Hoe kun je je eetlust verminderen en geen hongergevoel meer hebben?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Een grote eetlust kan een echt obstakel zijn bij het afvallen. Voor sommige mensen betekent het verminderen van de voedselinname die ze gewend zijn dat ze zich erg hongerig voelen, waardoor ze kunnen bezwijken voor hun trek in ongezond voedsel. In de volgende regels leg ik je de beste tips uit om af te komen van je drang om altijd te eten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

#1 Drink veel water om je eetlust te verminderen

Water helpt ons een vol gevoel te krijgen. Het is dus een goed idee om altijd een fles water bij de hand te hebben en te drinken wanneer je honger voelt. Als water erg flauw lijkt, is een alternatief en ook een goed idee om een aftreksel te maken, zoals groene thee. Groene thee is niet alleen een natuurlijke eetlustremmer, maar ook een uitstekende antioxidant.

appétit
Drink veel water om je eetlust te remmen

#2 Hoe je je eetlust kunt bedwingen door 5 keer per dag te eten

Als je om de 3 of 4 uur drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes eet, blijven de insulineniveaus in je bloed die je lichaam energie geven stabieler. Je zult dus geen zin hebben om te eten. Dit zal ook je stofwisseling verbeteren.

#3 Elimineer suikerrijke voedingsmiddelen uit je dieet

Je moet het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde witte suiker vermijden, omdat ze calorieën leveren zonder voedingswaarde. Deze voedingsmiddelen leveren ook energie die heel snel wordt verbruikt, waardoor je snel honger krijgt. Ze vullen je helemaal niet.

#4 Eet vezelrijke voeding om trek te verminderen

Vezelrijke voeding is de perfecte oplossing voor een vol gevoel, vooral omdat het veel ruimte inneemt in onze maag. Een dieet dat rijk is aan dit soort voedsel is dus niet alleen gezond, maar kan ook voorkomen dat we tussendoor eten.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zijn onder andere tarwezemelen, chiazaden, volkorenbrood, erwten, wortels, linzen, kikkererwten, pinda’s en amandelen.

#5 Eet rijke, uitgebalanceerde maaltijden om je eetlust te verminderen

Ontbijt, lunch en diner moeten voedingsmiddelen bevatten met vezels (zoals groenten, fruit, enz.), eiwitten (vlees, vis, eieren, tofu, enz.), vetten (zoals olijfolie of noten) en langzaam opgenomen koolhydraten (brood, pasta of zilvervliesrijst, peulvruchten, enz.).

#6 Hoe je geen hongergevoel meer krijgt door anti-honger voedsel te eten

De meest verzadigende voedingsmiddelen zijn onder andere wortels, bananen, groene bladgroenten, volle granen, eieren, vlees, inktvis of noten. Deze voedingsmiddelen helpen bij de productie van serotonine, een chemische mediator die het welzijn bevordert.

#7 Eet warm voedsel zodat je geen hongergevoel krijgt

Warm voedsel stuurt meer verzadigingssignalen naar de hersenen dan koud voedsel. Je kunt maaltijden beginnen met een kop vetvrije zelfgemaakte bouillon, die je aanvankelijke eetlust kalmeert en voorkomt dat je te veel eet.

#8 Drink water voor het eten

Als je denkt dat je honger hebt, drink dan eerst water. Het is gemakkelijk om het gevoel van dorst te verwarren met dat van honger. Bovendien helpt drinken voor de maaltijd je ook om je hongergevoel te stoppen en overeten te voorkomen.

#9 Kauw je eten goed

Over het algemeen heb je ongeveer 20 minuten nadat je bent begonnen met eten een vol gevoel. Dus als je snel kauwt, kun je het dubbele of driedubbele binnenkrijgen van wat je eigenlijk nodig hebt. Studies tonen aan dat als je elke hap 40 keer kauwt, er meer verzadigend hormoon vrijkomt en we minder calorieën binnenkrijgen.

#10 Eet kauwgom

Kauwgom is een goede manier om je maag te laten denken dat je iets eet. Aan de andere kant geeft het ons niet alleen een vol gevoel, maar versterkt het ook de kaak, reinigt het de tanden en helpt het je comfortabeler te ademen. Kauwgom helpt ook om angst te kalmeren en de stress te verlichten die veel mensen aanzet tot snoepen.

#11 Houd jezelf bezig

Verveling kan leiden tot wat bekend staat als psychologische honger, wat betekent dat we ons hongerig voelen zonder dat we daadwerkelijk een lege maag hebben. Wanneer we dit soort honger voelen, houden onze hersenen ons voor de gek door signalen uit te zenden om ons aan te moedigen bepaalde voedingsmiddelen te eten. Vermaak houdt je hersenen gefocust op de activiteit die je aan het doen bent en heeft geen tijd om valse hongersignalen te creëren.

