8 fouten die je niet moet maken als je probeert af te vallen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ik zie een aantal mensen in mijn praktijk die er eerder niet in geslaagd zijn om af te vallen, of die er op een gegeven moment wel in geslaagd zijn om hun gewenste gewicht te bereiken, maar die er vervolgens weer helemaal of zelfs meer zijn aangekomen. Hier zijn de belangrijkste redenen voor deze mislukkingen, zodat jij ze kunt vermijden.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

#1 Te snel te veel willen verliezen

Veel mensen willen spectaculaire resultaten om hen aan te moedigen en te motiveren, maar te snel te veel afvallen is de beste manier om alles weer terug te krijgen (en dan nog wat)! Ik zie te veel mensen die in de vicieuze cirkel van het “jojoën” terecht zijn gekomen, die hun natuurlijke gewichtsregulatie hebben verstoord en die elke keer een beetje meer aankomen.

Mijn advies: geef je lichaam de tijd, werk in de loop van de tijd aan je dagelijkse gewoonten om geleidelijk, blijvend gewichtsverlies te bereiken. En om je te motiveren, stel jezelf realistische tussendoelen.

#2 Richt je alleen op je gewicht

Te veel naar de weegschaal kijken en erdoor geobsedeerd raken is uiteindelijk contraproductief en nogal demotiverend. Er zijn van nature kleine variaties in gewicht en gewichtsverlies is niet lineair.

Vergeet bovendien niet dat het opnieuw in evenwicht brengen van je voeding over het algemeen gepaard gaat met lichaamsbeweging, dus je bouwt ook spiermassa op.

Mijn advies: weeg jezelf maximaal één keer per week (idealiter nuchter na het plassen, op hetzelfde tijdstip met dezelfde kleding en dezelfde weegschaal). Als motivatie zullen doelen op het gebied van welzijn en fitheid je helpen.

#3 Te restrictief of buitensporig zijn

Of het nu gaat om calorieën, het vermijden van bepaalde voedselgroepen (bijv. vetten, zetmeelrijk voedsel) of te intensieve lichaamsbeweging, veel mensen denken dat ze drastische maatregelen moeten nemen om af te vallen en leggen zichzelf een discipline op die ze na verloop van tijd niet kunnen volhouden.

Mijn advies: als je wilt dat je lichaam je goed doet, behandel het dan niet te slecht en houd het gezond. Het is allemaal een kwestie van balans (elke voedingsgroep speelt een rol) en dosering: geen enkel voedingsmiddel is schadelijk op zich, het zijn de excessen (of tekorten) die dat wel zijn.

#4 Te veel eiwitten eten

Het gebruik van eiwitrijke diëten is blijvend, ondanks de afkeuring van de schadelijke effecten van diëten van het Dukhan-type op de gezondheid. Te veel eiwitten belasten het lichaam, vooral de nieren, en kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel.

Mijn advies: elke dag eiwitten eten is essentieel, maar gemiddeld is 1 tot 2 porties van 100 g vlees/vis/ei/soja per dag genoeg, of zelfs minder als je meer peulvruchten en quinoa eet.

manger des proteines

#5 Maaltijden overslaan

Als je een maaltijd overslaat, denk je dat je minder eet, maar het risico is dat je dat later compenseert, zowel kwantitatief als kwalitatief (knabbelen, snacks).

Meestal wordt het ontbijt overgeslagen. Dit heeft gevolgen voor de lunch, maar vooral ’s avonds als mensen thuiskomen van hun werk, wanneer ze veel honger hebben en trek krijgen in calorierijk, snel eten en/of een overeten diner.

Mijn advies: Een terugkerende, routinematige structuur helpt ons lichaam zichzelf te reguleren. Streef daarnaast naar een hogere calorie-inname overdag in plaats van ’s avonds.

#6 Denken dat er een wonderrecept is, de nieuwste dieetrage volgen

Elke zomer heeft zijn mode en iedereen heeft zijn eigen wonderoplossing die op internet wordt gedeeld, maar dit is vaak niet gebaseerd op iets wetenschappelijks en bovendien kan het ene type dieet geschikt zijn voor de ene persoon en een contra-indicatie hebben voor de andere.

Mijn advies: wat je eet is niet onschuldig en moet worden aangepast aan je activiteit en eigenschappen. Vraag advies aan een gezondheidsprofessional voordat je je stort op een dieet- en sportprogramma.

#7 Overdreven vetarme of lightproducten

Als je wilt afvallen, kun je in de verleiding komen door producten met het label ‘light’ of ‘light’.

Je moet je er echter van bewust zijn dat deze claims verkoopargumenten zijn voor fabrikanten en consumenten kunnen misleiden. In feite kan een product als ‘light’ worden geëtiketteerd omdat het minder vet bevat dan het referentieproduct, maar meer suiker bevat.

Pas ook op voor additieven die worden gebruikt om het verlies van vet te compenseren of om de textuur te behouden.

Bovendien hebben mensen de neiging om ze te eten zonder de calorieën te tellen omdat ze ‘light’ zijn, of om te compenseren als ze niet zo goed smaken als het origineel.

Wat zoetstoffen betreft: ze houden de hersenen op dat moment voor de gek, maar dit houdt de smaak voor zoetigheid in stand en vergroot de eetlust de volgende keer dat je eet.

Mijn advies: wees op je hoede voor commerciële claims en lees etiketten zorgvuldig.

#8 Vertrouw op voedingssupplementen

Sommige mensen kopen “afslank”,“gewichtsverlies” of “vetverbrandingsupplementen in de hoop op een “wonder” effect, maar deze producten zijn meer een business dan iets anders.

Mijn advies: jij en je eetgewoonten zijn de sleutel tot gezond, blijvend gewichtsverlies. Als je je eetpatroon niet verandert, zijn supplementen nutteloos.

Bovendien kunnen sommige schadelijk zijn of een contra-indicatie hebben, afhankelijk van uw geval.