Wat ik vind van voedingssupplementen door Sandra Bois

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Voedingssupplementen zijn geconcentreerde bronnen van nutriënten, d.w.z. vitaminen en mineralen, stoffen met een nutritioneel of fysiologisch doel, of planten en plantenpreparaten die bedoeld zijn om tekorten in de normale voeding van een persoon aan te vullen. Deze officiële definitie staat in Richtlijn 2002/46/EG betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake voedingssupplementen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ze kunnen worden gevonden in dosisvorm, zoals capsules, pastilles, tabletten, pillen, zakjes poeder of vloeibare preparaten (ampullen, flesjes met druppelaars).

En ze moeten worden aangegeven bij het Directoraat voor Mededinging, Consumentenzaken en Fraudebestrijding (DGCCRF), dat hun samenstelling onderzoekt en controles uitvoert op dezelfde manier als andere categorieën voedingsmiddelen.

Voedingssupplementen zijn geen medicinale behandelingen, dus ze kunnen bijvoorbeeld geen echt tekort aan vitamine D of ijzer oplossen (zoals aangetoond door een bloedtest).

Ik denk niet dat mensen die geen gezondheidsproblemen hebben en een uitgebalanceerd dieet volgen, fysiologisch behoefte hebben aan voedingssupplementen. Ze kunnen echter nuttig zijn bij een tijdelijk tekort en in zeer specifieke omstandigheden.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn :

 • vitaminen en mineralen: vitamine C, D, B12, ijzer, magnesium, selenium, calcium, enz.
 • planten en plantenpreparaten: fytotherapeutische producten, kruidenthee, moedertincturen… venkel, artisjok om af te voeren, moerasspirea om ontstekingen te bestrijden bij artritis, groene thee en guarana om calorieën te verbranden, of gember en zwarte radijs om gifstoffen af te voeren. Sommige planten bevatten actieve ingrediënten, of zelfs gifstoffen, die zelfs in kleine doses giftig zijn. Als je denkt aan de papaver die wordt gebruikt om opium te produceren of de taxus waaruit taxol, een chemotherapeutisch middel tegen kanker, wordt gewonnen, is het makkelijk voor te stellen dat je voorzichtig moet zijn met planten. Daarom worden de plantensoorten en plantendelen die worden geselecteerd voor de voedingssupplementen die in apotheken en parafarmaceuten worden verkocht, zorgvuldig gecontroleerd en geselecteerd.
 • essentiële oliën
 • stoffen met nutritionele of fysiologische doeleinden zijn stoffen met uitsluitend farmacologische eigenschappen. Voorbeelden zijn cafeïne, lycopeen, glucosamine en chitosan.

Neem voorzorgsmaatregelen om ze te gebruiken zonder je gezondheid in gevaar te brengen

 • Zorg ervoor dat je de doseringsinstructies op de verpakking opvolgt, evenals de gebruiksvoorwaarden.
 • Neem niet meerdere voedingssupplementen tegelijk zonder medisch advies, om overdosering van met name bepaalde vitamines te voorkomen.
 • meld ongewenste effecten na inname van een voedingssupplement aan een gezondheidsprofessional.
 • gebruik alleen door de overheid gecontroleerde distributiekanalen (apotheken en drogisterijen)!

Supplementen kunnen nuttig zijn bij tijdelijke tekorten

 • Vermoeidheid, overwerk: vitamine C om seizoensgebonden microben te helpen bestrijden, vitamine D (Vit D3: 5 druppels per dag, als kuur tijdens de winter, magnesium uit de zee en/of gecombineerd met vitamine B6 bij extreme vermoeidheid en/of stress, examenvoorbereiding, enz,)
 • constipatie: vezels,
 • opgeblazen gevoel: plantaardige houtskool,
 • diarree of na antibioticakuur: ultragist en probiotica….
 • menstruatie (als je erg moe bent): combinatie van vitamines en ijzer,
 • zwangerschap (ijzer, foliumzuur),
 • menopauze (omdat de calciuminname stijgt van 800mg naar 1200mg en moeilijk te dekken is met voedsel).
fatigue et maux de dos

Bij langdurige tekorten

 • na bariatrische chirurgie : levenslange multivitamine-, calcium-, vitamine D-, ijzer- en vitamine B12-supplementen.
 • Bij gewrichtspijn en artrose: Voedingssupplementen in de vorm van capsules, moedertincturen, kruidenthee, massageoliën en pleisters; die een concentraat bevatten van natuurlijke extracten van een of meer planten die bekend staan om hun ontstekingsremmende effecten, zoals harpagophytum, zwarte bes en honing, essentiële oliën van citroeneucalyptus en wintergroen, en pijnstillers zoals moerasspirea (dat van nature salicylzuur (aspirine) bevat), kunnen effectief zijn in het bestrijden van pijn op natuurlijke wijze, het vertragen van de voortgang van ontsteking en het beperken van stijfheid. Het gebruik van supplementen met 1500 mg chondroïtine per dag helpt ook om de slijtage van kraakbeen te vertragen door het lichaam te helpen kraakbeen aan te maken.

Sommige voedingssupplementen lijken me minder gerechtvaardigd!

Voedingssupplementen die de huid helpen voor te bereiden op een goede bruining (verrijkt met vitamine E en omega): onze voeding kan perfect in deze behoefte voorzien. Je hoeft alleen maar voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan bètacaroteen (te vinden in wortelen, tomaten, rode paprika’s, abrikozen, mango’s, donkergroene groenten, zoete aardappelen, peterselie, enz.) en rijk aan vitamine A (lever, vlees, vis, volle melk (magere melk is verrijkt met vitamine A), boter, eieren, kazen) vanaf de eerste tekenen van zonneschijn.

