Vitamine D-tekort: symptomen en behandelingen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Rachitis, osteomalacie, spierzwakte, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten… Dit zijn allemaal mogelijke gevolgen van een vitamine D-tekort. Deze voedingsstof neemt een belangrijke plaats in onder de elementen die het lichaam laten functioneren. In dit artikel ga ik je iets meer vertellen over deze veel voorkomende aandoening die wereldwijd meer dan een miljard mensen treft.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is vitamine D-tekort?

Vitamine D-tekort of hypovitaminose D wordt gedefinieerd als het hebben van een concentratie 1,25-hydroxyvitamine-D van minder dan 20 nanogram per milliliter (ng/mL) in het bloed.

Vitamine D is een unieke voedingsstof. Aan de ene kant werkt het als hormonen. Anderzijds wordt het door het lichaam zelf aangemaakt door blootstelling van de huid aan de zon. Eenmaal gesynthetiseerd, moet het nog worden omgezet in zijn actieve vorm genaamd 1,25-hydroxyvitamine-D of calcitriol voordat het kan worden gebruikt.

Vitamine D heeft twee belangrijke functies:

 • Het helpt het lichaam bij de opname van calcium en fosfor;
 • Het regelt de afscheiding van parathormoon, een hormoon dat verantwoordelijk is voor botresorptie.
Tout savoir sur l’hypervitaminose D
Vitamine D wordt door het lichaam zelf aangemaakt door blootstelling van de huid aan zonlicht.

Deze vitamine helpt de calcium- en fosforspiegels in het bloed normaal te houden en draagt zo bij aan de gezondheid van de botten. Het houdt de spieren in goede conditie en verbetert het immuunsysteem. Het voorkomt ook bepaalde vormen van kanker en diabetes, om er maar een paar te noemen.

Mogelijke oorzaken

Hypovitaminose D kan om verschillende redenen voorkomen: medische redenen, geografische locatie, voeding, hygiëne en levensstijl.

Een dieet met weinig vitamine D

In tegenstelling tot andere voedingsstoffen zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D schaars. Mensen die een beperkt dieet volgen, zoals vegetariërs, of mensen die allergisch zijn voor voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, lopen een groot risico op een tekort. Hetzelfde geldt voor baby’s die alleen moedermelk eten, omdat deze voedingsstof vrijwel niet voorkomt in moedermelk.

Beperkte blootstelling aan de zon

De ultraviolette B-stralen van de zon zijn de belangrijkste factor in de aanmaak van vitamine D door het lichaam. Mensen die te veel tijd binnenshuis doorbrengen, altijd beschut tegen de zon, mensen die altijd zonnebrandcrème gebruiken of mensen die zich van top tot teen bedekken, lopen een risico op hypovitaminose. Maar ook andere mensen lopen risico, vooral mensen met beperkte toegang tot de zon vanwege hun geografische locatie of het seizoen.

Het onvermogen van het lichaam om vitamine D op te nemen

Voedingsstoffen worden opgenomen via de dunne darm. Maar bepaalde ziekten, zoals coeliakie, taaislijmziekte of de ziekte van Crohn, verhinderen dat de darm goed werkt en voedingsstoffen opneemt. Bepaalde soorten chirurgie, vooral obesitasprocedures zoals een maagbypass, verminderen de hoeveelheid voedingsstoffen die kan worden geconsumeerd en kunnen leiden tot tekorten.

Huidskleur

Studies hebben aangetoond dat mensen met een donkere huidskleur minder vitamine D aanmaken dan mensen met een lichte huidskleur. Dit komt doordat het melanineniveau hoger is bij mensen met een donkere huid.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D
Studies hebben aangetoond dat een donkere huid niet zoveel vitamine D aanmaakt als een lichte huid.

Hoe donkerder de huidskleur, hoe meer melanine er is en hoe minder vitamine D er wordt aangemaakt. Daarom moeten mensen met een donkere huidskleur zich langer blootstellen aan de zon dan mensen met een lichte huidskleur.

Medicatie

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan het vitamine D-gehalte in het bloed verlagen. Hier zijn een paar voorbeelden

 • Laxeermiddelen ;
 • Steroïden: prednison;
 • Cholesterolverlagende medicijnen: cholestyramine, colestipol;
 • Anti-epileptica: fenobarbital, fenytoïne;
 • Geneesmiddelen tegen tuberculose: rifampicine;
 • Medicijnen tegen gewichtsverlies: orlistat.

