Scarsdale dieet: Hoe het werkt, menu’s en recensies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Scarsdale is de naam van een stad in de staat New York in de Verenigde Staten. De naam wordt ook geassocieerd met een dieet ontwikkeld door Herman Tarnower (1910-1980), een Amerikaanse cardioloog en voedingsdeskundige. Tarnower ontwikkelde het Scarsdale-dieet in de jaren zeventig met als doel overgewicht te elimineren bij mensen die dat wilden. Het is een dieet dat is ontworpen om snel gewicht te verliezen in korte tijd. Het is caloriearm en restrictief en wordt geclassificeerd als een “koolhydraatarm” dieet, met een zeer lage inname van koolhydraten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Principes

Het Scarsdale dieet is gebaseerd op een extreem beperkte inname van koolhydraten, een aanzienlijke vermindering van vet en calorieën, terwijl het een hoog aandeel eiwitten en een selectie van voedingsmiddelen voorstaat. Het is dus een caloriearm, koolhydraatarm en eiwitrijk dieet, gebaseerd op de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en het verbieden van een hele lijst voedingsmiddelen. Door de aanbevelingen tijdens de verschillende fasen nauwgezet op te volgen, kunnen maximale resultaten worden bereikt, met name snel gewichtsverlies.

Gezonde voedingsmiddelen in de eerste fase zijn groenten, fruit en eiwitten, met een calorie-inname van niet meer dan 1000 calorieën per dag.

De keuze van voedingsmiddelen is gevarieerder tijdens de tweede fase, die een stabilisatiefase is. Deze twee fasen moeten zo vaak als nodig worden herhaald totdat de proefpersoon het gewenste gewicht heeft bereikt.

Voor elk van deze twee fasen stelt de auteur verschillende soorten menu’s voor (klassiek, exotisch, zuinig, gastronomisch en vegetarisch) om het dieet te variëren en aan te passen aan de individuele smaak en wensen.

Hoe werkt het Scarsdale dieet?

Het Scarsdale dieet is gebaseerd op drie maaltijden per dag (ontbijt, lunch en diner) met een hoog aandeel eiwitten en een verlaagd aandeel vetten en koolhydraten, om theoretisch het aantal calorieën in het dieet te verminderen. Het moet in twee fasen van elk veertien dagen worden gevolgd, met toegestane en verboden voedingsmiddelen. Snacks zijn niet toegestaan.

Wat zijn de twee fasen van het dieet?

Fase één

De eerste fase (Twee-Op) duurt twee weken. Deze is bijzonder streng, met een beperkte keuze aan voedingsmiddelen en een menu dat tot op de letter gevolgd moet worden. Er zijn bepaalde voorgeschreven voedingsmiddelen die niet door andere mogen worden vervangen. Gedurende de twee weken is het ontbijtmenu altijd hetzelfde. Het bestaat uit een halve grapefruit, een snee volkoren- of eiwitverrijkt brood en een kop koffie of thee.

Lunches en diners bestaan steevast uit mager vlees, gevogelte of vis. Deze maaltijden gaan vergezeld van vetvrije groenten (warm of koud). Alleen citroen of azijn is toegestaan als dressing voor salades. Alcohol is niet toegestaan. Water, koffie (cafeïnevrij), thee en dieetdranken zijn wel toegestaan.

Tussen de maaltijden door, als de honger overheerst, mogen wortels of selderij worden gegeten.

De tweede fase

Minder beperkend dan de eerste fase, duurt fase 2 of de Twee-Off-fase ook 14 dagen. De keuze aan voedingsmiddelen is gevarieerder. Maar koolhydraten en vetten zijn nog steeds streng beperkt tijdens deze fase, die bedoeld is om het gewichtsverlies te stabiliseren. Zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn niet toegestaan. De andere aanbevelingen die tijdens deze fase moeten worden nageleefd zijn :

 • Maximaal twee sneetjes brood per dag;
 • eieren: 3 per week;
 • suikerhoudende industriële voedingsmiddelen, vet vlees, vetten en vleeswaren zijn verboden.

Na deze tweede fase van 14 dagen kun je stoppen met het dieet of de eerste fase hervatten.

Toegestane / verboden voedingsmiddelen

Toegestane voedingsmiddelen

Met het Scarsdale dieet mag je bepaalde voedingsmiddelen eten. Deze omvatten

 • fruit (grapefruit, mango, papaja, perziken, enz.) ;
 • groenten (spinazie, wortelen, selderij, radijs, enz.);
 • magere eiwitbronnen (mager vlees, met name kip, mager rundvlees, kalkoen zonder vel of vet);
 • 0% vet zuivelproducten;
 • zoetstoffen (ter vervanging van suikers) ;
 • kruiden, azijn, citroen, knoflook, uien, zout en mosterd kunnen worden gebruikt als smaakmakers.

Verboden voedsel

Om je te helpen afvallen met het Scarsdale dieet mogen bepaalde voedingsmiddelen niet worden gegeten. De volgende voedingsmiddelen zijn verboden

 • zetmeelrijke voedingsmiddelen (rijst, pasta, enz.) ;
 • vetten (olie, boter, enz.)
 • volvette zuivelproducten
 • koud vlees;
 • suikers en zoete producten
 • vet vlees (worst, karbonade, enz.);
 • jam en desserts.

Wat is een typische dag van het Scarsdale dieet?

Een typische dag van het Scarsdale dieet ziet er als volgt uit.

Ontbijt

 • seizoensfruit of 1/2 grapefruit,
 • sneetje toast of eiwitbrood
 • koffie of thee zonder melk, suiker of room.

Lunch

 • mager vlees (kip, kalkoen, etc.)
 • tomaten (gegrild of geroosterd)
 • koffie of thee.

Diner

 • magere vis
 • groene groenten (spinazie, broccoli, etc.)
 • koffie of thee.
Koffie of thee aan het einde van het diner wordt aanbevolen tijdens het Scarsdale dieet.

De voordelen van het Scarsdale dieet

 • Het is een kort dieet waarmee je snel gewicht kunt verliezen. Dit resultaat (met een gewichtsverlies tot 500 gram per dag) en de korte duur van het dieet zorgen voor een bron van motivatie die voorkomt dat je tijdens het dieet opgeeft.
 • Het Scarsdale dieet is gemakkelijk te volgen. De menu’s zijn al voorbereid met vooraf berekende verhoudingen en zijn verkrijgbaar in speciale boeken. Je hoeft de menu’s niet zelf samen te stellen, je hoeft alleen maar het voedsel te kopen om de gerechten samen te stellen uit een groot aantal recepten in het boek van Dr. Tarnower (‘The Scarsdale Medical Diet’).
 • Wanneer het Scarsdale dieet voor korte periodes wordt gegeten, is het goed voor de gezondheid, met over het algemeen voldoende eiwitten, mineralen en vitaminen.
 • Over het algemeen zijn er geen beperkingen aan de hoeveelheid voedsel die je kunt eten, je hoeft geen calorieën te tellen en geen voedselrantsoenen af te wegen. Je hebt dus geen effectieve eetlustremmer meer nodig.
 • Omdat het gewichtsverlies bijzonder snel gaat, kan dit afslankdieet nuttig zijn voor toekomstige bruiden en bruidegoms die snel willen afvallen, of voor mensen die snel willen afvallen voor een speciale gebeurtenis in de nabije toekomst.

Minpunten

 • Het herhalen van dit dieet, of het vaak herhalen ervan zoals de auteur suggereert, kan schadelijke effecten hebben als gevolg van onevenwichtigheden in de voeding. Het verbod op oliën kan leiden tot een tekort aan essentiële vetzuren. Onvoldoende zuivelproducten kunnen leiden tot een tekort aan calcium. Deze voedingstekorten kunnen leiden tot disfunctioneren van de hersenen.
 • Het is een streng dieet dat soms onverenigbaar is met het sociale leven, omdat het geen afwijkingen of aanpassingen van maaltijden toestaat. Het is daarom moeilijk om het strikt toe te passen als je vrienden uitnodigt of uit eten gaat.
 • Het dieet staat geen relatief gevarieerde voeding toe. Het is een eiwitrijk dieet, maar ook calorie- en koolhydraatarm. Het is daarom een bijzonder onevenwichtig dieet, dat bijwerkingen kan hebben als gevolg van een hoge eiwitinname of een dieet dat weinig gevarieerd is.
 • Dit dieet stelt de patiënt bloot aan het risico dat de verloren kilo’s weer aankomen zodra hij of zij weer een normaal dieet volgt. Het kan ook leiden tot een jojo-effect, gezien het zeer snelle gewichtsverlies tijdens de eerste twee weken.

De effectiviteit van het Scarsdale dieet

Het Scarsdale dieet kenmerkt zich door een eiwitrijk dieet. Ook worden er minder calorieën en minder koolhydraten gegeten. Dit lage aandeel koolhydraten en calorieën helpt om het hongergevoel te verminderen en stelt het lichaam in staat om met beperkingen om te gaan. Om aan zijn behoeften te voldoen, zal het lichaam zijn vetreserves aanspreken in plaats van zijn suikerreserves.

Daardoor helpt het Scarsdale-dieet al na een paar dagen om het hongergevoel te verminderen en leidt het tot snel gewichtsverlies, gemiddeld een halve kilo per dag (volgens de auteur), of 7 tot 9 kilo in 2 weken. Het heeft dezelfde gunstige effecten op gewichtsverlies als de beste vetverbranders. Deze effectiviteit is echter van korte duur en heeft de overhand als de instructies en aanbevelingen nauwgezet worden opgevolgd. Zodra een evenwichtig dieet wordt hervat, is gewichtstoename bijna onvermijdelijk.

