Ontdek de voordelen van asperges, venkel en aardbeien

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Asperges

We hebben erover gedroomd en nu is het zover! Asperges kondigen de lente aan en nieuwe mogelijkheden in de keuken!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Asperges zijn rijk aan B-vitamines, helpen om aan de dagelijkse behoefte te voldoen en zijn een echte gezondheidsbooster. Ze zijn rijk aan zachte vezels, dus ze zijn gemakkelijk te verteren en helpen constipatie tegen te gaan. Ze hebben ook een vochtafdrijvende werking die helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Asperges bevatten weinig calorieën, mits de begeleidende saus licht is!

Hoe kies je asperges?

Verse asperges hebben een knop met dichte schubben, een licht glanzende hiel en een broze stengel. Groene asperges zijn voor ¾ van hun lengte gekleurd.

Hoe bewaar en kook je ze?

Om je asperges goed te bewaren, raad ik aan ze in een schone doek te wikkelen en ze maximaal 2 dagen in de koelkast te leggen, tips naar boven! Om ze te bereiden, snijd je gewoon ongeveer 2 cm van de onderkant van je asperges af en schil je ze met een dunschiller van de punt naar de hiel. Kook ze 5 tot 10 minuten in je snelkookpan of 15 tot 20 minuten in een pan in een bain-marie (vergeet niet om ze vast te binden!).

Om ze te begeleiden, stel ik een lichte saus voor: schep in een kommetje gewone yoghurt. Voeg een drupje olijfolie, zout, peper en paprikapoeder toe. En dat is het: een licht, makkelijk recept!

Wist je dat?

De kleur van asperges hangt af van hoe lang ze worden blootgesteld aan de zon! Ze beginnen wit, worden dan roze en vervolgens paars. Groene asperges komen van een heel speciale techniek: wanneer de asperges uit de aarde komen, worden ze blootgesteld aan een heel mild klimaat in een kleine doorzichtige plastic tunnel. Dan wordt hij snel lang en groen!

Mijn asperge receptideeën voor jou :

  1. Asperge quiche
  2. Gegratineerde asperges
  3. Omelet van asperges
asperge

Venkel

Venkel, dat onbegrepen voedsel dat vaak ontbreekt in de keuken… Maar waarom? Venkel heeft een sterke smaak, zit boordevol voedingsstoffen en kan op verschillende manieren worden bereid… Waarom zou je het niet eens proberen?

Venkel is een van de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine A, vitamine C, vitamine B9 (foliumzuur) en kalium. Het bevat ook ijzer en veel vezels, waardoor het een echt gezondheidsvoedsel is dat beschermt tegen hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. De vezels in venkel zijn zeer licht verteerbaar, waardoor het een verzadigend, caloriearm voedingsmiddel is.

Hoe kies je venkel?

Het blad moet groen zijn! Reken op ongeveer één bol voor 1 tot 2 personen.

Hoe bewaar en kook ik ze?

Venkel kan enkele dagen bewaard worden in de groentelade in de koelkast. De bollen zijn in 10 tot 15 minuten gaar in een snelkookpan. Ze kunnen ook 45 minuten gestoofd worden in een stoofpan. Om de smaak zachter te maken, kun je tijdens het koken een klontje boter of eendenvet gebruiken. De stengels kunnen ook worden gebruikt om bijvoorbeeld een zelfgemaakte likeur te maken of om je bouillon op smaak te brengen.

Wist je dat?

Venkel wordt voornamelijk geteeld in Italië en Spanje, maar ook in Zuid-Frankrijk. Het blijft een vrij lokale groente, die bijna het hele jaar door verkrijgbaar is.

Mijn venkel receptideeën voor jou:

  1. Koolvisfilet met venkel
  2. Lamsbout met venkel
  3. Venkeltaart (zoet)
fenouil

Aardbeien

Aardbeien worden gekenmerkt door hun hoge vitamine C-gehalte: één portie aardbeien volstaat om in onze dagelijkse behoefte te voorzien. Aardbeien bevatten ook weinig calorieën.

Hoe kies je aardbeien?

Aardbeien moeten helder en gelijkmatig gekleurd zijn. De kraag en het steeltje moeten groen zijn. Wees niet bang om je te laten leiden door hun smaak.

Hoe moeten ze bewaard en gekookt worden?

Aardbeien zijn erg kwetsbaar. Ze zijn maximaal 2 tot 3 dagen houdbaar in bakjes in het groentenvak van de koelkast. Vergeet niet om ze iets voor het eten uit de koelkast te halen, zodat je van al hun smaken kunt genieten! Spoel ze gewoon af onder stromend water. Laat ze niet weken en romp ze pas na het afspoelen, om te voorkomen dat ze hun smaak en vitamines verliezen doordat ze in water trekken. Als je aardbeien wilt koken (jam, coulis), zorg er dan voor dat de temperatuur niet te hoog is om de smaak van het fruit te beschermen.

Wist je dat?

De aardbei die we vandaag kennen is ontstaan in Bretagne, uit planten die meegebracht werden uit Chili en planten uit Virginia die toen al aanwezig waren!

Mijn receptideeën voor aardbeien

  1. Soep van aardbeien en Saumur
  2. Taartjes met aardbeien en rabarber
  3. Aardbeien met chocoladestukjes of basilicum