Weight Watchers dieet: Hoe het werkt, menu’s en recensies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het Weight Watchers dieet, ook wel bekend als het puntendieet, is een van de bekendste afslankdiëten ter wereld. Het is vooral populair geworden in de Verenigde Staten, waar de afgelopen vijftig jaar veel beroemdheden de richtlijnen hebben overgenomen om hun gewenste gewicht te bereiken. Weight Watchers en het programma dat het aanbiedt is gebaseerd op een dieetplan, een bewegingsplan en een ondersteuningsnetwerk om verleidingen te vermijden en goede gewoonten te behouden.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is het Weight Watchers dieet?

Weight Watchers is een commercieel afslankprogramma dat de nadruk legt op goede voedingskeuzes en lichaamsbeweging. Met het PointsPlus-systeem worden waarden toegekend aan voedingsmiddelen, dranken en recepten. Je krijgt een toegestaan dagelijks aantal punten (Target PointsPlus) gebaseerd op factoren zoals geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en de hoeveelheid lichaamsbeweging die je doet. Het doel is om tussen de één en twee pond (0,5 kilogram tot 0,9 kilogram) per week te verliezen.

sport
Het Weight Watchers dieet combineert goede voedingskeuzes met lichaamsbeweging om je te helpen gewicht te verliezen.

Diëters leren voedzamer voedsel te kiezen door het PointsPlus systeem te volgen. Het onderliggende concept van PointsPlus is dat bepaalde voedingsmiddelen meer inspanning van het lichaam vragen om te verwerken. Dit resulteert in een langer verzadigd gevoel en meer energie. Het eten van een maaltijd met eiwitten en vezels geeft u een voller gevoel, omdat deze voedingsstoffen de eetlust het best onderdrukken. En het geeft u meer energie dan een maaltijd rijk aan suikers en vetten.

Om de PointsPlus waarde van voedingsmiddelen te bepalen, biedt Weight Watchers een speciale formule die rekening houdt met de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels die een voedingsmiddel bevat. Als je PointsPlus doel bijvoorbeeld 39 is, kun je deze punten zo verdelen dat je 8 gebruikt voor ontbijt, 10 voor lunch, 15 voor avondeten en twee snacks (elk 3 punten waard).

Weight Watchers biedt veel maaltijdideeën waarbij de punten al berekend zijn, zoals een portie lasagne (6 punten waard) of een gegrilde kipsalade (8 punten waard). Hoewel het tellen van punten een belangrijk onderdeel van het programma is, moedigt Weight Watchers deelnemers ook aan om meer lichamelijk actief te zijn.

Geschiedenis van het Weight Watchers dieet

Het Weight Watchers programma werd gecreëerd door een huisvrouw genaamd Jean Nidetch, die 97 kilo woog. Door haar overgewicht ging ze naar een afslankkliniek en haar arts stelde voor dat ze, om het proces te vergemakkelijken, in contact moest komen met mensen in dezelfde situatie. Jean besloot een opleiding tot diëtist te volgen en schreef in 1975 het verhaal van WW, dat begon als weinig meer dan een menu-uitwisseling waarbij deelnemers recepten kregen met de caloriewaarde erbij. Al snel was het een merk geworden, met een eigen lijn drankjes, vervangers en speciale publicaties.

Hoe werkt het Weight Watchers dieet?

Hoewel het Weight Watchers dieet in de loop der jaren een paar veranderingen heeft ondergaan, is het nog steeds gebaseerd op een uitgebalanceerd dieet. Het houdt in dat je alle voedselgroepen met mate eet. Het plan moedigt het eten van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen aan. Het bevordert dus het evenwicht. Alle voedingsmiddelen zijn toegestaan, dus je raakt niet gefrustreerd. Weight Watchers gebruikt een puntensysteem om de voedselinname te registreren. Elke maaltijd krijgt een aantal punten, gebaseerd op het aantal calorieën en de hoeveelheid verzadigd vet, suiker en proteïne die het bevat.

Het WW Freestyle-programma, dat in december 2017 werd geïntroduceerd, heeft het aantal voedingsmiddelen zonder punten verhoogd. De lijst bevat nu meer dan 200 opties, zoals zeevruchten, eieren, groenten en fruit. Bij Weight Watchers zijn er geen voorgeschreven voedingsmiddelen. Je kunt je eigen menu samenstellen op basis van het totale aantal toegekende punten voor je lengte, gewicht, leeftijd en geslacht.

Weight Watchers is geen modegril, maar eerder een langzaam en gestaag plan. Door een combinatie van het bijhouden van punten, het kiezen van gezonde voeding, het aanpassen van je levensstijl en het verhogen van je activiteit, zullen mensen die het programma volgen gewicht verliezen. Weight Watchers is een uitstekend programma omdat het zich richt op portiegrootte. Het is goed uitgebalanceerd en legt de verantwoordelijkheid voor het nemen van de juiste beslissingen bij jezelf. Dit betekent dat je een actieve rol speelt in je behandeling. Je mag zelfs een bagel of dessert eten, maar niet elke dag.