Die je helpen om af te slanken: het is het beste om te inventariseren wat je eet en, indien nodig, de hulp in te roepen van een professional (diëtist, enz.) om je inname aan te passen zodat deze voldoet aan je behoeften en je langzaam afslankt zonder frustratie of tekorten.

De supplementen op de markt leren je niet hoe je elke dag goed moet eten.

Ze kunnen je helpen om je gewichtsverlies een boost te geven, maar het is belangrijk om te leren om evenwichtig te eten om het jojo-effect te vermijden, wat erg slecht is voor je gezondheid en je moraal.

Je kunt jezelf echter helpen met natuurlijke eetlustremmers zoals : een groot glas water, een appel of banaan die niet te rijp is, gewone yoghurt (rijk aan calcium en eiwitten), eieren: vooral het wit, dat zeer rijk is aan eiwitten en een zeer verzadigend effect heeft, soepen en bouillons zonder toegevoegde ingrediënten: rijk aan water, vezels en eiwitten.

Gebruik drainerende planten (als kruidenthee, ampullen of capsules) zoals venkel, moerasspirea en pilosella, die helpen om water af te voeren en de reinigingsorganen van het lichaam helpen. Maar ze zorgen er niet alleen voor dat je afvalt.

Die je energie en vitaliteit geven : een dieet met 5 porties van 100g fruit en groenten per dag geeft je de vitaminen en mineralen die je nodig hebt voor vitaliteit en energie. Als je je overwerkt voelt, kun je vitamine C en/of magnesium uit de zee nemen als kuur van 1 tot maximaal 3 weken.

Ginseng en guarana zijn planten boordevol vitaminen en versterkende stoffen. Ze kunnen je een energieboost geven als je energieniveau laag is.

Om je te helpen ontspannen en beter te slapen, begin je altijd met het zoeken naar de oorzaak van je stress en moeite met inslapen en kijk je of je niet eerst de manier waarop je jezelf organiseert en/of je eetpatroon kunt veranderen(http://vitadiet.net/sommeil.html).

Vervolgens kun je kalmerende kruidenthee gebruiken met passiebloem, valeriaan, meidoorn, lindebloesem, verbena en oranjebloesem. Niet te verwarren met bepaalde medicijnen die ze in therapeutische doses gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met melatonine, een stof die van nature door het lichaam wordt afgescheiden. Je kunt mensen helpen in slaap te vallen door ze 10 minuten per dag bloot te stellen aan de zon, bijvoorbeeld tijdens een korte wandeling.

Supplementendie veroudering tegengaan en mooi haar, mooie nagels en een mooie huid beloven : dit zijn supplementen op basis van bernagie-olie, tarwekiemen en vitamine C .

Het heeft geen zin om ze te nemen, omdat onze voeding, mits gevarieerd, ons van nature voorziet van :

 • vitamine B en E (in fruit en groenten, vooral kiwi, mango, avocado, venkel, erwten, schorseneren, spinazie, oliën en margarines, maar ook amandelen en hazelnoten (1 handvol amandelen van 30 g vertegenwoordigt 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene),
 • vitamine C (antioxidant), die ook bijdraagt aan de synthese van collageen in de lederhuid, een eiwit dat essentieel is voor de elasticiteit van de huid. Het is geconcentreerd in citrusvruchten, kiwi’s, zwarte bessen, aardbeien (rijk aan polyfenolen die de huid helpen voeden door de weerstand van de kleine bloedvaatjes die de lederhuid irrigeren te versterken), kool, spinazie, venkel en paprika’s),
 • zink (zit in vis en zeevruchten, zink in rood vlees en orgaanvlees, volkoren granen en peulvruchten).
faire du sport en salle

Voor sporters: BCAA’s (vertakte aminozuren), proteïnepoeders op basis van eiwit of soja, enz. mogen niet zonder medisch toezicht worden gebruikt.

Let op :te veel eiwitten consumeren zonder medisch toezicht (voldoende hydratatie, voeding aangepast aan de behoeften van de persoon en zijn activiteit, controle op tekenen van nierinsufficiëntie, enz. De dagelijkse voedselinname moet worden aangepast aan de fysiologische behoeften van de sporter. Als er echter een supplement nodig is, moet dit worden gecontroleerd door een gezondheidsprofessional.

BCAA’s, die spierherstel bevorderen en vermoeidheid beperken na anaerobe training (bijvoorbeeld krachttraining), komen van nature voor in voeding.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan valine bevatten meestal andere essentiële aminozuren, waardoor ze uitstekende voeding zijn voor sporters die streven naar spierhypertrofie.

Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan valine, leucine en isoleucine zijn de volgende:

 • Leucine: volle granen, sojameel, bonen, noten, bruine rijst en vleeswaren, kaas (gouda), gestremde melkkaas, halfvolle melk, eiwit, enz.
 • Isoleucine: amandelen, zaden, linzen, noten, soja, rogge, eieren, vis, kikkererwten, vlees, kip.
 • Valine: pinda’s, paddenstoelen, zaden, zuivelproducten, soja en vlees, bonen, erwten, maïs, cashewnoten, amandelen, pinda’s, hazelnoten, walnoten, cacao, rogge, gerst, aubergine, bieten, knoflook, rode ui.

Vraag een diëtist om je te helpen een balans op te maken van je evenwichtige voeding en eventuele tekorten of speciale behoeften te corrigeren!

Voor meer informatie: