw, anthocyanen (= pigmenten van druivenschillen). (Bron: https://www.tetes-brulees.fr/produit/bille-fraise-et-framboise-kitache/)

Eerlijk gezegd, nu de lijst korter is dan de vorige, is hij een stuk minder eng, nietwaar?

Wat lollies betreft, het goede is dat het lang duurt om ze op te eten, dus we eten er minder van.

#3 Geleisnoepjes (Mini Croco Haribo)

Deze snoepjes bevatten gelatine om ze hun speciale textuur te geven.

Het voordeel van gelatine is dat het een kauwbare textuur geeft, en gelatine is eiwit, dus het is geen ingrediënt dat je doet aankomen.

Aan de andere kant zijn geleisnoepjes altijd snoepjes met veel suiker!

Glucosestroop, gelatine, suiker, dextrose, geleermiddel, zuurteregelaar: citroenzuur. Aroma’s, kleurstoffen : E104, E122, E124, E132. Plantaardige olie, coating, bijenwas, carnaubawas.

Je eindigt met het equivalent van 6 suikerklontjes = 6 gegeleerde krokodillen.

#4 Suikervrij snoep

Deze zijn gemiddeld 50% lager in calorieën omdat de suiker is vervangen door suikeralcoholen zoals bijvoorbeeld maltitol, wat als voordeel heeft dat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, wat erg handig is voor diabetici.

Het risico van deze suikervrije snoepjes is dat je er meer van eet omdat je denkt dat er helemaal geen suiker in zit, terwijl dat wel zo is.

Bovendien kan te veel polyol leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree – kijk, het staat op de verpakking! Overmatige consumptie kan een laxerend effect hebben.

Ingrediënten: Zoetstof: maltitolstroop, gelatine, water, zuurteregelaar: E 330. Aroma’s, kleurstoffen : E 102 – E 110, glansmiddelen, plantaardige olie, bijenwas, carnaubawas. (Bron: https://www.diabetys.com/product/bonbons-fruits-gelifies-sans-sucre200-g/488/)

Wat zijn de risico’s van te veel snoep eten?

Naast het veroorzaken van tandbederf kan snoep op de lange termijn gevaarlijk zijn voor je gezondheid, omdat het obesitas, diabetes en onevenwichtige voeding in de hand werkt.

Suiker onderdrukt de eetlust en leidt tot een onevenwichtig voedingspatroon.

Als we bijvoorbeeld een pak snoepjes eten, hebben we geen trek in de volgende maaltijd en ontnemen we ons lichaam de voeding die het echt nodig heeft.

En hoe dan ook, suiker zou slechts 10% van onze dagelijkse energie-inname mogen uitmaken, d.w.z. gemiddeld 40-50 gram, het equivalent van een minizak snoep.

Maar het grootste gevaar van snoep is ook hun verslavende kant.

Als je eenmaal aan een pakje bent begonnen, is het makkelijk om het op te eten zonder je te realiseren hoe vaak je er al in hebt gedoopt.

Ze kunnen af en toe hun plaats hebben als onderdeel van een evenwichtig dieet, maar het is beter om ze aan kinderen voor te stellen als plezierige producten, die je bij feestelijke gelegenheden kunt eten en met anderen kunt delen. Vooral omdat snoep meestal hand in hand gaat met andere zoete producten zoals frisdrank en gebak, wat bij regelmatige consumptie op middellange termijn het risico op overgewicht of zelfs obesitas verhoogt.

Bovendien schrikken we vaak van de ingrediënten op snoepverpakkingen, en met reden – je hebt gezien hoe lang de lijst kan zijn!

bonbons acides

Hoe zit het met palmvet? Hoe zit het met additieven?

Er is nog een ingrediënt waar je voor moet oppassen (naast de glucose fructose siroop die ik eerder noemde): palmvet.

Het is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar bevordert ook de vetopslag.

Deze slechte vetten zijn de oorzaak van hart- en vaatziekten en hoe eerder ze worden geconsumeerd, hoe meer ze de slagaders zullen verstoppen.

Een andere zwarte vlek op de tabel zijn additieven; hun namen beginnen vaak met een E gevolgd door cijfers. Maar we weten niet altijd waar ze voor staan en sommige blijken erg schadelijk te zijn. Neem E171, ook bekend als titaniumdioxide. Dit additief bevat nanodeeltjes en wordt vooral gebruikt in snoep en kauwgom om ze een glinsterend effect te geven.
E102, ook bekend als tartrazine, is een gele kleurstof die in veel snoep zit. Tartrazine kan bij sommige mensen huidproblemen veroorzaken, zoals huiduitslag, netelroos en astma.

E150B, E150C… Of moeten we zeggen, sulfietkaramel en ammoniakkaramel. Deze additieven geven snoepjes hun bruine kleur en worden meestal gebruikt in snoepjes met een karamelsmaak en ook in Cola.

E150C wordt afgeraden voor mensen die allergisch zijn voor sulfieten en wordt in verband gebracht met een hoog risico op hart- en vaatziekten.

Kortom, om te voorkomen dat ze helemaal verboden worden, is het beter om te kiezen voor zoetstoffen die minder schadelijk zijn voor de gezondheid.

Maar zijn er ook ‘goede’ snoepjes?

Tegenwoordig zijn er veel meer biologische en natuurlijke snoepjes op de markt. Helaas bevatten de meeste nog steeds conserveringsmiddelen, maar veel snoepjes gaan voor meer natuurlijke smaken met natuurlijke kleurstoffen en gelatine gemaakt van appelpectine of agar agar.

Maar de snoepjes die kinderen het lekkerst vinden, zijn niet deze meer natuurlijke snoepjes, maar snoepjes die prikken. Het is een modestatement en zelfs als sommige kinderen het niet lekker vinden, zullen ze eraan wennen omdat hun vriendjes het eten.

Ouders kunnen hun kinderen opvoeden over smaak zodat ze niet gewend raken aan industriële snoepjes, door ze meer traditionele snoepjes zoals honing en munt te laten proeven of af te wisselen met gedroogd fruit, chocolade en vruchtengelei.

Bovendien kun je je eigen honingsnoepjes maken met alleen suiker, honing en water!

Snoep moet altijd worden gepresenteerd als leuke, feestelijke producten en met mate worden gegeten om slechte eetgewoonten of verslaving te voorkomen.

Hier is een korte videopresentatie:

Samengevat

  • Snoep = suiker;
  • Pas op voor de eindeloze ingrediëntenlijst;
  • Aanbevolen consumptie: maximaal 40 g per dag (d.w.z. ongeveer 6 gegeleerde krokodillen bijvoorbeeld, maar pas op dat je geen andere suikers aan je dag toevoegt!)