Het onvermogen van het lichaam om vitamine D om te zetten in zijn actieve vorm

De lever en nieren zijn verantwoordelijk voor het omzetten van vitamine D in zijn actieve vorm door de bijbehorende enzymen te produceren. Als deze organen beschadigd zijn door ziekte, kan de omzetting niet plaatsvinden. En zonder de actieve vorm kan dit element zijn werk niet doen.

Obesitas en overgewicht

Bij de chronische ziekte van obesitas zit vitamine D vast in vetcellen, waardoor deze niet op het lichaam kunnen inwerken. Obesitas wordt vaak in verband gebracht met zorg. Iedereen met een body mass index van meer dan 30 kg/m2 loopt risico.

Leeftijd

Het vermogen van het lichaam om vitamine D aan te maken neemt af met de leeftijd. Dit komt door een verminderde nierfunctie. Hierdoor heeft het lichaam ook moeite om calcium en fosfor op te nemen.

Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?

Hypovitaminose D geeft soms geen symptomen. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de mate van het tekort. Het kan rachitis veroorzaken bij kinderen of osteomalacie bij volwassenen als het tekort zeer ernstig is. Daarnaast kunnen mensen met een vitamine D-tekort de volgende symptomen ervaren:

 • ernstige vermoeidheid
 • Pijn in de botten;
 • spierpijn, zwakte en kramp;
 • gewichtstoename
 • depressie en angst
 • Langzaam herstel na verwonding, operatie of infectie;
 • Frequente ziekte;
 • Haaruitval.
Tout savoir sur l’hypervitaminose D
Hypovitaminose D gaat mogelijk niet gepaard met symptomen.

Wat moet je doen als je een tekort hebt?

Als je denkt dat je een tekort aan vitamine D hebt, raadpleeg dan onmiddellijk je arts zodat je de juiste behandeling kunt volgen. Hij of zij zal je begeleiden en indien nodig supplementen voorschrijven. Zelfmedicatie wordt sterk afgeraden. Het enige wat je in de tussentijd kunt doen is voedsel eten dat rijk is aan vitamine D en jezelf blootstellen aan de zon. Het advies van een arts is echter altijd nodig, zelfs als het gaat om zonnebaden.

Hoe wordt een tekort vastgesteld?

Bloedtesten zijn de enige manier om vast te stellen of iemand een vitamine D-tekort heeft. In het geval van hypovitaminose D bestaat de test uit het analyseren van het serumniveau van 25-hydroxyvitamine-D in het bloed. Het normale niveau van calcitriol in het bloed is groter dan of gelijk aan 20 ng/mL. Als de waarde tussen 12 en 20 ng/mL ligt, is de diagnose vitamine D-tekort. De arts bevestigt dit tekort als de calcitriolspiegel lager is dan 12 ng/ml.

Behandeling

De behandeling bestaat voornamelijk uit het nemen van supplementen. Deze producten bestaan in 2 vormen: vitamine D2, bekend als ergocalciferol, dat van plantaardige oorsprong is, en vitamine D3, bekend als cholecalciferol, dat van dierlijke oorsprong is. De dosering en duur van de behandeling variëren afhankelijk van het stadium van het tekort en de situatie van de patiënt.

Voor iemand die geen problemen heeft met de opname van voedingsstoffen, is de dosering bijvoorbeeld ongeveer 1.250 microgram (mcg) één of twee keer per week gedurende 6 tot 8 weken. Daarna wordt de dosis verlaagd met 20 tot 25 mcg.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D
De behandeling bestaat voornamelijk uit het nemen van vitamine D-supplementen.

Het supplement is verkrijgbaar in verschillende vormen: tabletten, vloeistoffen, poeders, etc. Het is zelfs mogelijk om een injectie te krijgen. Het wordt ook aangeraden om tegelijk met het vitamine D-supplement calcium in te nemen. Daarnaast zal de arts ook aanraden om bepaalde voedingsmiddelen te eten en af en toe naar buiten te gaan zodat de huid in contact kan komen met zonnestralen.

Tijdens de behandeling kunnen bloedtesten worden aangevraagd om de dosering van de supplementen aan te passen aan het calcitriolgehalte in het bloed.

Te kiezen voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn voornamelijk van dierlijke oorsprong:

 • Vette vis: makreel, sardines, zalm, forel, tonijn, haring;
 • Runderlever;
 • Eigeel;
 • Kaas (Emmental);
 • Sojamelk ;
 • Paddenstoelen;
 • Voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D: ontbijtgranen, sinaasappelsap, koemelk, margarine, enz.