Vitamine B12-tekort: symptomen en behandelingen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Vitamine B12 of cobalamine is een in water oplosbare vitamine. Het speelt een belangrijke rol in de aanmaak van rode bloedcellen en DNA, en in het goed functioneren van het zenuwstelsel. Vitamine B12-tekort komt voor bij ongeveer 10-15% van de oudere mensen, hoewel het percentage bij volwassenen erg laag is. De belangrijkste oorzaken zijn voeding en malabsorptie. Lees hier alles wat je moet weten over dit onderwerp.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is vitamine B12-tekort?

Vitamine B12-tekort of hypovitaminose B12 betekent dat er niet genoeg van deze voedingsstof in het lichaam aanwezig is, die bijdraagt aan de DNA-synthese en de vorming van rode bloedcellen.

Tout savoir sur l’hypovitaminose B12
Hypovitaminose B12 kan leiden tot megaloblastaire anemie.

Met andere woorden, hypovitaminose B12 kan leiden tot megaloblastaire bloedarmoede. Daarnaast kan een gebrek hieraan de oorzaak zijn van verschillende ziekten als het niet op tijd wordt behandeld. Deze voedingsstof wordt voornamelijk via de voeding in het lichaam opgenomen. Het is belangrijk om het regelmatig te consumeren, omdat het lichaam het maar een beperkte tijd kan opslaan.

Wat zijn de oorzaken van een vitamine B12-tekort?

Hypovitaminose B12 komt niet vaak voor. Meestal is de voeding al voldoende om de benodigde hoeveelheid te leveren. In de volgende gevallen loop je echter het risico op een tekort:

 • Je bent veganist, vegetariër of vegetariër: vitamine B12 komt voornamelijk voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, en deze soorten voeding beperken de niveaus in het lichaam;
 • Je lijdt aan een chronische aandoening zoals de ziekte van Crohn, coeliakie, etc.: dit type aandoening zorgt ervoor dat de darm voedingsstoffen niet goed kan opnemen;
 • Je drinkt veel alcohol;
 • Je gebruikt medicijnen die de opname van vitamine B12 verstoren, waaronder: protonpompremmers (esomeprazol, lanzoprazol, omeprazol, rabeprazol), H2-antihistaminica (cimetidine, famotidine) en antidiabetica (metformine);
 • Je hebt een operatie ondergaan om een deel van je darm of maag te verwijderen;
 • Je bent bejaard (ouder dan 60).

Wat zijn de symptomen van een vitamine B12 tekort?

Symptomen treden alleen op als het lichaam langere tijd een tekort heeft. Je kunt jarenlang een tekort aan vitamine B12 hebben zonder dat je het doorhebt.

Ernstige vermoeidheid en gebrek aan energie

Een vermoeid gevoel komt vaak voor bij een tekort aan vitamine B12. De reden hiervoor is dat het tekort betekent dat je niet genoeg rode bloedcellen hebt. Dit bemoeilijkt het zuurstoftransport naar alle cellen in het lichaam, wat de vermoeidheid en het gebrek aan kracht verklaart.

Ademnood, hartkloppingen en duizeligheid

Je kunt je al bij de geringste fysieke inspanning buiten adem voelen door het gebrek aan zuurstof dat in je lichaam circuleert. Maar dit kunnen ook symptomen van andere ziekten zijn, dus het is altijd het beste om een arts te raadplegen om de precieze oorzaak vast te stellen.

Bleekheid of vergeling van de huid

Een tekort kun je ook zien aan de kleur van je huid en het wit van je ogen. Deze worden bleker of gelig, een aandoening die bekend staat als geelzucht. Vitamine B12 produceert het DNA dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Zonder dit DNA zijn de instructies voor de aanmaak ervan onvolledig.

Als gevolg hiervan worden de rode bloedcellen die in het beenmerg worden aangemaakt groter en kwetsbaarder dan normaal. Enerzijds kunnen ze door hun grote omvang het beenmerg niet verlaten, waardoor er minder rode bloedcellen door het lichaam circuleren en de huid dus bleker wordt.

Aan de andere kant moedigt hun broosheid hun eigen vernietiging aan, wat een overmaat aan bilirubine veroorzaakt. Bilirubine is een gele stof die door de lever wordt geproduceerd tijdens de afbraak van rode bloedcellen. Hoge niveaus van bilirubine geven de huid en ogen een gelige kleur.

