Mayo-dieet: hoe het werkt, menu’s en recensies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het Mayo-dieet is een voedingsprogramma dat in de jaren 1980 werd ontwikkeld. Het kan je helpen je gewenste gewicht te bereiken door 8 basisregels te volgen, maar misschien ten koste van je gezondheid. Laten we eens kijken wat dit dieet precies is en hoe het werkt.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is het Mayo dieet?

Het Mayo ketogeen dieet is een dieetstrategie die aan het begin van de vorige eeuw werd uitgevonden. Het werd opnieuw gelanceerd met een paar aanpassingen in de jaren 1980. Het Mayo dieet is niet verzwaard, maar gebruikt een dagelijkse calorie-inname ver onder de 1000 kcal. Het Mayo-dieet ontstond in de jaren 1940. In de loop der tijd onderging het een aantal veranderingen, waarna het zich ontwikkelde en erg populair werd in de jaren 1980. Er is heel weinig bekend over de oorsprong en de naam van dit dieet.

Régime Mayo
Bij dit dieet moet je je 3 dagelijkse maaltijden eten: ontbijt, lunch en diner. Maar zorg ervoor dat je de kardinale principes volgt.

Kardinale principes

De basisprincipes van dit dieet zijn als volgt:

 • Vermijd suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen;
 • eet tussen de 6 en 36 eieren per week, met de mogelijkheid om deze te vervangen door gegrild of gestoomd vlees of vis
 • drink zoveel als je wilt van dranken zoals koffie en thee
 • eet groenten zoals komkommers, sla, tomaten, spinazie en selderij;
 • vermijd andere specerijen
 • Beperk de fruitconsumptie tot grapefruit;
 • vermijd melk en melkderivaten
 • en verban aardappelen uit je dieet.

De hoofdmaaltijden beheren

De hoofdmaaltijden van het Mayo-dieet (28 in totaal) ‘moeten’ als volgt worden beheerd:

 • tien tot twaalf maaltijden op basis van eieren
 • tien tot twaalf vleesmaaltijden
 • drie vismaaltijden
 • twee fruitmaaltijden
 • één maaltijd op yoghurtbasis

Niet te verwarren met het Mayo Clinic dieet

Veel mensen associëren het Mayo-dieet met een Amerikaanse kliniek, de Mayo Clinic in Rochester. Maar er is geen verband tussen de twee. De Mayo Clinic in Rochester heeft een dieet met dezelfde naam ontwikkeld. Veel Britse websites verwijzen naar dit dieet als het Real Mayo Clinic Dieet, juist om het niet te verwarren met het Mayo dieet. Het Mayo Clinic dieet is gebaseerd op een voedselpiramidemodel dat niets te maken heeft met het Mayo dieet. Het Mayo dieet heeft de neiging om de voorkeur te geven aan en de nadruk te leggen op drie voedingsmiddelen: grapefruit, eieren en vlees.

Hoe werkt het Mayo-dieet?

Dit dieet heeft een zeer lage energie-inname voor het lichaam. Het is daarom zeer beperkend. Daarom kan dit dieet niet langer dan twee weken achter elkaar worden gevolgd. Het aantal voedingsmiddelen dat je mag eten is zeer beperkt en de calorie-inname van het Mayo-dieet is 800 tot 1000 calorieën per dag.

Gezien de strengheid van het Mayo-dieet, wordt het aanbevolen voor mensen die zeer vastberaden zijn en niet snel ontmoedigd raken. Gezien de strengheid van het dieet is het ook een goed idee om je te laten controleren door een arts of diëtist als je besluit het te proberen, om bepaalde waarden die dit dieet zou kunnen veranderen onder controle te houden.

Het is een onevenwichtig dieet met een zeer hoge belasting voor het lichaam tijdens de dieetdagen. Daarom wordt het Mayo-dieet vaak afgeraden door artsen en voedingsdeskundigen. Koolhydraten zijn absoluut onvoldoende en het niveau van dierlijke vetten is echt buitensporig, waardoor het evenwicht wordt verstoord en cholesterol pieken worden veroorzaakt.

Wat mensen aantrekt in de Mayo-methode is hoe makkelijk het is om gewicht te verliezen, want je kunt 5 tot 7 kilo afvallen in 14 dagen als je je er strikt aan houdt. Het heeft een zeer strikte wekelijkse maaltijdstructuur, waarbij vooraf vastgestelde menu’s worden gevolgd. Tijdens het twee weken durende dieet zijn er 12 vermageringsdagen en 2 rustdagen.