Régime Weight Watchers
Een voorbeeld van een lunch die is toegestaan bij het Weight Watchers dieet.

Hoe werkt het Weight Watchers dieet?

De eerste stap is om te beslissen of je persoonlijke bijeenkomsten wilt bijwonen of het programma online wilt volgen. De bijeenkomsten worden wekelijks gehouden. Tijdens de eerste bijeenkomst weeg je jezelf (privé), stel je samen met de leider je doelen voor gewichtsverlies vast en leer je de basisbeginselen. De leider introduceert elke week nieuwe onderwerpen en geeft advies. Groepsleden moedigen elkaar aan door strategieën voor te stellen en recepten te delen.

Het online programma is vergelijkbaar met persoonlijke bijeenkomsten en creëert persoonlijke doelen voor gewichtsverlies. Maar door online mee te doen met Weight Watchers, kun je meedoen vanaf je computer of mobiele telefoon. Er zijn online tools om voedselkeuzes, activiteit en gewicht bij te houden. Je hebt ook toegang tot de Weight Watchers voedingsdatabase, recepten, restaurantgidsen, workouts en fitnessdemonstraties. Als je liever face-to-face bijeenkomsten bijwoont, kun je je aanmelden om deze online tools (eTools) te gebruiken, maar dit kost iets meer.

De maandelijkse kosten kunnen een nadeel zijn, vooral omdat je alle producten moet kopen. Hoewel er voortdurend speciale kortingen zijn, kan het $18 per maand kosten voor face-to-face bijeenkomsten of het online programma. Als je naast de bijeenkomsten ook de eTools wilt, zijn de extra kosten $13 per maand. Over het algemeen biedt het Weight Watchers programma een gezonde manier om af te vallen. De nadruk ligt op steun krijgen (via persoonlijke bijeenkomsten of online gemeenschappen), betere voedingskeuzes maken en lichamelijk actief zijn. Het doel is om geleidelijk gewicht te verliezen door positieve veranderingen in je levensstijl aan te brengen.

Voedingsmiddelen die zijn toegestaan en verboden op het Weight Watchers dieet

Aanbevolen voedingsmiddelen

Hoewel het Weight Watchers puntensysteem de nadruk legt op hele, onbewerkte voedingsmiddelen, waaronder groenten, fruit en magere eiwitten, zijn er geen verboden voedingsmiddelen.

De meest aanbevolen voedingsmiddelen zijn:

 • magere eiwitten zoals kip zonder vel, eieren, tofu, vis, schelpdieren en vetvrije yoghurt;
 • niet-zetmeelrijke groenten zoals broccoli, asperges, groene groenten, bloemkool en paprika;
 • vers, bevroren en ongezoet fruit uit blik;
 • gezonde koolhydraten zoals zoete aardappelen, zilvervliesrijst, havermout, bonen en volkorenproducten;
 • gezonde vetten zoals avocado, olijfolie en noten.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden

 • suikerhoudende dranken
 • Chips
 • verwerkt vlees
 • snoep en zoetwaren
 • gebak en koekjes

Wie zou dit dieet moeten volgen?

Weight Watchers is een vrij gezond plan dat geschikt is voor iedereen. Maar door de focus op voedzaam, caloriearm voedsel is het ideaal voor mensen met hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en zelfs hartaandoeningen. Als je kant-en-klaar voedsel kiest, controleer dan de etiketten, want sommige kunnen veel natrium bevatten.

Als je diabetes, hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte hebt, heb je voedingsvoorlichting nodig om de juiste voedingskeuzes te maken. Maar het is een dieet dat aan verschillende chronische aandoeningen kan worden aangepast, omdat het geen grote beperkingen heeft. En naast de voordelen voor patiënten is dit dieet net zo effectief als de beste vetverbranders om je te helpen afvallen.

Wie moet dit dieet niet volgen?

Mensen met een neiging tot overeten, hunkeren naar eten en dwangmatig eten kunnen dit type aanpak het beste vermijden, omdat deze mensen de controle kunnen verliezen door het eten van voedingsmiddelen met veel vet en/of suiker. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten eerst een voedingsdeskundige raadplegen om tekorten te voorkomen.

exercice de femme enceinte
Het Weight Watchers dieet is gecontra-indiceerd voor zwangere vrouwen.

De voordelen van het Weight Watchers dieet

De voordelen van dit dieet zijn

 • Gemakkelijk te volgen: het vereist geen grote kennis van voeding of dieet;
 • Bevordert verzadiging: voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, eiwitten en water werken als effectieve eetlustremmers.
 • Niet beperkend.
 • Er zijn geen speciale voedingsmiddelen nodig
 • Relatief voordelig.

