Sushi: is het een goed dieet?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

22% van de Fransen eet minstens één keer per maand sushi.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Sushi wordt steeds populairder in Frankrijk, niet alleen vanwege de smaak maar ook vanwege de vermeende voedingswaarde.

Waar is sushi van gemaakt?

Op het eerste gezicht denken we bij ‘sushi’ aan ‘gezond’, rauwe vis, natuurlijke rijst, rauwe groenten….bref, iets goeds voor de gezondheid.

Maar laten we eens wat beter kijken naar waar sushi van gemaakt is:

-De gevinifieerde rijst

Om 100 g gekookte rijst met azijn te bereiden, heb je het equivalent van 1 eetlepel rijstazijn en 1 eetlepel suiker nodig, d.w.z. het equivalent van 2 suikerklontjes voor een schotel van 6 sushi.

Aangezien sushi gemiddeld 7 g koolhydraten bevat, zou een typisch menu in totaal 80 g koolhydraten bevatten, het equivalent van 3/4 van een stokbrood.

Maar je zult tegen me zeggen “ja, maar rijst is beter dan brood”… Maar wat als we uitgaan van de snelheid waarmee suikers je lichaam binnendringen?

Nou, conventionele witte rijst heeft al een hoge suikerpenetratiesnelheid, wat in overmaat gewichtstoename in de hand werkt.

Maar als het langer gekookt wordt om het kleverig te maken, zoals in dit geval, neemt de suikerpenetratie nog meer toe, net als bij wit brood!

sushi, take away, food-1858696.jpg

-Vis en schaaldieren leveren eiwitten, en vette vis zoals zalm en rode tonijn levert ons ook ‘goede vetten’, met name omega 3. Je moet echter vooral voorzichtig zijn met rode tonijn, die over het algemeen sporen van kwik bevat.

-De beroemde ingemaakte gember : humm, die kleine zoete smaak… ah, die zoetheid weer! Op het eerste gezicht is gember een gezond voedingsmiddel met bewezen gezondheidsvoordelen, maar hoe zit het met de ingrediënten?

Ingrediënten: gember, water, zout, azijnzuur, citroenzuur, mononatriumglutamaat, kaliumsorbaat, acesulfaam K, natriumsaccharine, sucralose, anthocyanenrood.

Heel veel additieven en zoetstoffen! En ja, het is allemaal heel natuurlijk! Tenzij onze Japanse chef natuurlijk zijn gember zelf marineert….. Vraag het hem de volgende keer…

Dan blijft over,

-De wasabi , wat een gefermenteerde Japanse mierikswortelcrème is, blijkbaar niets te melden op dit front.

-Sojasaus: veel zout; 1 g voor 1 eetlepel. Vergeet niet dat de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) aanbeveelt niet meer dan 5 g per dag te gebruiken voor je gezondheid.

Pas op voor glutenintoleranten, want sommige sojasauzen kunnen tarwe of gerst bevatten.

En gezoete sojasaus is niet beter: sojasaus, suiker, zetmeelsiroop, glucose – het equivalent van een klont suiker voor een eetlepel!

En als je ook nog een kom rijst en misosoep neemt…?

Er zitten twee eetlepels toegevoegde suiker in de rijst, dus als je een bord sushi hebt besteld, hoef je die extra kom rijst er niet bij te doen.

En met misosoep heb je uiteindelijk water, miso, tofu, champignons, zeewier en veel zout, dus wees voorzichtig!

Ik moet er ook op wijzen dat miso een pasta is die is gemaakt van gefermenteerde zaden zoals soja, gerst, rijst of tarwe, en daarom gluten bevat.

Zijn er Japanse producten van betere kwaliteit dan andere?

Het klopt dat ik moet benadrukken dat je “slechte Japanners” moet vermijden.

De geschiedenis van rijst is niet misleidend. Echte Japanse rijst is ontdaan van zijn overtollige zetmeel (meerdere keren geweekt/gewassen) en wordt niet “kleverig” zoals de lijm die werd gebruikt om de Grote Muur te bouwen…

De suikers in rijst dringen langzamer door omdat het goed gevinifieerd is en zeker niet gekookt in witte suiker! Net als bij salade is er geen suiker om een slecht bereide kool te verbergen!

Aan de andere kant wil ik je erop wijzen dat ANSES adviseert om dit soort vis niet meer dan twee keer per week te eten vanwege het risico op vergiftiging door zware metalen.

En zwangere vrouwen mogen geen rauwe vis eten.

Heb je aanbevelingen over wat je wel moet eten?

Om uw figuur in toom te houden, raden we u aan niet meer dan 8 tot 10 sushi’s als hoofdgerecht (of 3 tot 5 als voorgerecht) te eten en waar mogelijk de voorkeur te geven aan caloriearme sushi’s…

Als u op uw figuur let, kunt u het beste sushi kiezen van magere vis zoals zeebrasem of garnalen. Sushi met vette vis zoals zalm kan nog steeds worden gegeten vanwege het goede vetgehalte, maar in kleinere hoeveelheden. Vegetarische sushi zoals groentemaki (wortel, avocado, komkommer) is ook een goede optie.

Aan de andere kant moet u echt geen ‘verwesterde’ sushi met mayonaise of gefrituurde sushi proberen.

Let op: sashimi (eenvoudige plakjes rauwe vis) bevatten zelfs minder calorieën dan sushi. Denk erover na de volgende keer dat je uit eten gaat in een Japans restaurant.

En wat moet je erbij serveren om je figuur te behouden?

Als je slank wilt blijven, kun je de begeleidende saus overslaan of kiezen voor een sojasaus met weinig suiker en zout. De samenstelling van de saus is natuurlijk gemakkelijker te controleren als je zelfgemaakte sushi maakt… (Vergeet niet om je zelfgemaakte vis in te vriezen om een parasiet te vernietigen die vaak in vis voorkomt).

Een kleine gemengde salade maakt het menu helemaal af, maar je kunt ook kiezen voor een 100% Japanse maaltijd door de sushi te combineren met een beetje misosoep en/of koolsla.

Aan de andere kant kun je beter geen rijst toevoegen aan het menu: de rijst in de sushi is meer dan genoeg.

Drink water of, nog beter, ongezoete groene thee .

Tip: Er is niets bijzonder ongepast aan het eten van sushi met je vingers, vooral als je moeite hebt met het gebruik van eetstokjes… Aan de andere kant heb je de neiging om veel sneller te eten als je je vingers gebruikt: een slechte zaak, omdat je dan niet op tijd een vol gevoel hebt. Het resultaat is dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt…

Als je op je figuur let, is het beter om de tijd te nemen om eetstokjes te gebruiken en elke hap zorgvuldig te kauwen!

SAMENVATTEND :

-Sushi bevat veel zout en suiker, maar wel goede vetten.

-Pas op voor te zoute of te zoete sauzen!

-Pas op voor het risico op vergiftiging door zware metalen.

– Aanbevolen portie: 8 tot 10 voor het hoofdgerecht

– Niet aanbevolen voor zwangere vrouwen