Cohen dieet: Hoe het werkt, menu’s en recensies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Hoewel afvallen een vrij algemeen doel is, neemt de wens van mensen toe om een dieet te volgen dat is afgestemd op hun levensstijl en behoeften. Daarom is het Cohen dieet een van de populairste. Wat dit dieet belooft is om je lichaamsgewicht snel te verminderen zonder dat je het plezier in eten hoeft te verwaarlozen. Deze methode is gebaseerd op voedseldiversiteit en balans, dus alle voedingsmiddelen zijn toegestaan, inclusief pizza en chocolade.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is het Cohen dieet?

Volgens Jean-Michel Cohen hoef je niet te stoppen met eten om af te vallen. Deze Franse arts werd beroemd dankzij zijn directe confrontatie met Dr. Dukan, die hij voor de rechter daagde omdat hij beweerde dat zijn afslankmethode gevaarlijk was. Een rechtszaak die Cohen won, waardoor zijn dieet nog bekender werd.

La méthode Cohen
Cohens eigen formule voor gewichtsverlies is een gepersonaliseerd systeem dat terug te vinden is in zijn boeken en publicaties, waarin hij stelt dat het mogelijk is om af te vallen zonder dieetbeperkingen.

Een reeks aanbevelingen als leidraad

Dr. Cohen geeft een aantal richtlijnen die erg nuttig kunnen zijn voor iedereen die overweegt om af te vallen, buiten een bepaald dieet om. Dit zijn algemene tips die je kunnen helpen om je relatie met voedsel op de lange termijn te verbeteren.

Hij benadrukt bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om rustig te eten, je eten goed te kauwen en het niet te overhaasten om een groter gevoel van verzadiging te krijgen. In feite moet je genoeg eten om je hersenen het signaal te laten ontvangen dat ze vol zitten.

De noodzaak om eiwitten in je dieet op te nemen

Wat je eet is belangrijk en daarom benadrukt Cohen dat je eiwitten niet mag vergeten. Deze zeer verzadigende voedingsstoffen zijn ook zeer thermogeen en helpen je gewichtsverlies te verlengen. Ze zijn ook essentieel voor een goede werking van je lichaam.

Vergeet niet vezels en zetmeelrijke voedingsmiddelen te eten, die minder calorieën bevatten. Hij raadt aan om volkoren pasta beetgaar te eten en geen maaltijden over te slaan. Hij raadt ook aan om gezonde tussendoortjes te maken om te voorkomen dat je andere calorierijke producten eet. Tot slot raadt hij aan om industriële producten te vermijden.

Het belang van een gunstige gemoedstoestand: geen frustratie

Dr. Cohen benadrukt ook hoe belangrijk het is om je gelukkig te voelen, aangezien gewichtsverlies een belangrijke psychologische component heeft. Vermijd sociale bijeenkomsten niet, maar als je er toch bent, kies dan voor lichte maaltijden. Kies tussen wijn of dessert en als je tijdens de lunch te veel hebt gegeten, kies dan voor een licht diner in plaats van het over te slaan.

Hoe werkt het dieet?

Het 12 weken durende programma begint met een bloedtest. Het dieet moet namelijk worden afgestemd op de fysiologische behoeften van elk individu. Daarom stemmen de artsen het dieet af op de hormonale niveaus van de persoon.

Het eerste is om evenwichtig en gevarieerd te eten, met mate. We moeten elke dag verschillende voedingsmiddelen eten. Deze voedingsmiddelen moeten uit verschillende productgroepen komen. Deze omvatten mager vlees, volle granen, fruit, groenten, zuivelproducten en gezonde oliën.

De cardioloog raadt ook regelmatige lichaamsbeweging aan. Hij raadt aan om drie keer per week 30 minuten te bewegen, zoals stevig wandelen, hardlopen of zwemmen. Om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, kun je het beste 10.000 stappen per dag zetten. En vergeet tot slot nooit te genieten van wat je eet. Leer lekker eten en gezonde gerechten te waarderen en eet dan op die manier.

De basisprincipes van het Cohen-dieet

Sla geen maaltijden over

Je hebt drie volledige maaltijden per dag nodig, maar vermijd snacken tussen de maaltijden. Neem indien nodig een licht tussendoortje, zoals rauwkost.

Régime Cohen
Sla geen maaltijden over en zorg ervoor dat je elke maaltijd goed eet tijdens je Cohen dieet.

Eet voldoende en rustig

Om de hersenen verzadigingssignalen te laten ontvangen, heeft de maag een bepaald volume voedsel nodig. Cohen raadt aan om geklopt eiwit of gelatine toe te voegen aan soep als voorgerecht. Dit is een snelle en effectieve manier om het volume van onze maaltijden te vergroten zonder vet toe te voegen. Dr. Cohen raadt aan om minstens 20 minuten pauze te nemen om langzaam te eten. Dit heeft een positieve invloed op de efficiëntie van je werk, omdat goed gevoede hersenen beter werken.