De nadelen van het Weight Watchers dieet

De nadelen van het Weight Watchers dieet zijn als volgt:

 • Een volger loopt het risico verkeerde voedingskeuzes te maken als hij geen goede voedingsvoorlichting heeft;
 • Het tellen van punten voor voedingsmiddelen en maaltijden kan op de lange termijn vervelend zijn en daardoor ontmoedigend werken.
 • Opname van te veel bewerkt zetmeel in voedingsmiddelen bereid door Weight Watchers.
 • Sommige gebruikers vinden dat de overdreven flexibiliteit van het programma kan leiden tot verleiding. Als ze iets eten dat niet als gezond wordt beschouwd, kan dit ertoe leiden dat ze dat specifieke voedingsmiddel overeten.
 • Het meest negatieve aspect van het programma is het feit dat de bijeenkomsten niet worden geleid door mensen die goed op de hoogte zijn van voeding. In plaats daarvan worden de bijeenkomsten geleid door mensen die succesvol zijn afgevallen met het programma.

Weight Watchers weekmenu

Typische dagOntbijt (5 punten)Snack
Tussendoortje (2 punten)
Lunch (8 punten)Middag
(1 punt)
Diner (4 punten)
MaandagSneetje volkorenbrood (1) + schepje pindakaas (2) + banaan + bosbessenjamPompoen met salie + sinaasappel + kastanjes (2)Spinazie en perensalade (1) + handje walnoten (2,5) + kip (2,5) + ei (2)Peer op siroop (1)Gegratineerde aardappelen (2) + kaas (2)
DinsdagHavermoutthee + chocoladekoekjes (5)½ glas vanille yoghurt (1) + 5 pinda’s (1)Vlees lasagne (8)Druiven (1)Noedelsoep (2) + groenten (0) + kip (2)
WoensdagEngels ontbijt (5)Komkommers met smeerkaas + ui + zwarte peper (2)Broodje kalkoen (8)10gr Pijpjes (1)Pizza met tomaat + paprika + ui + knoflook + basilicum (4)
DonderdagVoedzaam ontbijt (5)2 ½ handvol popcorn (2)Zalm met geroosterde aardappelen + asperges (8)Gedroogde abrikozen (1)Pittige linzensoep (2) + wortel (0) + ½ Griekse yoghurt (2)
VrijdagHavermout yoghurt + frambozen (5)½ gekarameliseerde banaan met bosbessen (2)Noedelsoep + peulvruchten + groenten + kip (8)Avocado hapjes + tomaat (1)Tonijnsalade (1) + tomaat (0) + ei (2) + ui + kappertjes + zwarte olijven (1) + peterselie + azijn + peper + zout
ZaterdagFruitsmoothie (5)Pannenkoek met appel (2)Brood hamburger gevuld met gegrilde kaas + tomaten + uien (8)25gr amandelen (1)1 zwart brood broodje (1) + garnalen (2.5) + spinazieblaadjes (0) + avocado (0.5) + citroen (0)
ZondagGeroosterd volkorenbrood (2) + roerei (2) + tomaat + ui (0) + 1 plak meloen (1)1 banaan (2)Caesar salade (8)25gr granen met vezels (1)Aardappelpuree (1,5) + spinazie + ham (of paprika of asperges) + ricotta (0,5) + ei (2) + ui + cheddarkaas

Mening van gezondheidsprofessionals

Het is niet ethisch voor voedingsdeskundigen en andere ‘specialisten’ die beweren arts te zijn om hun gezondheidsadvies te gelde te maken. Maar dankzij het puntensysteem kun je bepaalde voedingsmiddelen met mate eten die in veel andere diëten vermeden zouden moeten worden. Wat dit dieet zo aantrekkelijk maakt, is dat het geen crashdieet is. Je kunt het dus langer volhouden en je streefgewicht langzaam en veilig bereiken.

Meningen van gebruikers over het Weight Watchers dieet

Angélique woog 105 kg bij een lengte van 1,59 meter. Ze voelde zich niet erg op haar gemak en zocht naar een manier om af te vallen zonder zichzelf echt te ontzien. En ze beweert dat ze dat kader heeft gevonden: de Weight Watchers-methode om af te vallen door middel van een uitgebalanceerd dieet. “Wat ik echt leuk vond was dat het Weight Watchers dieet ongelooflijk makkelijk te volgen is en dat je kunt eten wat je wilt”.

Een andere gebruiker is duidelijk tevreden met het dieet en zegt “het enige waar ik over klaag is de Weight Watchers smartphone app die soms crasht of niet werkt zoals verwacht”.

De kosten van het Weight Watchers programma worden door veel volgers bekritiseerd. Veel mensen vinden het programma nogal duur en hadden het liever wat goedkoper gezien.