Hoe kun je minder eten of zelfs (tijdelijk) stoppen met eten?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ben je je ervan bewust dat te veel eten slecht is voor je gezondheid en gewicht, maar weet je niet hoe je minder kunt eten? Hier zijn enkele eenvoudige, effectieve tips voor de lange termijn die al door veel mensen zijn uitgeprobeerd. Het is wel belangrijk om te weten dat je geduldig en volhardend moet zijn om goede resultaten te zien.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

1 Hoe te stoppen met eten op alle uren: leer luisteren naar je lichaam

Een van de belangrijkste stappen om te leren minder te eten is om aandacht te besteden aan wat je lichaam je vertelt. Om dit te doen, moet je stoppen met systematisch snacken uit angst voor een hongergevoel. Wacht in plaats daarvan tot je echt de behoefte voelt voordat je iets consumeert. Over het algemeen weet je dat je lichaam om eten schreeuwt als je je zwak en/of duizelig voelt, of als je je prikkelbaar begint te voelen.

Comment manger moins, voire arrêter de manger (temporairement) ?
Leer naar je lichaam te luisteren.

Je moet ook onderscheid leren maken tussen fysiologische en psychologische honger. Je kunt zin hebben om te eten omdat je je verveelt of omdat je je emoties (positief of negatief) niet onder controle hebt. Het beste wat je dus kunt doen als je de behoefte voelt om te eten, is even stoppen en bedenken of de situatie waarin je je bevindt de oorzaak kan zijn. Houd je gedachten bezig met een andere activiteit (lichaamsbeweging, huishoudelijk werk of muziek) als dit het geval is en eet als je geen verband ziet.

Het is goed om te weten dat het tijd kost om de boodschap die je lichaam je probeert te sturen te begrijpen. Maar het is heel goed mogelijk en met geduld en doorzettingsvermogen zul je het verschil meteen zien.

2 Hoe minder eten: kies voor kleinere borden

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je door van kleinere borden te eten je voedselinname kunt verminderen. In feite geeft het kiezen voor een kleiner maar vol bord je de indruk dat je genoeg hebt gegeten. Studies hebben zelfs aangetoond dat deze gewoonte je kan helpen om de hoeveelheid van elke maaltijd met 15-30% te verminderen.

Hetzelfde geldt voor suikerhoudende of alcoholische dranken, de grootste vijanden van een dieet en een goede gezondheid. De sleutel is om jezelf ze niet te ontzeggen om te voorkomen dat je gefrustreerd raakt. Dat zou uiteindelijk al je inspanningen tenietdoen. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen voor kleinere glazen en ervoor zorgen dat je niet bijvult om minder te consumeren.

Tot slot is het ook een goed idee om middelgrote lepels en vorken te gebruiken. Zo neem je kleinere hapjes en eet je langzamer. Als je je eten snel opeet, kun je het gevoel krijgen dat je niet genoeg binnenkrijgt, waardoor je je bord weer wilt vullen.

3 Houd verleidingen op afstand

Hoe kun je de hoeveelheid voedsel die je eet verminderen als je koekjes, chips en gebak in je kasten bewaart? Als je weet dat je snacks in voorraad hebt, krijg je nog makkelijker een hongergevoel, vooral als je je verveelt of een moeilijke periode doormaakt. Koop ze dus niet als je een voorraad aan het aanleggen bent of kies in het ergste geval voor caloriearme groenten en fruit.

Comment manger moins, voire arrêter de manger (temporairement) ?
Vermijd de verleiding om te snacken.

Leer op dezelfde manier voldoende maaltijden te bereiden om te voorkomen dat je restjes overhoudt. Dit zou je in de verleiding kunnen brengen om iets bij te eten. Je hoeft je gewoontes echter niet te veranderen als het je beter uitkomt om in één keer te koken voor de hele dag of voor meerdere dagen. Het enige wat je hoeft te doen is de restjes in te vriezen nadat je jezelf hebt bediend, zodat je ze niet nog een keer hoeft te gebruiken. Het is ook een goed idee om de afwas tijdens de maaltijd in de keuken te laten staan.

Het is ook aan te raden om geen sauzen te kopen zoals mayonaise, ketchup of andere smaakversterkers. De smaken die ze met zich meebrengen kunnen ervoor zorgen dat je niet stopt met eten. Vermijd tot slot restaurants terwijl je aan je nieuwe levensstijl went om verleidingen te vermijden.

4) Eet op de juiste manier

Professionals raden over het algemeen aan om twee grote glazen water te drinken voordat je gaat eten of je maaltijd te beginnen met een lichte soep. Dit helpt je om de portie die je eet te verkleinen. Bovendien voelt je lichaam zich pas vol vijftien tot dertig minuten nadat je bent begonnen met eten. Het is dus belangrijk om de tijd te nemen en te voorkomen dat je te veel eet. Kauw je eten goed en neem regelmatig een pauze.

Het is ook aan te raden om je te concentreren op het eten en te genieten van de smaken tijdens de maaltijd. Zet de televisie uit, leg de krant en je mobiele telefoon neer en vermijd een grote discussie, vooral een discussie die je emoties kan beïnvloeden. Je moet jezelf echter niet helemaal afzonderen als je gewend bent om met vrienden, familie of collega’s te eten. Je moet gewoon leren hoe je moet eten en even stoppen om te praten.

5. Neem een eetlustremmer

Boîte de Zotrim

Je kunt ook eetlustremmende pillen nemen als je niet in staat bent om je eetgewoonten en eetdrang zelf onder controle te houden. Deze supplementen helpen je om je eetlust aanzienlijk te verminderen dankzij hun ingrediënten. Het is echter raadzaam om een specialist te raadplegen voordat je ze inneemt om je gezondheid te beschermen. Hij of zij kan je het beste eetlustremmende middel voorschrijven, evenals de juiste dosering, na een zorgvuldig onderzoek van je algemene conditie.

Het is aan te raden om te kiezen voor supplementen op basis van natuurlijke ingrediënten zoals Zotrim om het evenwicht van je lichaam op lange termijn te bewaren. Dit helpt je om op de lange termijn op het juiste spoor te blijven. Bovendien is deze eetlustremmer geschikt voor veganisten. Met andere woorden, het bevat geen dierlijke producten. Het heeft ook klinische tests ondergaan voordat het in de verkoop ging en is goedgekeurd door experts. Tot slot krijg je van het merk je geld terug als je niet tevreden bent met je aankoop.

Eet minder met Zotrim, gratis levering