Kauw je eten goed en geniet van de texturen

Kauwen is essentieel voor verzadiging. Een appel geeft bijvoorbeeld meer voldoening dan appelsap.

Eet eiwitten en vezels

Je zult niet afvallen als je alleen groenten of salade eet. Eiwitten hebben een effectieve verzadigende en eetlustremmende werking en zorgen ervoor dat je soepel en blijvend gewicht verliest. Ze zijn essentieel voor de weefselsynthese en de werking van het immuunsysteem en het hormonale systeem. Oplosbare vezels (fruit en groenten) en onoplosbare vezels (volle granen) vertragen de maaglediging, zodat de verzadiging langer aanhoudt.

Vermijd industriële en bewerkte producten

Deze producten bevatten additieven die uiteindelijk snelle suikers worden. Om je eetlust op de lange termijn te stillen, kun je bijvoorbeeld beter volkorenbrood eten in plaats van gesneden brood.

Herintroduceer zetmeel in je dieet

Zetmeel is niet zo calorierijk als vaak wordt gedacht. Al dente en volkoren gekookte pasta, zonder overmatig gebruik van boter of room, levert energie en voorkomt glykemische pieken die het verlangen naar suiker triggeren.

Voor meer informatie over boter, zie dit artikel: https: //checkfood-nl.com/regime/le-beurre-est-il-lennemi-des-regimes/

Zorg voor de presentatie van het gerecht

Voedsel komt binnen via de ogen en een goed gedekte tafel helpt je een vol gevoel te krijgen.

Hoe werkt het Cohen-dieet?

Volgens Dr. Cohen moet voedsel vooral gezond en evenwichtig zijn. Het belangrijkste bij een afslankdieet is om in eerste instantie de calorie-inname te beperken door deze via het dieet te verminderen en de voorkeur te geven aan fruit en groenten. Natuurlijk moet elk dieet lichaamsbeweging bevatten. Er zijn geen verboden voedingsmiddelen op dit dieet, dus vergeet de ontberingen en het jojo-effect.

De drie fasen van het Cohen dieet

Comfort

De comfortfase is gebaseerd op een dieet van 1400 calorieën. Het duurt in totaal 16 weken en met dit programma kun je verwachten tussen de 2 en 4 kilo per maand af te vallen, en dat alles zonder honger of vermoeidheid! Voor dit programma moeten je maaltijden bestaan uit eiwitten en complexe koolhydraten, maar in kleine hoeveelheden. Je kunt zoveel groenten eten als je wilt. Je moet ook een stuk fruit op elk menu zetten en vetten beperken. Je mag ook één portie kaas per dag eten.

Herlancering

Deze boostfase levert 900 calorieën en stelt je in staat om 2 tot 3 kilo af te vallen in slechts 15 dagen. Tijdens deze fase kun je zoveel groenten eten als je wilt, twee stuks fruit per dag en eiwitten bij elke maaltijd. Maar je moet complexe koolhydraten en vetten beperken en kaas verbieden. Je moet deze versterkende fase slechts 2 weken per maand volgen.

Consolidatie

De consolidatiefase is gebaseerd op een dieet van 1600 calorieën en duurt 20 weken (deze periode kan worden verlengd als je aan het einde ervan je ideale gewicht nog niet hebt bereikt). Het doel van deze fase is om je te helpen je gewicht op de lange termijn te stabiliseren. Tijdens dit programma mag je weer voedingsmiddelen in je dieet opnemen die in de eerste twee fasen niet zijn toegestaan, zoals vetten, complexe koolhydraten en zuivelproducten met minder dan 20% vet.

Voedingsmiddelen die u moet eten / Voedingsmiddelen die u moet vermijden

Om ervoor te zorgen dat je het Cohen-dieet effectief volgt, zijn hier een paar regels die je moet volgen als het op eten aankomt. Wat fruit betreft, mag je perziken, kiwi’s, peren, appels en citrusvruchten eten. Alle groenten zijn toegestaan. Als je soepen wilt maken, snijd de groenten dan in stukjes. Zo krijg je de indruk dat je meer eet.

Voor vlees is alleen mager, vetvrij vlees toegestaan. Voor schaaldieren en vis mag je alles eten. Bij eieren gaat de voorkeur uit naar eiwit en worden hele eieren beperkt. Wat zuivelproducten betreft, mag je alleen zuivelproducten met een vetgehalte van minder dan 50% eten. Wat dranken betreft, zijn snoep en alcohol verboden.

hamburger
In principe moet fastfood worden vermeden tijdens het afslankprogramma van Cohen. Maar als je het frustrerend vindt, neem het dan met mate. Bovendien is pizza toegestaan!

De pluspunten van het Cohen dieet

Het belangrijkste is dat je het dieet aanpast aan jouw behoeften. Het stelt je in staat om gezond te eten zodat je stofwisseling goed blijft werken. Bovendien zorgt dit dieet ervoor dat je lichaam leert eten tot je echt een vol gevoel hebt. Je hoeft dan niet te knabbelen op andere voedingsmiddelen. Bovendien zullen cholesterol en calorieën zonder veel moeite dalen.

Een aantal cliënten van Cohen is enthousiast over het effect dat hun dieet heeft gehad op hun gezin, vooral op hun kinderen. Hun kinderen zijn nu ‘dol op groenten’ omdat hun ouders meer groene groenten eten.

Het beste deel is het gewichtsverlies dat met de Cohen-methode wordt bereikt. Deze methode werkt als een goede vetverbrander en helpt je om je overtollige lichaamsvet kwijt te raken.

De nadelen

Ondanks de successen die het Cohen-programma boekt, blijft het gemengde recensies ontvangen vanwege een aantal factoren. Aan de ene kant zijn de kosten van het programma behoorlijk hoog. De Cohen-strategie is niet zo goedkoop als andere programma’s, omdat de vereiste bloedtesten of persoonlijke beoordeling een aanzienlijke prijs met zich meebrengen. Sommige mensen hebben het programma ook bekritiseerd omdat het “onhoudbaar” zou zijn. Sommige klanten beweerden dat ze tijdens de laatste fase van het programma weer aankwamen.

Effectiviteit van het Cohen dieet

De Cohen methode leidt je ertoe om vrede te sluiten met je lichaam en beter te gaan eten. Het is niet zomaar een dieet, maar een strategisch voedingsprogramma dat is ontworpen om je voedingspatroon weer in balans te brengen. Met de Cohen tip elimineer je je slechte gewoontes en leer je beter te eten. Er is dus geen risico dat je weer aankomt, want je behoudt gegarandeerd de goede gewoontes die je tijdens het Cohen-programma hebt aangeleerd.

Duur

De Cohen afslankstrategie duurt ten minste 38 weken voor degenen die het correct volgen. Deze periode wordt verlengd als het ideale gewicht niet wordt bereikt.

Een typische dag: recepten en speciale menu’s

FasenOchtendMiddagAvond
ComfortSuikervrije thee of koffie + 1 boterham met 10 g boter + 150 ml magere melk + 1 stuk fruit (perzik bijvoorbeeld).groene salade met een lichte vinaigrette + julienne van groenten + 2 gepocheerde eieren + 0% vet yoghurt + 150 g ananasgeraspte wortelen met een lichte zelfgemaakte vinaigrette + 125 g kalfskotelet + gestoomde paprika’s + een halve mango + 1 sneetje brood
VersterkingSuikervrije thee of koffie + half sneetje brood met 5g boter + 100g 0% fromage frais + 1 nectarineenkele kerstomaatjes + 150g in de oven geroosterde kip + gebakken boontjes met een beetje boter + 0%-yoghurtpaprikasalade met balsamicoazijn + 125g mager gekookt biefstukgehakt + courgettes en wortelen + 3 kleine pruimen
Consolidatiethee of koffie zonder suiker + 2 sneetjes brood met 10 g boter erop + 100 g fromage frais 0% vet + een halve banaanselderijsalade met magere vinaigrette + 125g gebakken zalmmoot + gegrilde aubergines + 30g kaas 20% vet + een sneetje brood + 1 appelkomkommersalade met lichte huisgemaakte dressing + 125g rosbief mignon met mosterd + gekookte kool + 30g Camembert kaas + 1 sneetje brood

Advies van gezondheidsprofessionals

In 2015 bekritiseerde de Franse Orde van Geneesheren Dr Cohen voor zijn zakelijke relaties met de website Savoir Maigrir. Als gevolg daarvan kreeg hij een beroepsverbod van twee jaar, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Deze straf werd bevestigd door de Raad van State na een beroep door de beklaagde. Deze grote kritiek van de Ordre des Médecins richtte zich op het zakelijke gedrag van de arts. De ingenieuze afslankmethode van Cohen is daarom niet direct in het geding.

Meningen van gebruikers van het Cohen dieet

Op Youtube vertrouwde een gebruiker onder het pseudoniem LOL PM toe dat ze tussen 8 maanden en een jaar 27 kilo was afgevallen door de Cohen-methode te volgen. Voordien woog ze 87 kg en had ze een buffelbult. Ze geeft zelfs haar typische dag op het Cohen dieet. Deze gebruiker heeft zwarte koffie zonder suiker als ontbijt, kipfilet en gestoomde groenten zonder saus als lunch en een goede groentesoep als avondeten. Ze heeft rijst, pasta, brood, gebak, ijs en andere zoetigheden geschrapt.

Nadia C. beweert dat ze in slechts 10 dagen 7 kg is afgevallen door het nieuwste Cohen-dieet te volgen. Ze zegt dat ze zich de eerste week erg zwak voelde en geen enkele fysieke activiteit kon doen. In de tweede week had ze genoeg energie om te gaan fietsen en wandelen.

Op een forum toonde Neuilly zich verheugd dat ze in één maand 7 kilo was afgevallen dankzij de Cohen-strategie.