Maakt rijst dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Rijst is verkrijgbaar in meer dan 40.000 variëteiten en is een basisvoedsel voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Er bestaan echter veel misvattingen over de consumptie van rijst. Een van de eerste dingen waar mensen aan denken als ze besluiten om af te vallen, is om minder rijst te eten. Rijst is rijk aan koolhydraten en wordt beschouwd als een van de slechtste voedingsmiddelen om af te vallen. Maar maakt rijst je dikker, zoals mensen denken?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is rijst?

Rijst is een eetbare graansoort die wordt gebruikt om een verscheidenheid aan gerechten te bereiden, waaronder porties, soepen en hoofdgerechten. Veel regio’s, waaronder bijna heel Oost- en Zuidoost-Azië, zijn volledig afhankelijk van rijst als basisvoedsel.

Le riz fait-il grossir
Bijna alle (95%) rijst ter wereld wordt door mensen geconsumeerd.

De hele korrel, bekend als padie, zit in een omhulsel. Bij het malen worden alle beschermende lagen verwijderd. Rijst waarvan alleen de buitenste schil is verwijderd, staat bekend als bruine rijst. Rijst ontdaan van alle lagen wordt witte rijst genoemd. Wanneer witte rijst een belangrijk deel van het dieet uitmaakt, bestaat het risico op beriberi, een ziekte die het gevolg is van een tekort aan thiamine en mineralen. Parboiled witte rijst behoudt daarentegen de meeste voedingsstoffen.

Wat is de voedingswaarde van rijst?

Zilvervliesrijst bevat zowel zemelen als kiem. Het is daarom voedzamer dan witte rijst en rijk aan vezels en antioxidanten. De voedingswaarde van rijst is

 • calorieën: 130
 • koolhydraten: 29 gram
 • vezels: 0 gram
 • eiwit: 2 gram
 • vet: 0 gram;
 • mangaan: 19% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH);
 • magnesium: 3% van ADH
 • fosfor: 4% ADH;
 • vitamine B6: 3% ADH;
 • selenium: 11% ADH

De zemelen en voedzame kiem van witte rijst worden verwijderd om de visuele kwaliteit van de rijst te verbeteren. Dit maakt bruine rijst een gezondere keuze dan witte rijst. Als voedingswaarde bevat witte rijst:

 • calorieën: 112 ;
 • koolhydraten: 24 gram
 • vezels: 2 gram
 • eiwit: 2 gram
 • vet: 1 gram;
 • mangaan: 55% ADH;
 • magnesium: 11% ADH;
 • fosfor: 8% ADH;
 • vitamine B6: 7% ADH;
 • selenium: 14% ADH.

Wat zijn de eigenschappen van rijst?

Elke rijstsoort heeft specifieke eigenschappen.

Eigenschappen van witte rijst

Witte rijst is ongetwijfeld de bekendste rijstsoort. Je vindt het in elke supermarkt en het onderscheidt zich door zijn zeer lage prijs. Toch is witte rijst niet de juiste optie voor jou, omdat het veel van zijn eigenschappen verliest tijdens de productie.

Witte rijst verliest 85% van zijn vitamines, vezels en een groot deel van zijn mineralen door raffinage. Deze rijst wordt geproduceerd na het pellen en polijsten van de korrel. In principe bevat witte rijst alleen het endosperm, dat voornamelijk uit zetmeel bestaat. Dit staat bekend als geraffineerde rijst.

Bruine rijst

Bij bruine rijst is de schil verwijderd, maar niet het zilvervlies (het buitenste deel van de korrel). Bij deze rijst blijven alle voedingsstoffen intact. Deze rijst is rijker aan ijzer, selenium en B-vitamines en heeft ook een hoog vezelgehalte.

De vezels in zilvervliesrijst zijn essentieel omdat ze ervoor zorgen dat koolhydraten langzamer worden opgenomen. Vezels helpen ook om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het voorkomt trek gedurende de dag en voorkomt vetophoping.

Eigenschappen van rode rijst

Rode rijst is een zeer populaire soort bruine rijst die vooral in Aziatische landen wordt gegeten. Deze rijstsoort wordt medicinaal gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Rode rijst krijgt zijn karakteristieke kleur door bruine rijst te fermenteren met een soort gist genaamd Monascus Purpureus. Het vermindert de productie van slechte cholesterol.

Zwarte rijst

Zwarte rijst of keizerrijst is een rijstsoort die zeer bekend is in China. In Europa is het echter niet gemakkelijk te verkrijgen en wordt het beschouwd als gastronomisch voedsel. Tegenwoordig is het erg in de mode vanwege de geweldige voedingseigenschappen.

Zwarte rijst onderscheidt zich door zijn hoge gehalte aan plantaardige eiwitten (tot 10 gram per 100 gram product). Het is ideaal als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt.

Zwarte rijst heeft een hoge antioxidantcapaciteit. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het beschermt ook de bloedsomloop en het bloedvatenstelsel. Zwarte rijst bevat 4 keer meer ijzer dan andere rijstsoorten. Het heeft ook alle eigenschappen van zilvervliesrijst.

Le riz blanc, rouge, brun ou noir ne fait pas grossir
Rijst maakt niet dik.

Maakt rijst dik?

In het Westen is er een wijdverspreide mythe dat rijst dik maakt. In Zuidoost-Azië is het echter een basisvoedsel dat al duizenden jaren zonder problemen wordt gegeten.

Natuurlijk zijn er zwaarlijvige mensen in Azië, maar zij vormen slechts een klein deel van de bevolking. In feite hebben Aziaten een zeer fijne structuur, een benijdenswaardige gezondheid en velen zien er jonger uit dan hun leeftijd. Bovendien leven ze erg lang!

De mythe van rijst als anti-dieetvoedsel komt voort uit het feit dat deze populaire graansoort een krachtige bron van energie is. Toegegeven, als we meer energie binnenkrijgen dan we nodig hebben, wordt die opgeslagen en komen we aan. We weten echter dat we niet zonder energie kunnen. In feite zijn koolhydraten net zo essentieel voor onze voeding als brandstof voor een auto.

Naast de grote hoeveelheid koolhydraten bevat rijst eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam. Op de vraag “Maakt rijst dik? ” is mijn antwoord nee, rijst maakt niet dik. Integendeel, het kan een geweldige bondgenoot zijn om af te vallen.

Eet een dosis in verhouding tot de energie die je verbruikt gedurende de dag. Zilvervliesrijst verdient de voorkeur, omdat het langzamer in de bloedsomloop wordt opgenomen. Bovendien bevat zilvervliesrijst, in tegenstelling tot geraffineerde rijst, meer voedingsstoffen en vezels.