Eiwitrijk dieet: hoe het werkt, menu’s en advies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het eiwitrijke dieet ontstond in de Verenigde Staten aan het begin van de jaren zeventig. Het was het geesteskind van Blakburn, een professor aan de universiteit van Harvard. Dit afslankprogramma raadde een hoge eiwitconsumptie aan, ten nadele van voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en vetten. Het onderscheidt zich door het spectaculaire gewichtsverlies dat snel wordt bereikt en door het behoud van spiermassa. Het is een zeer effectief afslankdieet.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Dus voor mensen die niet weten hoe ze snel moeten afvallen, is het eiwitrijke dieet een oplossing waartoe je je kunt wenden. Of je nu een paar extra kilo’s kwijt wilt voor een operatie, gezondheidsproblemen hebt of om een andere reden, dit is een keuze die aan je verwachtingen zal voldoen. In dit artikel vind je alle essentiële informatie die je nodig hebt over het eiwitrijke dieet.

Definitie van het dieet: principes van het eiwitrijke dieet

Het eiwitrijke dieet is een van de meest effectieve afslankprogramma’s, dat zich richt op eiwitrijke voeding. Het zeer eenvoudige principe van deze afslankmethode is om de inname van calorieën in de vorm van vetten en koolhydraten door het lichaam zoveel mogelijk te beperken. In plaats daarvan ligt de nadruk op een eiwitrijk dieet om spiermassa te behouden ondanks gewichtsverlies.

Le poisson dans le régime hyperprotéiné
Een eiwitrijk dieet bestaat over het algemeen uit eiwitrijke voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, vis, eiwitten en mager vlees.

Het dieet kan ook plantaardig voedsel bevatten zoals soja, quinoa, bonen, noten en nog veel meer. Dit eiwitrijke dieet is ook gebaseerd op preparaten in poedervorm. Deze producten om af te vallen zonder spierafbraak komen in de vorm van eiwitrijke zakjes.

Uitleg van het dieet: hoe werkt het eiwitrijk dieet?

Een eiwitrijk dieet bestaat uit drie of vier stappen, die allemaal nauwkeurig moeten worden gevolgd voor een optimaal resultaat. Wie met dit programma vrij snel wil afvallen, moet zowel geëngageerd als methodisch te werk gaan.

Eerste fase

De eerste fase is een streng proteïnedieet. Dit houdt in dat je alleen groenten (onder de toegestane groenten) en eiwitrijke voedingssupplementen eet.

Daarnaast moet je voldoende drinken tijdens deze fase, die als hoofddoel heeft om af te slanken. Omdat dit het ketoseproces in gang zet, is deze fase van vitaal belang tijdens dit afslankdieet.

Tweede fase

De tweede fase bestaat uit een gemengd eiwitdieet. Het verlengt het eerder begonnen afslankproces en zorgt ervoor dat je opnieuw eiwitten in je dieet introduceert.

Om dit te doen, moet je je dagelijkse inname van eiwitrijke zakjes met 3 tot 4 verminderen. Tegelijkertijd moet je groenten blijven eten en je vocht op peil houden met minstens 2 liter suikervrije drank per dag.

Derde fase

De derde fase of overgangsfase omvat de geleidelijke herintroductie van koolhydraten in je dieet. Tijdens deze fase bevat het dieet 3 eiwitrijke zakjes per dag, terwijl je een ontbijt met natuurlijke eiwitten en fruit herintroduceert. Afhankelijk van je programma, dat zowel groenten als melk en/of dierlijke eiwitten bevat, moet je 2 afslankmaaltijden toevoegen.

Vierde fase

Tijdens de vierde of consolidatiefase worden de hoeveelheden voedsel geleidelijk verhoogd naast de introductie van zetmeelrijk voedsel. Dit betekent 2 afslankmaaltijden met zetmeelrijke voedingsmiddelen en groenten, 2 eiwitrijke koekjes of repen, 2 eiwitrijke zakjes, 2 tussendoortjes naar keuze en een gecodificeerd ontbijt.

We bereiken een blijvende verandering in onze eetgewoonten door geleidelijk terug te keren naar een normaal voedingspatroon. Deze terugkeer naar gezonde maaltijden zorgt ervoor dat de persoon die het eiwitrijke dieet volgt een beter evenwicht bereikt.