Duur

Het Scarsdale dieet bestaat uit een eerste fase van twee weken en een tweede fase van twee weken, voor een totaal van vier weken in beide fasen. De auteur raadt aan om fase 1 en fase 2 regelmatig af te wisselen, dat wil zeggen de afwisseling van de verschillende fasen levenslang vol te houden.

Speciale menu’s en recepten voor het Scarsdale dieet

OchtendMiddagAvond
Dag 1
Een halve grapefruit
sneetjes volkorenbrood of eiwitverrijkt brood
thee of koffie zonder suiker, melk of room
Vleeswaren naar keuze (mager vlees: kip, kalkoen, tong, mager rundvlees enz.)
gesneden, gegrilde of gestoofde tomaat
koffie of thee
Vis of zeevruchten (garnalen, krabben)
Groentesalade
sneetje volkoren- of eiwitbrood, geroosterd
Grapefruit of seizoensfruit
Koffie of thee
Dag 2Halve grapefruit
sneetjes volkoren- of eiwitverrijkt brood
Thee of koffie zonder suiker, melk of room

Fruitsalade (je kunt elk fruit combineren dat je lekker vindt) Koffie of thee zonder suiker
Gegrilde gehakte biefstuk Tomatensalade, sla, komkommer Suikervrije koffie of thee
Dag 3Halve grapefruit
sneetje volkorenbrood of sneetje eiwitverrijkt brood
thee of koffie zonder suiker, melk of room
Sla met tonijn (azijn of citroensap als dressing) grapefruit, meloen of seizoensfruitsuikervrije thee of koffieGeroosterd lamsvlees (na verwijdering van vet) slasalade, tomaten, komkommer, selderij suikervrije koffie of thee
Dag 4Halve grapefruit, sneetjes volkorenbrood of sneetjes eiwitverrijkt brood,
thee of koffie zonder suiker, melk of room
2 eieren bereid zonder vet magere of magere kaas sperziebonen of volkoren toast eiwitverrijkt brood koffie of pure theeGegrilde kip (zonder vel, vetvrij)
spinazie, groene paprika of groene bonen
koffie of thee.
Eet volkorenbrood of eiwitverrijkt brood en drink ongezoete thee of koffie aanbevolen in de ochtend als onderdeel van het Scarsdale dieet.

Advies van gezondheidsprofessionals

Voor gezondheidsprofessionals kan het Scarsdale dieet een interessante tip of oplossing zijn die kan bijdragen aan snel gewichtsverlies, mits het voor een korte periode van maximaal 14 dagen wordt toegepast. Omdat het een caloriearm dieet is, kan het in de eerste weken gewichtsverlies veroorzaken. Er is echter geen wetenschappelijk onderzoek dat een duidelijk verband legt tussen dit gewichtsverlies en het nauwgezet volgen van de principes van het Scarsdale dieet.

Na twee weken voldoet dit afslankplan niet meer aan de voedingsbehoeften van het lichaam en kan het leiden tot aanzienlijke tekorten aan essentiële vetzuren en mineralen (calcium). Het is bijzonder restrictief en kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Om te voorkomen dat je wordt blootgesteld aan de gevolgen van een onevenwichtige voeding, raden sommige professionals aan om medisch of diëtistisch advies in te winnen voordat je het Scarsdale-dieet volgt. Voor hen mag dit afslankplan niet gedurende een lange periode worden toegepast.

Sommige deskundigen zijn ook van mening dat dit dieet, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw is ontwikkeld op basis van de kennis van de vorige eeuw, niet meer aansluit bij de huidige (21e-eeuwse ) voedingskennis.

Consumentenmening

Consumenten die het Scarsdale dieet goed vinden, benadrukken het feit dat ze niet te veel hoeven na te denken over het samenstellen van menu’s en recepten. Ze zijn over het algemeen tevreden over het dieet, waardoor ze in de eerste paar weken snel gewicht hebben kunnen verliezen. Maar, zoals de tegenstanders van dit dieet aangeven, ze vinden de toepassing een beetje moeilijk en zijn niet bereid om zich de rest van hun leven aan de principes van dit dieet te houden. Andere consumenten vinden het dieet zelfs saai of flauw en bekritiseren het gebrek aan variatie in de menu’s.

Deze consumenten, die teleurgesteld zijn in dit afslankplan, uiten hun ontevredenheid door te vertellen dat ze slechts een onbeduidende hoeveelheid gewicht zijn kwijtgeraakt. Ze vergeten niet te vertellen dat ze dagenlang honger hadden en dat het dieet onpraktisch was, waardoor ze tijdens de feestdagen niet uit eten konden in restaurants of bij vrienden of familie thuis. Voor hen is het dieet te beperkend, frustrerend en onaangepast aan het leven, om niet te zeggen ineffectief.