De kunst van het proeven: wat zijn de voordelen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ben je aanwezig wanneer je eet? Ben je je bewust van de happen die je neemt? Observeer je je maaltijd? Neem je de tijd om eraan te ruiken voordat je het naar binnen schrokt? Zoveel vragen om jezelf te stellen als je aan het eten bent… En toch, ja, proeven is een beetje magisch, het stelt je in staat om te leren proeven en genieten van het eten dat je eet… In feite stelt het je in staat om echt te genieten van eten. Is dat niet geweldig?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Weten hoe je moet proeven betekent eten met een zekere mate van aandacht voor jezelf en voor het bord.

Proeven is essentieel voor een goede perceptie van onze voedselsensaties: het stelt ons in staat om te eten met een groter bewustzijn van onze honger- en verzadigingsgevoelens en dus om op de juiste manier te reageren op de behoeften van ons lichaam. Dit betekent dat we de juiste hoeveelheden kunnen eten.

Diëten en voedselcontrole zijn niet nodig met proeven… Het doet al het werk! Ja, dat doet het! We hebben specifieke eetlust waardoor we dit of dat voedsel op een bepaald moment willen eten, afhankelijk van onze behoeften op dat moment (voedingsstoffen, vitaminen en mineralen). Als we deze gewenste voedingsmiddelen eten en ervan genieten, geven ze ons meer smaakplezier. Uiteindelijk is het gewoon de meest natuurlijke manier om voedingsdiversiteit te bereiken en naar hartenlust te eten.

Het resultaat van dit alles is dat je terugkeert naar je gezonde gewicht, het gewicht waarvoor we gemaakt zijn, als ik het zo mag zeggen…

Zie je trek in eten niet als een gril! Nee… In dit artikel ga ik je leren hoe je ze kunt begrijpen en respecteren, zodat je de fijnproever van de tafel kunt worden en toch je gewicht in de hand kunt houden.

Smaak en de 5 smaken

De 5 smaken zijn zuur, zoet, bitter, zout en umami. Aan de andere 5 smaken wordt momenteel vet toegevoegd. Andere elementen kunnen variëren, zoals persistentie in de mond, nasmaak, enz.

Waar worden smaken voor gebruikt? Ze stellen ons in staat om het voedsel in onze mond te identificeren dankzij onze smaakpapillen, die zich op onze tong bevinden. Deze smaken geven onze hersenen informatie over de smaak van elk voedingsmiddel.

Je kent zuur (bijv. citroen), bitter (bijv. koffie), zoet (bijv. jam), zout (bijv. olijven), umami is de 5e smaak, geïmporteerd uit Japan, die de smaak van voedsel definieert als hartig (moeilijk voor ons Fransen om te identificeren).

Ons lichaam en onze tong identificeren voedsel dankzij hun zintuiglijke sensoren op basis van hun smaak, die bestaat uit geuren, smaken, texturen, temperaturen, geluiden… Dit alles wordt dan de identiteitskaart van het voedsel die we voor onszelf construeren en die het zintuiglijke beeld ervan vormt. Bijvoorbeeld: als je een tomaat ziet, ‘weet’ je meteen wat de smaak, textuur, temperatuur, enz. is. Nou, daar kun je je hersenen voor bedanken!

We voeden ons met onze smaaksensaties. Als je eet zonder aandacht te besteden aan smaak, zonder te proeven, zul je geen smaakmoeheid of verzadiging ervaren en zul je geneigd zijn te veel calorierijk voedsel te eten. Je voldoet dus niet aan je energiebehoefte! Jammer! Je zult aankomen zonder het te beseffen.

degustation avec les 5 sens

De 5 zintuigen en proeven

Om ervoor te zorgen dat proeven compleet en perfect is, hebben we onze 5 zintuigen nodig (nu we het hierboven over smaak hebben gehad, leg ik hier de andere 4 zintuigen uit):

  • Het zicht, dat ons vertelt hoe rijp een stuk fruit is, hoe rijp een kaas is… Het is het visuele genot dat onze eetlust opwekt, en de presentatie van het bord speelt een beslissende rol in ons verlangen om te eten.
  • De reukzin zijn de geuren die we ruiken via onze neusgaten, de aroma’s van het voedsel in onze mond. Neem de tijd om aan je bord te ruiken en laat de geuren vervolgens tot uiting komen in je mond.
  • Ons gehoor refereert aan de knapperigheid van een stokbrood, de knapperigheid van ontbijtgranen…
  • Met onze tastzin kunnen we de textuur, de consistentie en de temperatuur van een voedingsmiddel beoordelen, voor en tijdens het proeven. We voelen met onze vingers, ja, maar ook met onze lippen en tong.

Probeer elke keer dat je eet te denken aan de zintuigen die erbij betrokken zijn en het plezier dat ze je geven! Smaakwaarneming en het aangename gevoel dat gepaard gaat met proeven spelen een essentiële rol in je relatie met eten. Als je je bewust bent van wat je eet, zul je ervan genieten en meer aandacht besteden aan het moment waarop je geen honger meer hebt.

Het is een fundamenteel hulpmiddel om je voedingspatroon weer in balans te brengen en een gezond gewicht te behouden.

De voordelen van proeven

Proeven verbetert:

  • Aandacht besteden aan je voedselsensaties van honger, verzadiging en verzadiging. Je eet precies de hoeveelheid die je nodig hebt, ongeacht het voedsel.
  • Stimulatie van je 5 zintuigen, vooral smaak. Je hersenen maken meer dopamine aan (het plezierhormoon), wat je een zeer aangenaam en ontspannend gevoel van welzijn geeft.
  • Spijsvertering, die begint met kauwen en doorgaat in de mond door de werking van speekselamylases (spijsverteringsenzymen). Als je beter verteert, voel je je licht, comfortabel en zoveel beter, vind je niet?

Eten proeven helpt schuldgevoelens te verminderen! Ja, want ook al heb je nog steeds controle over je dieet en vind je het moeilijk om je los te maken van het idee van goed en slecht eten, dankzij het proeven eet je precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt, vermijd je overeten en haal je het beste uit dit moment van smaakgenot dat je jezelf gunt.

Het eten brengt al zijn plezier in de eerste happen, daarna zul je merken dat het plezier geleidelijk afneemt. Het is wanneer je tegen jezelf zegt: “Ik heb genoeg gegeten van dit eten” dat het juiste moment is om te stoppen! Ja, dat is het… Je moet dat moment grijpen, die gedachte, en je zult zien dat je relatie met je bord zal veranderen!

Je hebt nu alle sleutels in handen om van je eten te genieten zoals een oenoloog van zijn wijn geniet. Als gevolg daarvan zul je in staat zijn om het juiste gewicht voor jou te vinden…

Het is aan jou om met je zintuigen te spelen!