Hoe het dieet werkt: Een typische dag op het eiwitrijke dieet

Een typische dag op het eiwitrijke dieet, die van persoon tot persoon verschilt, kan er als volgt uitzien. Het kan beginnen met een maaltijd zoals proteïnepap met havermout als ontbijt.

Dit recept is in een paar minuten klaar, met als hoofdingrediënten frais en havermout. Daarna kun je je tegoed doen aan een ossenhaas met Caesar salade als lunch. Parmezaanse kaas, slaharten en ossenhaas zijn de essentiële ingrediënten voor deze maaltijd.

Le dîner dans le régime hyperprotéiné
Denk aan roerei met garnalen als avondeten. Je hebt melk, eieren en garnalen nodig om dit gerecht te bereiden.

Voordelen van een eiwitrijk dieet

  • Weinig calorieën in het lichaam: eiwitten leveren slechts 4 calorieën/kg en staan bekend als zeer caloriearm voedsel.
  • Snel en effectief: de voordelen van het eiwitrijke dieet zitten niet alleen in de hoeveelheid gewicht die je verliest. Het onderscheidt zich ook door zijn snelheid en effectiviteit, waardoor gebruikers gemiddeld bijna 2,5 kg per week kunnen verliezen vanaf de eerste momenten van de behandeling.
  • Eengemakkelijk te volgendieet: het bereiden van hyperproteïneproducten is een eenvoudige taak.
  • Minder hongergevoel: de eiwitten waarop een eiwitrijk dieet is gebaseerd, worden gekenmerkt door hun natuurlijke, effectieve eetlustremmende werking. Het eten ervan neemt de drang om te knabbelen weg en vermindert het hongergevoel. Hyperproteïneproducten verteren ook langzamer, waardoor het verzadigingsgevoel langer aanhoudt.
  • Verscheidenheid aan eiwitrijke producten: er is een grote verscheidenheid aan eiwitrijke producten beschikbaar voor dit type afslankprogramma. Om je verschillende maaltijden te bereiden, kun je kiezen uit honderd of meer smaken.

Behoud van spiermassa: in tegenstelling tot veel afslankprogramma’s onderscheidt het eiwitrijke dieet zich door zijn vermogen om spiermassa te beschermen en tegelijkertijd een effectief vetverbrandend effect te hebben. Door de grote hoeveelheid eiwitten die het lichaam binnenkrijgt, worden calorieën alleen in de vetmassa en vetreserves afgevoerd.

De nadelen van het eiwitrijke dieet

  • Verplichte naleving van het afslankprogramma : het is essentieel om het vastgestelde afslankprogramma tot op de letter te volgen. In dit opzicht laat het succes van je eiwitrijke dieet geen enkele afwijking van het dieet toe. Strengheid is de sleutel tot het vermijden van onaangename verrassingen wat betreft de resultaten.
  • Slechte adem: het is niet ongewoon dat mensen die een eiwitrijk dieet volgen een slechte adem hebben. Dit is een volkomen normaal verschijnsel dat wordt veroorzaakt doordat de longen aceton afvoeren. Een vrij effectieve tip is om een spray met menthol of suikervrije kauwgom te gebruiken om van deze onaangename geur in je mond af te komen.
  • Vertraagje sociale leven: Tijdens je eiwitrijke dieet is het belangrijk om het tempo van je uitjes aan te passen. Dit betekent dat je minder uitnodigingen moet sturen naar andere familieleden of vrienden. Je moet restaurants zoveel mogelijk vermijden om de verleiding van snacken te vermijden, vooral tijdens het strenge dieet.
  • Risico op vermoeidheid op de lange termijn: Een eiwitrijk dieet betekent dat je geen koolhydraten meer mag eten. De afwezigheid van deze elementen in het lichaam kan leiden tot een gebrek aan energie, wat op de lange termijn een gevoel van vermoeidheid geeft. Het nemen van een vitamineverrijkt voedingssupplement aan het begin van je kuur kan de effecten van deze afwezigheid van koolhydraten verminderen.
  • Behoefte aan regelmatige hydratatie: De nieren zijn een orgaan dat constant onder druk staat tijdens een eiwitrijk dieet. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat dit programma het lichaam voorziet van grote hoeveelheden eiwitten. Daarom moet je eraan wennen om tijdens het dieet voldoende te drinken (ongeveer 2 liter water per dag).

