Vergeet in de zomer niet te drinken om gehydrateerd te blijven, maar dat is niet alles… !

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De zomer is heet en het is van vitaal belang om gezond te blijven door goed gehydrateerd te blijven.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Meer dan 60% van het lichaam bestaat uit water , dat dagelijks moet worden aangevuld.

Er zijn veel gevolgen van een onvoldoende gehydrateerd lichaam en je hebt er misschien al een paar ervaren:

 • Verstoorde spijsvertering ;
 • Spijsverteringsproblemen;
 • huidproblemen
 • Vermoeidheid en gebrek aan energie;
 • Gebrek aan concentratie;
 • Verzwakte fysieke prestaties ;
 • Migraine…

Om goed gehydrateerd te blijven, is het echter niet voldoende om op elk moment iets te drinken.

Wat moet je drinken?

De beste dranken zijn natuurlijk water!

Er is tegenwoordig een breed scala aan dranken verkrijgbaar die gekoeld, op kamertemperatuur of warm gedronken kunnen worden. Hoe kies je ze, wat kunnen ze voor je doen en zijn ze allemaal goed voor je gezondheid?

Kies je water: kraanwater of mineraalwater, gewoon of met een smaakje?

Zijn koffie, melk, vruchtensap, frisdrank of bruisend water allemaal hetzelfde?

Nee! Het is belangrijk om te onthouden dat water de enige drank is die essentieel is voor het leven.

Het is ook het beste middel om het lichaam gehydrateerd te houden. Diuretische dranken zoals koffie of thee hebben de neiging om uitdroging te verhogen en je te demineraliseren.

Hetzelfde geldt voor alcohol (bier, wijn, enz.), dat met de grootste voorzichtigheid moet worden geconsumeerd bij warm weer, omdat het je metabolisme verhoogt (waardoor je lichaamstemperatuur stijgt, maar je niet hydrateert).

Tot slot moeten suikerrijke sappen en frisdranken ook worden vermeden omdat ze een uitdrogend effect hebben, net als gearomatiseerd mineraalwater of alcoholvrij bier gezoet met zoetstoffen!

Kies in plaats daarvan voor water met muntblaadjes, groene thee, kruidenthee en citroen om goed gehydrateerd te blijven in de zomer!

s'hydrater

Sommige mineraalwaters hebben speciale voordelen

 • Rijk aan magnesium: helpt tegen stress, vermoeidheid en constipatie;
 • rijk aan calcium: vult je inname aan als je weinig zuivelproducten eet, om je botten te mineraliseren en de assimilatie van alle voedingsstoffen te verbeteren;
 • rijk aan bicarbonaat (geassocieerd met natrium): water met een hoog bicarbonaatgehalte (>1000 mg/L) kan worden aanbevolen bij een moeilijke spijsvertering of na fysieke inspanning, om melkzuur te helpen afvoeren en remineraliseren;
 • Natrium : water met een hoog natriumgehalte (>150 mg/L) heeft een effect op de hartslag en de spieren en kan worden aanbevolen voor sporters die aan duursport doen. Pas echter op dat je niet te veel binnenkrijgt, want een teveel aan zout is schadelijk voor je gezondheid, vooral als je lijdt aan hoge bloeddruk, hart- of nierproblemen;
 • Sulfaten : water dat rijk is aan sulfaten (>300 mg/L) werkt vochtafdrijvend en laxerend. Ze worden daarom aanbevolen bij bepaalde nierproblemen of periodes van constipatie.

Vergeet het water dat van nature in fruit en groenten zit niet!

Je kunt je water- en mineraleninname aanvullen door bij elke maaltijd fruit en groenten te eten, want die zijn van nature rijk aan water en helpen je gehydrateerd te blijven!

Zowel in de zomer als in de winter helpt het drinken van soepen, gazpacho en smoothies je goed gehydrateerd te houden. Naast het water dat aan de bereidingen is toegevoegd, zijn ook de voedingsmiddelen waaruit deze bereidingen bestaan (fruit en groenten) rijk aan water. Ze kunnen bij de maaltijd of als tussendoortje worden gegeten.

Geef de voorkeur aan seizoensproducten: komkommers, tomaten, sla, courgettes, enz. zijn zeer rijk aan water, dus eet ze met mate!

Wacht niet tot je dorst hebt om te drinken

Voor velen van ons komt drinken pas als het gevoel van dorst is begonnen. Dorst is echter een teken van gevorderde uitdroging.

Er wordt geschat dat dit gevoel optreedt wanneer het lichaam al 1% van zijn normale hoeveelheid water heeft verloren en het lichaam al verzwakt is, waarbij de cognitieve en intellectuele functies al zijn afgenomen. Goed gehydrateerd blijven in de zomer betekent ook anticiperen op dorst!

boire de l'eau

Hoeveel drinken en wanneer?

Bij erg warm weer moet je minstens 2 liter water per dag drinken.

Deze behoefte wordt nog verhoogd door fysieke activiteit en in bepaalde speciale situaties (diarree, bijvoorbeeld).

De manier waarop je drinkt heeft een directe invloed op de manier waarop je lichaam water opneemt. Daarom raden we aan je hydratatie over de dag te spreiden door elk uur een groot glas water te drinken. Te veel water in één keer drinken beperkt de opname ervan.

Drink water op kamertemperatuur

Als het warm is, is de reflex vaak om voor een heel koud drankje te kiezen, maar dit is een vergissing omdat ijskoud water krampen in het spijsverteringsstelsel veroorzaakt en minder goed door het lichaam wordt opgenomen.

Bovendien moet het lichaam na het drinken van heel koud water extra energie verbruiken om de fysiologische temperatuur te herstellen.

Met andere woorden, om goed gehydrateerd te blijven in de zomer, kies je best voor water op kamertemperatuur.

Tips voor betere hydratatie!

Om je drinkplezier te vergroten en te stimuleren, kun je investeren in aantrekkelijke waterflessen, blenders of flesjes. Neem je waterfles overal mee naartoe: voor de tv, in je handtas, in de sportschool, op kantoor, in de bioscoop, op het nachtkastje, enz.

Hydratatie en lichaamsbeweging!

Als je fysiek actief bent, kun je veel water verliezen door te zweten. Daarom is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na de fysieke activiteit.
Bovendien is het essentieel om goed gehydrateerd te blijven om het risico op blessures zoals peesontsteking en kramp te vermijden en om je fysieke prestaties te verbeteren.
En als je voldoende gehydrateerd bent, zal je herstel des te beter verlopen!
Voor sporters, inclusief degenen die veel zweten tijdens het sporten, kun je je eigen zelfgemaakte “herstelwater” maken (voor elke activiteit die langer dan 1 uur duurt).

Voor 1 liter drank :

 • 1/3 appelsap
 • 2/3 water
 • ½ theelepel natriumbicarbonaat

Kortom:Dagelijks voldoende gehydrateerd blijvenis vooral een kwestie van gewoonte.

Het is eengewoonte die je moet aanleren, vooral in de zomer en voor mensen met een hoog risico op uitdroging zoals kinderen, ouderen en sporters!