Maakt koffie dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Een goede kop koffie is altijd welkom in de pauze of als je laat moet opblijven. Maar hoewel veel mensen er hetzelfde over denken, weten maar weinigen de echte effecten van deze geliefde drank op het lichaam. Ontdek de geheimen van koffie, waaronder de verschillende bestanddelen en de effecten, vooral op het gewicht. De vraag is, maakt koffie je dik?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Koffie

Koffie is in de eerste plaats een zaadje dat over het algemeen in tropische of subtropische gebieden wordt verbouwd. Het klimaat is warm en vooral vochtig, gunstig voor de groei van de koffieplant en de productie van bonen van uitstekende kwaliteit.

Er zijn twee hoofdvariëteiten koffie: Arabica en Robusta. Terwijl Arabica het meest verspreid is en het meest bekend staat om zijn zoetheid en diepe smaak, is Robusta een robuustere variëteit. Robusta is rijker aan cafeïne en heeft een intense, zelfs bittere smaak en wordt vaak gemengd met Arabica.

café
Koffie is een van de meest gedronken dranken ter wereld.

Koffiebonen ondergaan een brandproces voordat ze klaar zijn voor consumptie. Ze hebben nog geen smaak of aroma, laat staan de bruine kleur die je in kopjes terugvindt.

Het proces bestaat uit het roosteren van de bonen gedurende ongeveer een kwartier bij zeer hoge temperaturen (tussen 180 en 240°C). De tijd en de intensiteit van de hitte variëren naargelang de gewenste branding.

Door deze transformatie verliezen de bonen hun vocht en wordt het zetmeel omgezet in suiker. Het caffeol, de stof die koffie zijn aroma geeft, komt vrij en de gedroogde koffie wordt uiteindelijk gemalen om het poeder te verkrijgen.

Waar is koffie van gemaakt?

Koffie bevat tientallen actieve bestanddelen zoals tannines. Een ongebrande koffieboon bestaat uit :

  • Koolhydraten (iets minder dan 50%) ;
  • Vetten (15%) ;
  • Eiwitten (10%)
  • Mineralen (5%);
  • Cafeïne (tot 2,4%);
  • Chlorogeenzuur (ongeveer 7%).

Koffie bevat ook talrijke vitaminen en mineralen zoals magnesium, calcium en kalium.

Ondanks wat vaak wordt gedacht, bevat koffie slechts een klein percentage cafeïne: 1,3% van de droge stof voor Arabica en 2,4% voor Robusta.

Bioactieve stoffen zoals melanoidine worden gevormd tijdens het brandproces van de koffieboon, waardoor deze zijn bruinachtige kleur krijgt.

Wat zijn de voordelen van koffie voor het lichaam?

Wanneer koffie in redelijke hoeveelheden wordt geconsumeerd, heeft het talloze voordelen voor het lichaam. Hier zijn de belangrijkste voordelen.

Intelligentie en aandacht optimaliseren

Koffie heeft een groot effect op het zenuwstelsel dankzij de cafeïne die het bevat. Het vermindert niet alleen het gevoel van vermoeidheid, maar optimaliseert ook de concentratie en reflexen en verhoogt de alertheid.

Cafeïne blokkeert de werking van adenosine, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor de slaap. Hierdoor werken dopamine of noradrenaline en stimulerende neurotransmitters zelfstandig om de vitaliteit van het lichaam te verhogen.

Hoog gehalte aan antioxidanten

Als er één stof rijk is aan antioxidanten, dan is het koffie wel. In feite zitten koffiebonen en gebrande koffie vol met actieve ingrediënten die polyfenolen worden genoemd. Deze hebben aanzienlijke antioxiderende eigenschappen.

Het is zelfs bewezen dat koffie meer antioxidanten bevat dan welk ander fruit of groente dan ook. Dit maakt het makkelijker om degeneratieve hersenziekten zoals Alzheimer of Parkinson, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2 te bestrijden.

Een uitstekende hulp bij de spijsvertering

Als veel mensen de beroemde traditie hebben om net na de maaltijd een kopje koffie te drinken, dan is dat omdat deze drank de afscheiding van enzymen stimuleert die nodig zijn voor de spijsvertering en de darmtransit reguleert.

De vochtafdrijvende werking op het lichaam bevordert ook de urineafscheiding om de nieren te onderhouden en behandelt en voorkomt het risico op hoge bloeddruk.

café
Koffie bevordert de spijsvertering

Tegen migraine

Koffie staat ook bekend als een uitstekend pijnstillend middel. Cafeïne oefent druk uit op de bloedvaten in de hersenen om migraine bijna onmiddellijk te verlichten. Door het te combineren met paracetamol of aspirine worden de effecten vertienvoudigd.

Maakt koffie dik?

Het antwoord is ja, maar alleen in relatief hoge doses en onder bepaalde omstandigheden.

In theorie bevat een kopje koffie bijna 0 calorieën. Cafeïne is de belangrijkste oorzaak van gewichtstoename door overmatig gebruik van deze drank. Cafeïne stimuleert de lichaamsproductie van cortisol (het stresshormoon). Cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Hoe meer koffie je drinkt, hoe hoger de dosis cafeïne in je lichaam. Van het een komt het ander: het overtollige glycogeen wordt omgezet in suiker.

Zo komt er suiker in de bloedsomloop terecht. Suiker staat synoniem voor energie, waardoor koffie een dopingmiddel is voor sporters. Maar het ongebruikte overschot wordt opgeslagen als vet. Vroeg of laat krijg je dus overgewicht.

Aan de andere kant veroorzaakt een overdosis koffie min of meer chronische slapeloosheid. Slaapgebrek verhindert echter dat het lichaam afvalstoffen optimaal kan elimineren. Deze opgehoopte gifstoffen dragen bij aan een toename van lichaamsvet, vandaar het gebruik van koffie in bepaalde voedingssupplementen. Lees in het bijzonder mijn review van PhenQ, een van de bekendste vetverbranders.

Ten slotte leidt het gebrek aan slaap de avond ervoor na een ongepaste inname van koffie tot een opeenstapeling van vermoeidheid, waardoor je je voedingshygiëne verwaarloost. Je hebt de neiging om onevenwichtig fastfood te bereiden (pizza, hamburger, frietjes, enz. bestellen), wat gewichtstoename in de hand werkt.

Conclusie

Zoals het gezegde luidt: “te veel is slecht”. Gewichtstoename door koffie kan alleen worden verklaard door overconsumptie, dus het is raadzaam om je gewoonten te herzien en je levensstijl en eetpatroon weer in balans te brengen. Er moet echter worden opgemerkt dat koffie een paradoxaal effect heeft: in bepaalde verhoudingen kan deze drank je helpen gewicht te verliezen…