Belangrijkste kenmerken van het Mayo-dieet

Het is een caloriearm dieet – je verbruikt dagelijks 600 tot 900 calorieën. Het is ook een eiwitrijk dieet, aangezien meer dan 50% van het geconsumeerde voedsel uit eiwit bestaat. Dit dieet bevat weinig koolhydraten en vetten. Dit maakt het ideaal voor gewichtsverlies zonder rebound-effect. Het grootste voordeel van dit dieet is dat het werkt als een krachtige vetverbrander, waardoor je normaal gesproken heel snel gewicht verliest. Dit komt deels door het vochtverlies en doordat de eiwitten je snel een vol gevoel geven. Het is een effectieve eetlustremmer, dus je eet minder.

régime hyperprotéique
Als je het Mayo-dieet volgt, eet je veel dierlijke eiwitten (vis, vlees, eieren) en plantaardige eiwitten (groenten).

Voordelen van het Mayo-dieet

Het Mayo-dieet is eenvoudig in de praktijk te brengen en te volgen, omdat de menu’s vooraf zijn vastgesteld. Het vereist geen bijzondere culinaire vaardigheden of eindeloze interpretaties van etiketten… Je moet ook weten dat je wekelijkse boodschappen tot een minimum beperkt zullen blijven. In tegenstelling tot diëten die veel geld kosten, drukt het Mayo-dieet niet op je portemonnee.

Als je besluit om dit dieet te volgen, moet je een strikte discipline aan de dag leggen. Maar als je echt vastbesloten bent, kun je met de Mayo-methode snel afvallen. Als je het strikt volgt, zul je zeker 5 tot 7 kg afvallen in 14 dagen.

Minpunten: risico’s en nadelen

Doordat het Mayo-dieet zich richt op een overmatige inname van lipiden en cholesterol, kan het leiden tot ernstige metabolische complicaties als het langer dan twee weken wordt gevolgd. Het kan met name atherosclerose en osteoporose bevorderen en een reeks cardiovasculaire problemen veroorzaken. Het veroorzaakt ook ernstige tekorten aan eiwitten, vitaminen en mineralen (vooral calcium en kalium) door de afwezigheid van zuivelproducten en onvoldoende fruitconsumptie.

Het Mayo-dieet is onevenwichtig. Het mist te veel essentiële voedingsstoffen. Het dieet bevat slechte en duidelijk onvolledige maaltijden. Alsof dat nog niet genoeg is, doet de eentonigheid van de menu’s het plezier aan tafel teniet en leidt het tot pure wanhoop. Een gevoel van alomtegenwoordige honger, verlies van spierspanning en smaakverveling zijn allemaal schadelijke gevolgen van het Mayo-dieet.

Contra-indicaties van het Mayo dieet

Het Mayo-dieet is absoluut verboden voor mensen die lijden aan ernstige ziekten. In geen geval mag het worden gevolgd zonder overleg met je arts, omdat het ernstige bijwerkingen kan hebben. Het kan worden gedefinieerd als een onevenwichtig dieet dat in sommige opzichten riskant is voor de gezondheid. Het is een dieet dat gericht is op snel gewichtsverlies, maar het risico bestaat dat je niet alleen vet verliest, maar ook spiermassa. En in het ergste geval ook bot- en huidmassa.

Bovendien houdt het Mayo-dieet geen rekening met de behoefte aan micronutriënten, waardoor zout- en vitaminetekorten kunnen ontstaan tijdens perioden van beperking. Het geeft de voorkeur aan verzadigde dierlijke eiwitten en vetten, die gepaard gaan met een hoog cholesterolgehalte. De calorie-inname is voornamelijk gebaseerd op eiwitten, wat bij gebrek aan koolhydraten en vetten onvermijdelijk leidt tot een uitputting van de spiermassa.

Is het Mayo-dieet de moeite waard? Is het echt effectief?

De meningen over het gebruik van het Mayo-dieet zijn erg verdeeld. Voorstanders prijzen het als een snelle manier om gewicht te verliezen. Tegenstanders luiden op hun beurt de noodklok en waarschuwen voor de negatieve effecten van een dergelijke behandeling. Een restrictief dieet van twee weken put het lichaam uit van essentiële mineralen en verhoogt het cholesterolgehalte door elke dag een paar eieren te eten.

Maar als je jezelf trakteert op een 5-daagse kuur van het Mayo-dieet, zal je lichaam daar minder onder lijden. Het dieet is alleen effectief als je de strikte regels volgt en je gezond verstand gebruikt. Door overtollig lichaamsvet kwijt te raken, werkt het Mayo-dieet als een effectieve, natuurlijke vetverbrander. Je krijgt een slanker figuur, maar je put je lichaam niet uit.

