5 planten voor een betere spijsvertering

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Misschien hebben onze grotbewonende voorouders de diëtetiek wel uitgevonden zonder het te beseffen. Ze aten planten waarvan we nu weten dat ze de spijsvertering bevorderen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maar welke?

Ontdek het hieronder.

Maar waarom hebben we moeite met verteren?

Het ligt voor de hand: feestmaaltijden zijn vaak vet en vet is een van die voedingsmiddelen die extreem langzaam verteren. Dit kost ons spijsverteringssysteem veel werk en energie.

De gevolgen zijn bekend: een opgeblazen gevoel, misselijkheid, een ongemakkelijk gevoel, enz.

Maar gelukkig zijn er natuurlijke methoden, waaronder bepaalde planten, die je kunnen helpen om beter te verteren…

Welke planten helpen de spijsvertering?

Laten we beginnen met venkel!

De gedroogde vruchten van de venkelplant worden traditioneel gebruikt om de spijsvertering te stimuleren en kleine spijsverteringsproblemen te behandelen.

Heel eenvoudig: maak de dag na een zware, vette maaltijd een kruidenthee: giet kokend water over 1 theelepel gedroogde venkelvrucht. Laat 2 tot 3 minuten trekken. Zeef en drink drie keer per dag.

Als je niet van de anijssmaak van venkel houdt, kun je ook een theelepel venkelzaad kauwen na de maaltijd.

Venkel

En als je moeite hebt met verteren na een avondje stappen?

Denk dan aan artisjok…

Het is een vriend na alle feestelijke maaltijden omdat het de lever stimuleert om vetten efficiënter te verteren.

Je moet een aftreksel van artisjok maken; het is niet de meest aantrekkelijke smaak, maar het is heel effectief omdat het helpt gal te produceren, wat je helpt vetten te verteren, en je lichaam te rehydrateren.

Profiteer hier echter niet van om alcohol te misbruiken, omdat je weet dat er een manier is om het beter te verteren, want helaas ga je het toch absorberen!

Mijn advies: om niet te grimassen bij het drinken van deze infusie, meng je de artisjok met het zoethout en de anijs.

Recept: verkruimel 1 snufje artisjokhart met ½ snufje anijs en ½ snufje zoethout in een liter koud water. Breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat 10 minuten trekken. Zeef en voeg een theelepel rozemarijnhoning toe. Drink dit 3 keer per dag!

Artisjok

Hoe zit het met zwarte radijs?

In sap- of poedervorm staat zwarte radijs er ook om bekend dat het de werking van de gal stimuleert.

Dit is het recept: was en schil een zwarte radijs en snijd hem in plakjes. Mix het in een blender. Giet het sap in een fles water van 1,5 liter en neem elke ochtend een slok op een lege maag.

Als de smaak te sterk is, voeg dan een beetje water of vruchtensap toe.

Bewaar in de koelkast.

Zwarte radijs

En wat is het nut van plantaardige houtskool?

Plantaardige houtskool wordt gemaakt van kokos-, eiken- of essenhout en helpt tegen krampen of maagpijn.

Het werkt als een spons en helpt gassen te binden. Vervolgens wordt het via de ontlasting afgevoerd, wat zeer effectief is tegen een opgeblazen gevoel.

Het is verkrijgbaar in de vorm van poeder, capsules, tabletten of korrels; vraag je arts om advies.

Er zijn echter een paar voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: omdat plantaardige houtskool een soort spons is, mag het niet tegelijk met medicijnen worden ingenomen.

Het zou de medicatie kunnen absorberen en verhinderen dat deze werkt!

Het mag ook niet worden ingenomen bij constipatie, omdat het de darmtransit kan vertragen.

Zwarte houtskool

Nog een laatste plant om aan te bevelen?

Tot slot raad ik pepermunt aan!

Meer specifiek, essentiële olie van pepermunt.

De belangrijkste gezondheidsautoriteiten erkennen het gebruik van pepermunt bij spijsverteringsstoornissen, in het bijzonder bij het prikkelbare darmsyndroom.

Het is een uitstekend natuurlijk middel tegen pijn, misselijkheid of braken, acute diarree, kleine spijsverteringsproblemen en… slechte adem!

Meng hiervoor 25 cl water met een scheutje honing en 1 druppel essentiële olie van pepermunt (neem niet meer dan een druppel, want het actieve bestanddeel is krachtig).

Belangrijk: medisch advies is nodig om de frequentie, duur, dosering en indicaties voor het gebruik van deze essentiële olie te bepalen. Vergeet niet: essentiële olie mag niet puur worden ingenomen!

Pepermunt

Samengevat:

  • Vet” duurt langer om te verteren.
  • Venkel, artisjok, zwarte radijs, plantaardige houtskool en pepermunt E.O. zijn je bondgenoten!
  • Vraag je arts om advies.