Effectiviteit van het dieet: De effectiviteit van het eiwitrijke dieet

Als een van de meest effectieve afslankprogramma’s boekt het eiwitrijk dieet in zeer korte tijd interessante resultaten. Het wekelijkse gewichtsverlies is ongeveer 2,5 kg.

Deze resultaten verschillen echter van persoon tot persoon. Dieetgeschiedenis, genetische opmaak, het gekozen programma en leeftijd zijn allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de hoeveelheid lichaamsmassa die per week verloren gaat met een eiwitrijk dieet.

Perte de poids induite par le régime hyperprotéiné
Met het eiwitrijke dieet kun je snel afvallen. Als je overgewicht hebt, kun je één tot tweeënhalve kilo overtollige lichaamsmassa per week verliezen.

Duur van het eiwitrijke dieet

De duur van een eiwitrijk dieet hangt af van het afslankdoel dat je wilt bereiken. Als je tussen de 5,5 en 8,5 kg wilt afvallen, moeten de eerste drie fasen van dit afslankprogramma minstens 10 dagen duren. De stabilisatie- of consolidatiefase duurt tussen 3 weken en 1 maand.

Voor een beoogd gewichtsverlies van 8,5 tot 12,5 kg duren de eerste twee fasen twee weken. Fase 3 duurt 20 dagen. De vierde fase kan een maand duren.

Als je tussen de 12,5 en 18 kg wilt afvallen, moet je minimaal 3 weken uittrekken voor de eerste twee fasen. De derde fase duurt een maand, terwijl de stabilisatiefase tot anderhalve maand kan duren.

Speciale menu’s en recepten voor het eiwitrijke dieet

De specifieke voedingsmiddelen die je moet eten tijdens een eiwitrijk dieet kunnen aanzienlijk verschillen afhankelijk van het feit of je een vrouw of een man bent, dus hier volgen enkele voorbeelden van speciale menu’s en recepten voor vrouwen als onderdeel van een afslankprogramma.

Voor het ontbijt1 klontje boter, 2/10 stokbrood, 1 yoghurt (bij voorkeur soja), ongezoete thee en koffie.
LunchSperziebonen, gegrilde kipfilet en salade op basis van koolzaad en olijfolie.
Snack1 appel, ongezoete koffie of thee.
Diner1 portie verse geitenkaas, tomaten en 1 rug wijting.
Voorbeeldmenu en recepten voor vrouwen (eiwitrijk dieet)

Een speciaal menu en recept voor mannen zou er zo uit kunnen zien op de eerste dag van een eiwitrijk dieet.

Ontbijt1 yoghurt 0%, 1 klontje boter, 2 tot 4 sneetjes graanbrood, ongezoete thee, koffie.
Lunchappel, sperziebonen, entrecote.
Snackkwark, ongezoete thee, koffie.
Dinerratatouille, aiguillettes van eend.
Voorbeeldmenu en recepten voor mannen (eiwitrijk dieet)

Meningen van gezondheidsdeskundigen over het eiwitrijke dieet

De effectiviteit van het eiwitrijke dieet voor snel gewichtsverlies wordt erkend door veel voedingsspecialisten. Maar ondanks de vele voordelen raden professionals aan voorzichtig te zijn met dit afslankprogramma. Je moet een arts raadplegen voordat je aan deze afslankmethode begint. Dit dieet is niet voor iedereen geschikt.

Bovendien zou een hoge eiwitinname het risico op hartfalen bij mannen van middelbare leeftijd licht verhogen. Deze effecten zijn aangetoond door een onderzoek met de titel Hartfalen, gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.

Consumentenmening

Regelmatige gebruikers van het eiwitrijke dieet zijn unaniem tevreden over de afslankresultaten die ze in zeer korte tijd behalen.

Sommige gebruikers wijzen echter snel op het jojo-effect aan het einde van dit afslankprogramma. Als je terugkeert naar een normaal dieet, kun je weer een paar extra kilo’s aankomen.

Je kunt dit jojo-effect voorkomen door regelmatig je voeding te controleren. Dit zal je helpen om vooral de stabilisatiefase beter aan te kunnen.


Bekijk de volgende artikelen voor meer informatie over eiwitrijke diëten: