Valse “gezonde” voedingsmiddelen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Gepofte rijstwafels

Ze worden vaak gepresenteerd als gezond dieetvoedsel omdat ze “weinig calorieën bevatten” en “eetlustremmend ” zijn. Maar rijstwafels zijn een echte valse vriend.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ten eerste heeft het een zeer hoge glykemische index (GI). Het heeft een GI van 85, wat het classificeert als een voedingsmiddel met een hoge glykemische index. Hoe hoger de glykemische index van een voedingsmiddel, hoe meer insuline de alvleesklier moet afgeven om de bloedsuikerspiegel in balans te brengen, wat een echte aanslag is op de alvleesklier en het lichaam als geheel. Het bevat ook veel verborgen suiker. Voor het lichaam is het eten van gepofte rijstwafels vergelijkbaar met het eten van suiker. Om deze overdaad te bestrijden, gaat de alvleesklier overmatig hard werken en raakt vermoeid. Op de lange termijn kan deze vermoeidheid leiden tot insulineresistentie en vervolgens tot diabetes. Deze hoge suikerinname zal leiden tot een vals hongergevoel kort na consumptie, en dus een ‘verlangen’ naar suiker.

Ten tweede is het caloriegehalte van gepofte rijstwafels ook erg hoog. Met 380 Kcal per 100g bevatten ze meer calorieën dan brood en verzadigen ze niet.

Dit soort voedsel verhoogt het risico op obesitas, insulineresistentie, diabetes en vroegtijdige veroudering.

Het goede alternatief: eet volkorenbrood met granen en zuurdesem, noten, amandelen, enz.

galette de riz soufflé

Vruchtensappen

Vruchtensappen worden gemaakt van fruit, maar bevatten geen vezels die de transit bevorderen en de opname van suikers in de bloedsomloop vertragen.

Vruchtensappen zijn net zo zoet als frisdrank. Zelfs als je een 100% puur vruchtensap neemt, is de calorie-inname nog steeds hoog!

FrisdrankGeconcentreerd vruchtensap100% vruchtensap
Gehalte aan koolhydraten en suiker10,6 g per 100 ml9 tot 15 g per 100 ml7,5 tot 15 g per 100 ml

Je moet je er ook van bewust zijn dat vruchtensap altijd minder vult dan het oorspronkelijke fruit, omdat er niet gekauwd wordt. Wanneer je vruchtensap consumeert, neemt het lichaam het heel snel op en als je er te veel van consumeert, geeft de alvleesklier te veel insuline af, wat leidt tot reactieve hypoglykemie en trek. Met andere woorden, je zult je snel hongerig voelen nadat je het hebt gegeten.

Pas op, smoothies kunnen ook erg calorierijk zijn. Pas dus op.

Het goede alternatief: geef de voorkeur aan fruit boven vruchtensap en drink water tussen de maaltijden door: de enige gezonde drank.

Afslankgranen

Deze ontbijtgranen bevatten vaak gepofte, geëxtrudeerde en gezoete producten met een hoge glykemische index. De GI is gemiddeld 80, dus dezelfde effecten treden op als bij gepofte rijstwafels.

Omdat deze ontbijtgranen gemodificeerd zijn, zijn ze vaak verzadigd met suiker en vet, zelfs in de ‘light’ versies.

Schat” ontbijtgranen voor kinderenAfslankgranenHavervlokken
Energiewaarde450 kcal/100 g401 kcal/100 g380 kcal/100 g
Vetgehalte16 g / 100 g8,3 g / 100 g7 g / 100 g
Koolhydraten69 g / 100 g69 g / 100 g62 g / 100 g
Waarvan suikers29 g / 100 g17 g / 100 g1,8 g / 100 g

Het goede alternatief: eet ongeraffineerd brood, havermout of muesli.

0% of suikervrij voedsel

Ten eerste betekent 0% niet dat er geen suiker in zit. Producten kunnen suikerarm, vetarm of beide zijn… ze bevatten ofwel minder suiker en meer vet, ofwel het tegenovergestelde.

Maar als je yoghurt vetarm is, is het op veel andere manieren niet vetarm. Het zal verrijkt zijn met zoetstoffen (zoals aspartaam) en chemische smaak- en textuurstoffen om het een aangename smaak en een zekere romigheid te geven.

Zoetstoffen moeten echter worden vermeden omdat, zelfs als ze geen calorieën bevatten, het lichaam wordt misleid om insuline af te scheiden na de opname ervan, waardoor je snel zin krijgt om … suiker te eten.

Bovendien is het verschil in calorieën met magere yoghurt verwaarloosbaar, gemiddeld slechts 3 kcal.

Gewone yoghurtYoghurt met fruitMagere yoghurt
Energiewaarde45 kcal/ 100 g97 kcal/ 100 g42 kcal/ 100 g
Vetgehalte1 g/ 100 g3,5 g/ 100 g0,1 g/ 100 g
Suikers5,1 g/ 100 g12,5 g/ 100 g4,9 g/ 100 g

Het goede alternatief: geef de voorkeur aan klassieke yoghurt, die natuurlijker en meer verzadigend is.

yaourt allegé

Industriële kant-en-klaarmaaltijden

Industriële kant-en-klaarmaaltijden zijn handige, tijdbesparende kant-en-klaarmaaltijden. Ze zijn ook verkrijgbaar als “gezonde” of “afslank” kant-en-klaarmaaltijden.

Ze bevatten vaak minder vitaminen en mineralen door de gebruikte conserveringsmiddelen en helaas worden er vaak additieven en smaakversterkers gebruikt.

Sommige zijn erg calorierijk (veel suiker en vet) en andere worden ‘afslank’ genoemd, maar ook al zijn ze niet per se calorierijk, ze leveren niet zoveel als een zelfbereide maaltijd, die ook meer verzadigt. In feite is de balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten niet in evenwicht, wat leidt tot tekorten en overschotten.

De verwerking van deze voedingsmiddelen verhoogt de glykemische index, waardoor je na de maaltijd sneller een hongergevoel krijgt.

Ze zijn te rijk aan essentiële omega-6 vetzuren, die ontstekingsbevorderend zijn (bijvoorbeeld in goedkope zonnebloemolie), ten koste van omega-3, die uitstekend zijn voor hart en bloedvaten (in koolzaadolie).

Het goede alternatief: thuis koken met een olie die rijk is aan omega-3. Industriële gerechten, zelfs ‘light’, kunnen alleen worden gegeten als noodoplossing.

Kortom, eet gezond, eet goed en pas op voor bewerkte producten.