Is vlees slecht voor je?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Volgens de WHO is “rood vlees waarschijnlijk kankerverwekkend en is bekend dat bewerkt vlees dat ook is”. Bovendien is de consumptie ervan in 10 jaar tijd met 12% gedaald(Bron: Crédoc).

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Moeten we dan toch maar vleesloos gaan eten?

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gepubliceerd over de ongezonde effecten van rood vlees (rundvlees, kalfsvlees, paardenvlees, varkensvlees, schapenvlees, lamsvlees, geitenvlees). Het zou het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes verhogen. Een studie van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek heeft rood vlees en verwerkt vlees (worst, vleeswaren, enz.) geclassificeerd als kankerverwekkend voor mensen.

Overmatige consumptie van rood vlees en gekookt vlees verhoogt bijvoorbeeld het risico op darmkanker en bovendien zal het ijzer in rood vlees uiteindelijk aldehyden (organische verbindingen) produceren die precancereuze cellen selecteren. Maar vergeet niet dat genetische factoren ook een rol spelen.

Welke rol speelt de microbiota in dit alles?

Van de darmmicrobiota (alle micro-organismen in je darmen) is ook aangetoond dat deze het risico op hart- en vaatziekten verhoogt omdat deze, als hij slecht is, de neiging heeft verbindingen te produceren die schadelijk zijn voor de gezondheid. Met andere woorden, je moet voldoende planten en dus vezels eten om dit effect ’tegen te gaan’.

éviter les barbecues

Dus je moet stoppen met het eten van vlees?

Nu vraag ik je niet om helemaal te stoppen met het eten van vlees, maar je moet je er wel van bewust zijn dat in de meeste onderzoeken het risico op kanker hoog is als je meer dan 100 gram gekookt rood vlees per dag eet, dat wil zeggen het equivalent van één gehakte biefstuk per dag.

Vergeet niet dat ¼ van de Fransen te veel vlees eet, maar het probleem ligt ook in hun algehele levensstijl, die een risico vormt: een zittende levensstijl, obesitas, roken en alcohol.

En vergeet niet om rood vlees te bereiden op manieren die niet schadelijk zijn voor je gezondheid, zoals sudderen of koken. Vermijd bijvoorbeeld herhaaldelijk barbecueën. Vergeet tot slot niet om meer groenten en fruit te eten voor een betere microbiota. En niets houdt je tegen om vlees te vervangen als je dat wilt.

Kunnen andere voedingsmiddelen vlees vervangen?

Er zijn andere eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kaas, zuivelproducten, eieren en vis. Ook peulvruchten, zoals linzen, gedroogde bonen en kikkererwten, worden veel gebruikt door vegetariërs.

Tip: Vergeet niet om een stuk fruit te eten als je een vegetarisch gerecht eet, zodat het plantaardige ijzer beter door je lichaam wordt opgenomen.

Samengevat:

  • Overmatig rood vlees en vleeswaren zijn slecht voor je gezondheid;
  • Rood vlees: niet meer dan 2 keer per week;
  • Vervang rood vlees door eieren, vis of peulvruchten.