Glossitis en mondzweren

Glossitis is een ontsteking van de tong. Het resulteert in een pijnlijke tong, een rodere kleur en een gladdere textuur dan normaal. Er kunnen ook kleine bultjes op de smaakpapillen verschijnen.

Andere symptomen zijn mondzweren en een tintelend en branderig gevoel op de tong.

Tout savoir sur l’hypovitaminose B12
De tong kan tekenen van een vitamine B12-tekort vertonen.

Problemen met het gezichtsvermogen

Dit gebeurt wanneer het tekort de oogzenuwen aantast. Dit kan de overdracht van zenuwberichten tussen de ogen en de hersenen verstoren. Als gevolg daarvan kun je wazig zien of zelfs je zicht verliezen. Deze aandoening wordt optische neuropathie genoemd. Hoewel het alarmerend is, is het omkeerbaar zodra de deficiëntie is gecorrigeerd.

Mentale stoornis

Een laag niveau van vitamine B12 verhoogt het homocysteïnegehalte in het bloed en kan leiden tot mentale stoornissen zoals stemmingswisselingen, depressie, geheugenverlies, enz.

Tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten

Vitamine B12 draagt bij aan de productie van een vet membraan dat myeline wordt genoemd. De zenuwen van de hersenen en het ruggenmerg zijn bedekt met myeline, dat fungeert als een soort beschermende en isolerende barrière. Maar een gebrek hieraan verandert de aanmaak ervan. Hierdoor kan het zenuwstelsel niet goed functioneren. Als gevolg hiervan kunnen tintelingen in de voeten en handen optreden.

Problemen met lopen en evenwicht

Een ander gevolg van een B12-tekort is evenwichtsverlies en een verandering in de manier waarop je loopt en beweegt. Je zult waarschijnlijk vallen zonder duidelijke reden. Nogmaals, dit komt doordat de zenuwen beschadigd raken door het gebrek aan vitamine B12. Dit symptoom komt het meest voor bij ouderen en jonge mensen met een goed gedocumenteerd vitamine B12 tekort.

Wat moet er gedaan worden aan een vitamine B12 tekort?

Als je een tekort vermoedt, kun je het beste naar de dokter gaan om het zeker te weten en geen receptvrije supplementen kopen.

Tout savoir sur l’hypovitaminose B12
Ga naar je dokter om een tekort te bevestigen

Als je al naar de dokter bent geweest en het tekort is bevestigd, hoef je alleen maar de voorgeschreven behandeling te volgen. En eet regelmatig vitamine B12-rijk voedsel.

Hoe wordt een vitamine B12-tekort vastgesteld?

Wanneer je naar de dokter gaat, zal hij of zij je onderzoeken en vragen stellen over je gezondheid in het verleden en op dit moment. Daarna wordt er bloedonderzoek gedaan:

 • Bloeduitstrijkje: dit laat de morfologie van de rode bloedcellen zien, en of je bloedcellen groot zijn of niet.
 • Meting van het foliumzuur- en cobalaminegehalte in het bloed: foliumzuur- en vitamine B12-tekorten hebben min of meer dezelfde symptomen, maar de behandeling is verschillend.

Behandeling voor vitamine B12 tekort

Om het vitamine B12-niveau weer normaal te krijgen, zal de arts je vragen om een supplement te nemen. Dit kan via een injectie of oraal met tabletten. In het geval van een behandeling met injectie, kun je leren om het zelf te doen. Tabletten zijn echter handiger en goedkoper.

Het kan ook zijn dat je de rest van je leven supplementen moet nemen om een terugval van bloedarmoede te voorkomen. Naast supplementen zal je ook geadviseerd worden om voedsel te eten dat rijk is aan vitamine B12. Voor veganisten is het beter om voedsel te eten dat verrijkt is met vitamine B12.

Te kiezen voedingsmiddelen om het risico op een vitamine B12 tekort te beperken

Hypovitaminose B12 kan worden voorkomen door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine B12. Je kunt vitamine B12 vinden in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong:

 • Rundvlees
 • Lam, kalfsvlees en runderlever
 • Mosselen
 • Eieren
 • Sardines, tonijn, forel, zalm
 • Melk en zuivelproducten
 • Voedingsmiddelen verrijkt met vitamine B12: controleer het etiket van het product
Tout savoir sur l’hypovitaminose B12
Je kunt vitamine B12 vinden in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.