Zei je smoothies?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ze zijn overal, rood, groen, geel en sommige mensen drinken ze zelfs de hele dag door, maar zijn ze wel goed voor je?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een ‘smoothie’ is een mengsel van fruit en/of groenten, gemengd met hun schil voor het grootste deel, om vitaminen, mineralen, vezels, water en koolhydraten te leveren.
Aan deze ingrediënten kunnen andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals een vloeistof: water, vers vruchtensap, melk of sojasap, om de gewenste consistentie te bereiken. Aromatische kruiden (peterselie, basilicum, munt, bieslook, enz.) of specerijen (kerrie, saffraan, kaneel, enz.) kunnen ook een extra vleugje exotisme toevoegen.

Dus ik heb mijn 5 groenten en fruit per dag?

Dus je denkt, perfect! Mijn 5 groenten en fruit per dag in een smoothie is geregeld! Nou, niet helemaal…

Met smoothies kun je variëren, maar ze mogen nooit in de plaats komen van de consumptie van vers fruit of verse groenten!

Waarom niet?

Ten eerste omdat er in een smoothie veel vitaminen verloren gaan als hij niet snel na opening wordt opgedronken, omdat de vitaminen gevoelig zijn voor lucht. Het flash pasteurisatieproces vernietigt ook een deel van de vitamines door de hitte.

Ten tweede, omdat je een smoothie drinkt, consumeer je er meer van, wat betekent dat je meer suiker en dus meer calorieën opneemt.

Een glas fruit smoothie van 200 ml bevat nog steeds het equivalent van ongeveer 5 suikerklontjes, zelfs als het de natuurlijke suiker van het fruit is, dus ga niet te ver als je het risico wilt lopen om aan te komen, je diabetes te verstoren als je die hebt, of je triglyceridengehalte in je bloed te verhogen.

Vergeet niet dat WATER de essentiële drank van ons lichaam is.

Boisson

Hoe zit het met zelfgemaakte smoothies?

Ik zou zeggen dat je een smoothie kunt nemen, maar bij voorkeur een zelfgemaakte smoothie die je snel na het maken opdrinkt, en vergeet niet om ook op andere manieren fruit en groenten te eten.
Het is belangrijk om ‘vast’ voedsel te eten, want kauwen helpt je om je vol te voelen en geeft je plezier.

Ik wil nog een laatste reden toevoegen om geen genoegen te nemen met een smoothie: het fruit en de groenten zijn rauw. Maar het is aan te raden om zowel rauw als gekookt fruit en groenten te eten om de darmen te helpen.

Hoe zit het met vruchtensappen?

Vruchtensappen zijn nog minder ideaal dan smoothies, want omdat het fruit niet in zijn geheel wordt gemengd, zitten er nauwelijks vezels in. Het suikergehalte van vruchtensap is hetzelfde als dat van smoothies, maar zolang er geen extra suiker aan wordt toegevoegd, natuurlijk!

Tot slot: vergeet niet dat een goed stuk fruit, vol vitaminen, dat je de tijd neemt om te kauwen en te genieten, nooit een smoothie waard is die in 2 minuten is opgedronken.

Samengevat

  • Smoothies zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels, water en koolhydraten;
  • Smoothies zouden niet het enige fruit/groente moeten zijn dat je eet;
  • Drink een zelfgemaakte smoothie binnen 10 minuten na het blenden;
  • Drink niet meer dan één smoothie per dag.