De beste manieren om een leveraanval tijdens de feestdagen te voorkomen!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Foie gras staat in de schijnwerpers tijdens de feestdagen, maar dat is niet de lever waar we het over hebben als we zeggen “leveraanval” …

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat betekent “een leveraanval hebben”?

We spreken van een “leveraanval” als we een zwaar gevoel hebben in de leverstreek, waardoor we aan het einde van een maaltijd onze jeans losknopen en dit gepaard kan gaan met andere spijsverteringsongemakken zoals reflux, boeren, buikpijn, opgeblazen gevoel, pasteuze mond en vermoeidheid, winderigheid, misselijkheid en zelfs braken…

We gebruiken ook de uitdrukking “zich ziek in het hart voelen” of “besmeurd zijn”.

Het is waar dat de feestdagen een goed moment zijn om iets meer te eten dan we normaal doen en zo ons spijsverteringsstelsel snel te overbelasten. In medische termen lijkt het meer op indigestie!

duck, roast duck, roasted duck-2957809.jpg

Maar waarom doet je maag pijn als je te veel hebt gegeten?

Je weet wel, die paar extra happen waardoor je onopvallend je broeksband losmaakt… want die log van Tata Chantal smaakt tenslotte een beetje naar een terugkeer naar vroeger…

Het duurt vijf tot tien seconden voordat een mondvol voedsel van de mond via de keelholte in de slokdarm terechtkomt. De slokdarm moet ervoor zorgen dat het voedsel in de juiste richting gaat. De mondvol valt vervolgens in de maag. In onze maag ondergaat het voedsel een nogal verkwikkende massage, het wordt geroerd, minstens twee uur lang, tot het niets anders dan kleine kruimels heeft gevormd. Als we te veel eten, zit de maag helemaal vol en kan hij het voedsel niet goed roeren, waardoor hij het niet voldoende kan afvoeren naar de dunne darm.

Het voedsel stagneert onverteerd in de maag en kan gastro-oesofageale reflux en zelfs braken veroorzaken.

De zogenaamde “levercrisis” van de Fransen heeft dus niets met de lever te maken, maar alles met de maag en de darmen!

Om te voorkomen dat je in deze situatie terechtkomt, geef ik je mijn tips VOOR overvloedige maaltijden:

 • Eet langzaam en geniet van deze kwaliteitsgerechten! Aarzel niet om je vork tussen elke hap neer te leggen. De spijsvertering begint in de mond met kauwen. Hoe sneller je eet, hoe minder je kauwt en hoe meer werk je je spijsverteringsstelsel geeft!
 • Opdienen per bord is erg chic, en bovendien helpt het je om je ogen groter te houden dan je maag en om hoeveelheden beter te beheren.
 • Pas op voor cocktails die je door een rietje drinkt. Hoewel het leuk is, verhoogt drinken door een rietje het risico op aerofagie, d.w.z. de hoeveelheid lucht die in de maag en slokdarm terechtkomt.
 • Als je groenten bereidt die de reputatie hebben onverteerbaar te zijn (bonen, kool, peulvruchten…), voeg dan een snuifje komijn of venkel toe, of bonenkruid, en het gerecht zal lichter verteerbaar en vooral lekkerder zijn! Er is meer in het leven dan zout en peper!

En een paar tips om je spijsverteringssysteem te kalmeren en de spijsvertering te bevorderen NA een stevige maaltijd:

 • Neem een halve lepel zuiveringszout in een glas water en drink dit na de maaltijd*. Je kunt ook een groot glas water drinken dat rijk is aan bicarbonaat (bijv. Badoit®), dat kan helpen om reflux te neutraliseren. Het bicarbonaation speelt een essentiële rol in de bescherming van het spijsverteringsslijmvlies.
 • Contra-indicatie: bicarbonaat wordt afgeraden voor mensen met hoge bloeddruk, vochtretentie of hartfalen, of mensen die corticosteroïden gebruiken.
 • Waarom sluit je je maaltijd niet af met een kruidenthee? Oké, we hebben meer glamoureuze dingen gezien, maar ik blijf erbij dat je er geen spijt van zult krijgen! Laat een tijmthee 5 minuten trekken en drink het net na je maaltijd. Ongeveer 15 gram per kopje. Breng wat water aan de kook, giet het erover en laat het afgedekt 3 tot 5 minuten trekken. Als je je kruidenthee een beetje ‘pittiger’ wilt maken, kun je citroensap en een beetje honing toevoegen. Om een opgeblazen gevoel tegen te gaan, kun je het combineren met rozemarijn en pepermunt, dat krampstillende en antibacteriële eigenschappen heeft.
 • Als je niet van infusies houdt, geen zorgen, ik heb precies wat je nodig hebt. Doe een paar stukjes verse gemberwortel in een fles water, samen met wat aloë vera vruchtvlees of citroenschijfjes. Studies tonen aan dat aloë vera gel met succes wordt gebruikt om het lichaam te helpen ontgiften, een goede spijsvertering te bevorderen en zelfs in specifieke gevallen van chronische inflammatoire darmziekten of het prikkelbare darmsyndroom. Wat gember betreft: in 2011 ontdekten wetenschappers tijdens een laboratoriumstudie aan het Farmaceutisch Instituut van de Vrije Universiteit van Berlijn dat bepaalde bestanddelen in gember zich hechtten aan receptoren op cellen in de dunne darm, waardoor de werking van chemische stoffen die door het lichaam worden aangemaakt en misselijkheid veroorzaken, werd geblokkeerd. Gember staat bovenaan de lijst van oma’s beste remedies tegen maagklachten en ‘katers’!
 • Als je een warmwaterkruik hebt gekregen voor Kerst en je staat op het punt om hem op de boncoin te verkopen, maak dan niet die fout – hij kan je spijsverteringsproblemen echt verlichten! Om de spijsvertering te bevorderen, leggen we onze kruik op onze buik om het ongemak te verlichten. Leg de kruik 30 minuten op je buik na een maaltijd om te helpen bij de spijsvertering en pijn.
 • Kom in beweging! Ja, ik weet dat je in de verleiding komt om op de bank Netflix te kijken, maar dat is een slecht idee. De beste remedie is om lichte, gematigde lichamelijke activiteit te doen om de spijsvertering te bevorderen. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen Crossfit te doen, gewoon wandelen!
 • Voel je de yogi in je? Dit is het moment om bepaalde yogahoudingen te beoefenen die de spijsvertering bevorderen, zoals de cobra of de kameel. Het is een echte massage voor je spijsverteringsorganen: zachte bewegingen vergezeld van een goede ademhaling doen je lichaam goed door de bloedsomloop te stimuleren.

Wat te eten in de dagen erna

Misosoep is bijzonder goed voor de darmflora. Door de fermentatie komen er verschillende enzymen vrij die de spijsvertering versnellen! Bovendien maakt miso het andere voedsel waar het bij hoort beter verteerbaar.

Als je ondanks deze aanbevelingen nog steeds last hebt van spijsverteringsproblemen, aarzel dan niet om je maag te masseren om de spijsvertering te stimuleren en krampen te verlichten.

Het kan niet eenvoudiger: gebruik de vlakke kant van je hand om je buik te masseren met cirkelvormige bewegingen, met de klok mee (de richting van de spijsvertering). Begin bovenaan de buik, onder het borstbeen om de maag te stimuleren en eindig bij de navel om de dikke darm aan te pakken. Masseer een paar minuten met een olie of zelfs een paar druppels essentiële gemberolie.

Als je aan het einde van je massage kirrende geluiden hoort, is dat een goed teken!