#12 Serveer jezelf kleine porties

Een veel voorkomend probleem voor mensen die willen afvallen is dat ze meestal meer eten dan ze nodig hebben. We hebben de neiging om onszelf te veel eten voor te schotelen. Een oplossing is om te wennen aan het serveren van kleinere porties. Bijvoorbeeld, in plaats van een enorme karbonade op je bord te leggen, leg je de helft ervan op je bord. Of in plaats van twee steaks, één.

#13 Begin je maaltijden met fruit

Voor een betere spijsvertering is het handig om eerst een stuk fruit te eten en dan verder te gaan met de eerste gang. Dit verbetert niet alleen de spijsvertering, maar zorgt er ook voor dat je eerst het gezondste voedsel eet en daarna minder honger hebt.

Manger des fruts
Begin je maaltijden met fruit

#14 Slaap voldoende

Slaapgebrek verhoogt het ghrelineniveau, waardoor je je altijd hongerig kunt voelen. Slapeloosheid vermindert ook de hoeveelheid leptine, een hormoon dat je een vol gevoel geeft. Als je niet genoeg slaapt, zal je lichaam waarschijnlijk ook “hunkeren” naar beloningsvoedsel zoals snoep of gebak.

#15 Bestrijd stress

Hoge stressniveaus kunnen de productie van cortisol in gang zetten. Dit hormoon is onder andere verantwoordelijk voor het vergroten van je eetlust, wat kan leiden tot gevoelens van grote honger, zelfs na de lunch of het avondeten.

#16 Vermijd junkfood

Sommige ongezonde eetgewoonten kunnen ervoor zorgen dat je de hele tijd honger hebt. Als je niet genoeg eiwitten eet bij het ontbijt, krijg je al snel een hongergevoel. Als je niet genoeg gezonde vetten eet of maaltijden overslaat, zal je maag waarschijnlijk gaan gillen. Als je te veel alcohol drinkt, zal je waarschijnlijk hetzelfde overkomen.

#17 Verwaarloos het ontbijt niet

De eerste maaltijd van de dag moet stevig zijn en moet je in staat stellen om je eetlust enkele uren te stillen. Aan de ene kant is het niet goed voor je om alleen een kop koffie te drinken voordat je naar kantoor gaat. Neem daarom de tijd om een goed ontbijt te eten. Anderzijds moet het menu eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten bevatten. Zo voorkom je insulinepieken en heb je energie vanaf de eerste uren van de dag.

Je kunt bijvoorbeeld een roerei, een glas yoghurt of melk, een stuk fruit of een snee volkorenbrood met olijfolie, avocado of noten als ontbijt nemen.

#18 Drink groene thee

Dit aftreksel bevat veel voedingsstoffen die je kunnen helpen je eetlust te remmen zonder je calorie-inname te verhogen. Bovendien zorgen de vele vitaminen en mineralen voor verschillende extra voordelen: verbetering van de spijsvertering, meer energie, enz. Als je koude groene thee kiest, helpt het uitdroging te voorkomen. Het is ook ideaal voor halverwege de ochtend of halverwege de middag, in combinatie met een handje noten of zaden.

#19 Verminder het aantal uren dat je tv kijkt

Als je tv kijkt, heb je geen controle over je honger of de porties die je eet. Bovendien eet je tijdens zo’n sessie meer junkfood, zoals snoep en zoute snacks, waardoor je nog meer wilt eten.

Regarder la télé
Studies hebben aangetoond dat mensen die meer dan 2 uur per dag televisie kijken een groter risico lopen op obesitas.

#20 Eet genoeg proteïne

Het toevoegen van meer proteïne aan je dieet kan het verzadigingsgevoel verhogen, ervoor zorgen dat je minder eet bij de volgende maaltijd en je helpen vet te verliezen. Bovendien kan een hoge eiwitinname helpen spierverlies te voorkomen als je dagelijks minder calorieën eet om af te vallen. Maak eiwit ongeveer 20-30% van je totale calorie-inname als je trek wilt verminderen.

#21 Eet veel meer groenten

Een van de belangrijkste manieren om ervoor te zorgen dat je je vol voelt tijdens de maaltijd is door meer groenten te eten. Groenten kunnen helpen je maag te vullen zonder extra calorieën toe te voegen. Een hele Engelse komkommer bevat minder dan 50 calorieën.

Zotrim vermindert je eetlust op natuurlijke wijze

Boîte de Zotrim

De bovenstaande methodes zijn erg effectief, maar kunnen voor veel mensen een bron van hoofdpijn zijn. Gelukkig is er een product gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten dat je kan helpen je eetlust te verminderen en je doelen voor gewichtsverlies te bereiken. Het heet Zotrim.

Zotrim is gemaakt van planten zoals yerba mate, guarana en damiana en helpt je slechte gewoontes zoals snoepen te doorbreken. Als je het elke dag neemt, motiveert het je om meer gewicht te verliezen.