Duur

Het Mayo-dieet duurt ongeveer 14 dagen, waarvan 12 dagen voor gewichtsverlies en 2 dagen voor rust of herstel. Het is een vrij extreme methode, die erop gericht is om in een nuttige twee weken het gewicht aanzienlijk te verminderen.

Perdre du poids grâce au à la diète
Het Mayo-dieet is zeer effectief om je te helpen afvallen.

Hoeveel gewicht kun je verwachten te verliezen met het Mayo-dieet?

Over het algemeen verlies je ongeveer 2 kg 2,5 kg per week, mits het dieet wordt gecombineerd met regelmatige matige lichaamsbeweging. Zoals je al weet, bevordert lichaamsbeweging een groter en effectiever gewichtsverlies omdat het vet verbrandt. Aan het begin van het dieet is het gewichtsverlies ook groter en naarmate het gewicht stabiliseert, begint het af te nemen.

Om dit te bereiken kan het Mayo-dieet worden afgewisseld met andere afslanksystemen, met elke maand een pauze van minstens een week. Zoals ik al eerder zei, moet je dit dieet niet langer dan een maand verlengen, omdat dit schade aan je lichaam kan toebrengen.

Typische dagen: speciale Mayo dieet menu’s en recepten

Tafel

OchtendMiddagAvond
Dag1grapefruit 1 of 2 hardgekookte eieren + 1 koffie/ongezoete theekoffie/ongezoete thee + 1 gemengde salade
+ gekookte eieren
2 gekookte eieren + 1 tomaat + koffie/ongezoete thee
2e daggrapefruit 1 of 2 gekookte eieren +1 koffie/thee, ongezoetthee/ongezoete koffie +2 lamskoteletjes + 1 komkommer + 1 selderij2 eieren + spinazie + tomaten
3e dag1 koffie/thee, ongezoet + 1 grapefruit +1 of 2 gekookte eieren koffie/thee ongezoet +1 tomaat + 1 selderij + 1 komkommer +1 sla1 grapefruit + 2 gekookte eieren
Dag 4grapefruit 1 of 2 gekookte eieren +1 koffie/thee ongezoet2 hardgekookte eieren + fromage frais
+ 1 gekookte bloemkool + 1 snee brood
koffie/thee, ongezoet + tomaten + 2 gekookte eieren + spinazie
Dag 51 pompelmoes 1 of 2 gekookte eieren +1 koffie/thee, ongezoet1 sneetje toast + vis zonder olie met citroenkoffie/thee ongezoet + gekookte eieren + spinazie
Dag 6 grapefruit 1 of 2 gekookte eieren +1 koffie/thee, ongezoetsneetje toast
+ vis gekookt zonder olie met citroen
2 gekookte eieren + spinazie + koffie/thee, ongezoet
Dag 7grapefruit 1 of 2 gekookte eieren +1 koffie/thee, ongezoetGeraspte wortelen + gestoomde kip1 grapefruit + gestoomde kip tomaten

Een paar nuttige tips

Vervang de voedingsmiddelen op het menu niet. Drink ongeveer 3 liter water per dag. Eet niet tussen de maaltijden door, behalve thee en kruidenthee. Drink geen alcoholische dranken. Ik stel een versie voor met vlees en vis als alternatief voor eieren om het dieet af te wisselen en gevarieerder te maken. Dit zijn de basisprincipes van het dieet. En vergeet niet dat je je arts moet raadplegen voordat je met dit type dieet begint.

Het advies van gezondheidsprofessionals

Het verdient de voorkeur om door een arts te worden gecontroleerd als je besluit met een dergelijk dieet te beginnen. Een arts kan helpen om bepaalde waarden onder controle te houden die met dit dieet gewijzigd kunnen worden. Dit is geen uitgebalanceerd dieet en artsen raden het niet aan vanwege de vele risico’s voor het lichaam. Koolhydraten zijn overmatig en vetten onvoldoende. Het leidt ook tot een verhoging van het cholesterolgehalte. Een dieet van dit type gaat gepaard met snel gewichtsverlies, maar het wordt niet aanbevolen vanwege een aantal problemen die het kan veroorzaken.

Consumentenmening

Het Mayo-dieet is zeer moeilijk te volgen. Het is een dieet dat veel lijden veroorzaakt en tekortschiet in alle voedingsaspecten. Het Mayo-dieet is totaal onopvoedkundig en ineffectief op de lange termijn, want door het plotselinge gewichtsverlies en het gebrek aan begeleiding na de behandeling komen alle verloren kilo’s er weer aan. Bovendien verhoogt het het risico op het verlengen van een totaal onevenwichtig dieet. Het is daarom gevaarlijk voor de gezondheid van degenen die het doen.

Zie ook: