Sushi onder de microscoop van de voedingsdeskundige

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Heb je liever Makis? Californië? Zalm of tonijn sushi, misschien? Kant-en-klare schotel of kiest u liever à la carte? De sushi-gekte gaat onverminderd door, met sushi overal verkrijgbaar, op elk moment en voor elke smaak!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Als je in een hap rijst bijt, nodig je jezelf uit om naar Azië te reizen, met zijn “gezonde” cultuur en lange levensduur. Misschien heb jij ook het (vooringenomen?) idee dat je beter sushi kunt eten dan pizza of een hamburger?

Is het echt waar? Bevat sushi minder calorieën dan ander fastfood? Zijn ze minder dikmakend?

In dit artikel zet ik de bril van mijn voedingsdeskundige op en onderzoeken we samen: is sushi goed voor je?

Waar komt sushi vandaan?

Sushi is ontstaan in Japan rond de 5e eeuw voor Christus. Sushi is dus al heel oud onder onze vrienden in het land van de rijzende zon. Oorspronkelijk was sushi een methode om vis te bewaren in gefermenteerde rijst! En ja!

Er zijn vele vormen en variëteiten van sushi, en tegenwoordig zijn er sushirestaurants in elke stad in Frankrijk: fastfood, ter plekke, all-you-can-eat, etc. De mogelijkheden nemen toe en staan ver af van de traditionele manier waarop sushi vroeger werd gegeten.

Tegenwoordig bestellen mensen sushi zoals ze een hamburger zouden bestellen – om mee te nemen, als je wilt. Het wordt ‘snel’ gegeten, dus het is een fastfoodversie die je niet uitnodigt om ervan te genieten of bewust te eten, maar is dat echt het probleem?

Laten we de sushi eens uit elkaar halen!

  • Rijst (met azijn): is zetmeelrijk voedsel dat rijk is aan langzame suikers. Het geeft je lichaam de energie die het nodig heeft om de fysieke en mentale inspanningen van de dag door te komen. Het eten van zetmeelrijke voedingsmiddelen helpt je om hongergevoelens in de middag of avond te voorkomen, omdat ze verzadigend werken. Rijst helpt ook tegen transitproblemen.
  • Zeewier: bekend als ‘nori’ (het zeewier dat de rijst in Makis omhult) heeft een smaak die lijkt op paddenstoelen. Ze zijn rijk aan plantaardige proteïnen, vezels en vitamines en hebben erkende voedings- en gezondheidsvoordelen: ze helpen hart- en vaatziekten tegen te gaan, verbeteren het darmtransit en versterken ons immuunsysteem. Wakame zeewier is ook rijk aan vitaminen, jodium en proteïne, en heeft een hoog calciumgehalte. Het verbetert de darmtransit en heeft een antioxiderende werking die vergelijkbaar is met die van nori zeewier.
  • Rauwe vis: rijk aan dierlijke eiwitten (evenveel als vlees) en bekend om zijn hoge gehalte aan hart-gezonde omega-3 vetzuren! Vis is ook rijk aan mineralen, sporenelementen en vitaminen! Vis wordt aanbevolen voor de preventie van hart- en vaatziekten en helpt het slechte cholesterol te verlagen en het goede cholesterol te behouden.

Maar wees voorzichtig! Rauwe vis wordt afgeraden voor zwangere vrouwen (vanwege de methylkwik die het kan bevatten, wat schadelijk is voor de ontwikkeling van de foetus).

Dames, als je in verwachting bent van je kleintje, kies dan voor sushi gemaakt met goed gekookte producten en gepasteuriseerde kaas!

  • Miso: wordt in Europa vooral gegeten in soepen en sauzen. Miso is een dikke pasta gemaakt van soja, granen (tarwe, gerst of rijst), zout en fermenten. Gebruikt in bouillons, is het een bron van plantaardige eiwitten en vitaminen, en helpt het een gezond evenwicht in onze darmflora te behouden.
  • Sojasauzen: ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, ondersteunen de spijsvertering en verbeteren de darmflora. Het nadeel is dat deze sauzen veel calorieën, zout en suiker bevatten! Eet ze dus met mate! Bovendien belemmeren ze de smaak van de sushi volledig als je er te veel van gebruikt… Wat zonde!
sushi au saumon

Zoals je ziet, heeft sushi veel voedingsvoordelen. Maar pas op, dat betekent niet dat ze weinig calorieën bevatten!

Calorieën in sushi: weinig groenten, erg zoet, soms (te) lange ingrediëntenlijst, toevoeging van crèmes (zee-egelkoraal, mayonaise, knapperige uien, enz.), enz. Kortom, sushi bevat net zoveel calorieën als een goede hamburger!

Niets om over in paniek te raken, maar wel belangrijk om te weten, toch?

Hoe pas je sushi aan jou aan en niet andersom?

Proeven: of je nu fastfood eet, ter plekke of zittend in je eetkamer, je moet proeven! Neem de tijd om te kauwen, te proeven en je volledig bewust te zijn van je maaltijd. Dit zal je helpen om te beseffen wanneer je geen honger meer hebt en om niet meer te eten dan waar je trek in hebt. Neem de tijd om een stukje sushi door te slikken, alle smaken te observeren voordat u er nog een neemt, en natuurlijk zal het gebruik van eetstokjes een waardevolle hulp zijn bij het vertragen van het tempo.

Honger hebben: essentieel! Hoe kun je van een maaltijd genieten zonder honger te hebben? Als je eet zonder honger te hebben, kun je niet genieten van die kleine hapjes. Je kunt dan niet de hoeveelheden binnenkrijgen die je nodig hebt en je verzadigd voelen! Wacht tot je je vol voelt voordat je aan je maaltijd begint (een hol gevoel in je maag, een echt verlangen om te eten, een lichte brok in je keel).

Onthoud: waar je dik van wordt, is eten zonder honger omdat je lichaam geen energie (meer) nodig heeft.

Maak je eigen sushi: op die manier heb je controle over de samenstelling van wat je eet en de kwaliteit van de producten, zonder het plezier te vergeten dat gepaard gaat met deze originele bereidingen die zo ver afstaan van onze gebruikelijke culinaire gewoonten!

Conclusie

Sushi is goed voor je gezondheid en uit voedingsoogpunt interessant. Overmatige consumptie van (geazijnde) rijst, vette vis en saus(sen) kan echter leiden tot gewichtstoename, net als elke vorm van overeten, vooral als het zonder honger en haast wordt gegeten.

Dus sushi? Ja, maar in hoeveelheden die passen bij je honger en als onderdeel van een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet!