Tank energie voor het begin van het nieuwe schooljaar!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De zomervakantie loopt ten einde. De tijd om terug naar school te gaan nadert snel. Dus pak je koffers en ga terug naar kantoor!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wil je dit jaar fit aan het nieuwe schooljaar beginnen? Op de juiste voet? Je hebt besloten dat je batterij maximaal moet worden opgeladen?

Terug naar school is vaak synoniem met stress, vermoeidheid en dalende temperaturen. Hier zijn mijn adviezen en tips om je te helpen er het beste van te maken.

Wat moet je eten om je energie een boost te geven? Welke nieuwe gewoontes moet je aannemen?

Ik vertel je er alles over! Volg mijn voorbeeld…

Haal het meeste uit de zomerfruit en -groenten die altijd beschikbaar zijn

De zomer biedt ons een breed scala aan groenten en fruit, de een nog kleurrijker dan de ander, rijk aan water en vitamines. Wees nieuwsgierig en help jezelf!

Meloenen, watermeloenen, perziken, aubergines, tomaten, courgettes, paprika’s… De lijst van zomergroenten en -fruit is lang. Je vindt vast wat je zoekt op de markt of in de supermarkt bij jou in de buurt! Profiteer van het seizoen om lichte, smakelijke gerechten te bereiden die je zintuigen prikkelen.

Geef toe aan de verleiding, durf iets nieuws te proberen en vul tegelijkertijd de vitaminen en mineralen bij die je nodig hebt om fit het nieuwe jaar in te gaan!

Het eten van groenten en fruit bij elke maaltijd zou je nieuwe nummer 1 goede gewoonte moeten worden.

  • Ze zijn verzadigend: ze brengen je tot rust en geven je een vol gevoel.
  • Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen, dus ze stimuleren je immuunsysteem en houden winterziekten op afstand.
  • De suiker in fruit is veel beter voor je gezondheid en energie dan de suiker in industriële producten.
  • Ze zijn rijk aan vezels, dus ze helpen je darmtransit.

Groenten kunnen rauw worden gekookt, in een pan, in de oven, gestoomd, in een wok, etc. Er zijn zoveel manieren om variatie toe te voegen aan je maaltijden.

Eet fruit en groenten om je energie op peil te houden

Dit jaar neem je de tijd

Racen tegen de klok? Dit jaar heb je besloten om je te organiseren en de tijd te nemen!

Plan je maaltijden en menu’s op voorhand zodat je je boodschappen kunt aanpassen. Aarzel niet om rond te vragen naar ieders kookgewoonten, want dit zal je op ideeën brengen. Het internet is ook een rijke bron van informatie.

Het is essentieel om er een gewoonte van te maken om de keuken in te gaan om je maaltijden te bereiden. Het is een prioriteit voor je gezondheid en welzijn. Hoe lang kan het duren? In 20 minuten kun je een lekkere, evenwichtige en smakelijke maaltijd bereiden.

Koken betekent kiezen wat je op je bord legt, jij bent de baas aan boord. Je eet minder zout, minder vet en meer smaak.

Heel belangrijk: neem de tijd om aan tafel te gaan zitten, zonder scherm, voordat je aan je maaltijd begint. Je kunt met je gezicht naar een raam zitten om het landschap beter te kunnen observeren, zodat je de kans krijgt om een tête à tête met jezelf te hebben. Vergeet niet om je eten goed te kauwen en je mondvol op te eten voordat je een volgende neemt. Laat een paar minuten tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht, het hoofdgerecht en het dessert. Vraag jezelf af of je nog honger hebt. Moet je nog eten?

Ben je lichamelijk actief? Natuurlijk! Ga ervoor!

Gun jezelf ongeveer twee keer per week een sportsessie, op je eigen niveau, om te ontspannen, adem te halen en voor je gezondheid te zorgen.

Sporten om af te vallen werkt niet en zou niet je motivatie moeten zijn om in beweging te komen. Wat belangrijk is, is dat je het leuk vindt om te doen. Kies een activiteit die je leuk vindt, waarbij je je niet onder druk gezet voelt om te gaan. Sport wordt verlaten als je je verplicht voelt om het te doen.

Je motivatie moet daarom je gezondheid zijn, je energie en weer in vorm komen, niet het afslankdoel.

Vergeet niet dat je tijdens een sessie lichaamsbeweging het hormoon endorfine afscheidt, dat je een gevoel van welzijn geeft. Na een sessie voel je je ontspannen, kalm en op je gemak – wat een genot!

Wat is een betere manier om je het hele jaar door goed te voelen? Het lichaam houdt van zijn routines en als je het laat wennen aan bewegen, zal het terugkomen voor meer.

Slaap is essentieel!

Slaap van slechte kwaliteit gaat vaak gepaard met gewichtstoename. Het is dus essentieel om een routine op te bouwen om zo goed mogelijk te slapen.

Heb je de gewoonte om laat naar bed te gaan of laat op te staan? Is het terug-naar-school ritme moeilijk om van te herstellen?
Je kunt beginnen met een siësta na de lunch, of de tijd nemen om adem te halen en te ontspannen.

Slaaprituelen zijn de sleutel tot het voorbereiden van je hersenen op een goede nachtrust: dim de lichten in je slaapkamer, borstel je haar langzaam, zet de schermen uit (die prikkelen de ogen en de hersenen), lees een goed boek, masseer je benen en voeten, etc. Het belangrijkste is dat je je eigen kleine rituelen vindt!

Zorg ervoor dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft om te slapen: rond de 18°C.

En als je de stress van de dag maar niet los kunt laten? Overweeg meditatie: word je bewust van elk moment, je lichaam en je omgeving. Je volledig bewust zijn van jezelf zal je helpen om gemakkelijker los te komen.

Wist je dat te veel eten ’s avonds voor het slapengaan kan leiden tot nachtmerries? Je begrijpt dus hoe belangrijk het is om jezelf te trakteren op een lichte maaltijd voor het avondeten, zodat je rustiger kunt slapen.

Je nieuwe gewoonten voor terug naar school:

  • Eet evenwichtig en gevarieerd (respecteer de seizoensgebondenheid van groenten en fruit)
  • Eet zonder scherm en neem de tijd om je eten te kauwen. Genieten.
  • Wees het hele jaar door lichamelijk actief
  • Zorg voor voldoende en goede slaap