5 stuks fruit & groenten per dag? Wij vertellen je er alles over!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Toen het PNNS (Nationaal Voedings- en Gezondheidsprogramma) ons vertelde om “minstens 5 stuks fruit en groenten per dag te eten”, dacht je vast bij jezelf: “5 stuks fruit + 5 stuks groenten? Moet het de ene dag 5 stuks fruit zijn en de volgende dag 5 stuks groenten?… Huh…?”!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat betekent het om 5 groenten en 5 fruit per dag te eten?

Ik zal je vertellen wat het betekent: het betekent dat je elke dag (minimaal) 3 groenten en 2 stuks fruit moet eten, allemaal als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

Waarom deze aanbeveling? Wat zijn de voordelen van het eten van groenten en fruit?

Zal ik afvallen als ik eet volgens de PNNS-aanbevelingen?

Dames en heren, hier zijn 5 redenen om fruit en groenten te eten:

#1 Ze zijn rijk aan vezels

Vezels helpen onze darmen goed te functioneren, verbeteren de transit, verminderen het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker en verlagen het cholesterolgehalte (het soort dat onze slagaders verstopt en grote schade veroorzaakt). En het beste van vezels: het is verzadigend, wat betekent dat het je een training geeft! Dus je ziet, vezels zijn: in-dis-pen-sable.

#2 Rijk aan vitamine C

De wetenschappelijke naam is ascorbinezuur. Vitamine C is kwetsbaar, gevoelig en lost op in water, maar het helpt ons om vermoeidheid te bestrijden (het geeft ons Peps!). Het is een antioxidant die celveroudering tegengaat (waardoor we een mooie, stralende huid, nagels en haar krijgen) en ons lichaam in staat stelt het ijzer te absorberen dat we met onze maaltijd binnenkrijgen (dat zorgt voor de zuurstof die onze cellen nodig hebben).

#3 Ze zijn rijk aan water

Water is de enige drank die essentieel is om te overleven. De helft ervan komt uit ons voedsel, en het meeste uit fruit en groenten. Water hydrateert ons lichaam en onze huid, en een kleine bonus: het kan ons helpen om te weten of we echt honger hebben tussen maaltijden door. Drink gewoon een glas water en wacht een paar minuten om te zien of de drang om te eten verdwijnt (overdrijven is zeker geen oplossing en zal geen bijkomende effecten hebben!)

#4 Ze zijn rijk aan mineralen

Calcium (goed voor de botten), magnesium (erkend anti-stress effect), kalium (om hoge bloeddruk te voorkomen)… Deze mineralen zijn essentieel voor een goede gezondheid!

#5 Ze stellen ons in staat om ons dieet te variëren

Ze zijn er in alle kleuren, maten, vormen en smaken! Waarom zou je jezelf ervan onthouden? Je kunt ze rauw eten, gekookt, gepureerd, heel, met of zonder schil, ingevroren, ingeblikt… Zoveel mogelijkheden voor een gezonde partner! Je kunt ze stomen, paneren, bakken, frituren, toevoegen aan een taart, een quiche, een pastasalade… Er zijn zoveel recepten met groenten en fruit, alleen je verbeelding zou je kunnen laten vastlopen op alle mogelijkheden die ze bieden! Aan de slag met koken!

fruits et légumes

Commentaar van de diëtist!

5 stuks fruit en groenten per dag is OK, maar hoeveel is genoeg?

Een portie fruit/groenten is ongeveer 80 tot 100 g, d.w.z. een handvol aardbeien of kersen, 1 kom soep, 1 middelgrote tomaat, 1 middelgrote banaan, 1 appel, etc. Veel plezier met het wegen van het fruit en de groenten die je in huis hebt om een idee te krijgen.

Pas op voor bedrog en valse vrienden!

  • Vruchtensappen zijn geen fruitequivalenten! Ze zijn erg zoet, bevatten veel suiker en weinig vezels en vitamines. Studies tonen aan dat ze bij overmatige consumptie het risico op suikerziekte verhogen. Er gaat niets boven een goed stuk kauwfruit, de beste bondgenoot voor je gezondheid! Af en toe een glaasje mag, maar geef de voorkeur aan vers geperst vruchtensap.
  • Yoghurt en fruitkoekjes bevatten heel weinig fruit en zijn niet gemaakt van vers fruit – ze zijn industrieel! Alleen compotes zonder toegevoegde suiker kunnen het equivalent zijn van een portie fruit (pas op dat je ze niet verwart met dieetfruit, wat niet aan te raden is voor je gezondheid of je gewicht!)
  • Gedroogd fruit (gedroogde abrikozen, dadels, sultana’s, enz.) zijn extreem zoet omdat er geen water meer in zit! Een geweldige energiebom voor tijdens het sporten of als je je futloos voelt.

Eet fruit en groenten voor je gezondheid! Niet om af te vallen…

Groenten en fruit eten heeft niets te maken met afvallen! En nee…

Ik weet dat deze uitspraak indruist tegen alles wat je tot nu toe hebt gehoord, maar caloriearme diëten gebaseerd op het eten van gestoomde groenten en fruit leiden niet tot gewichtsverlies op de lange termijn. De kilo’s komen er weer aan!

Om duurzaam en gezond af te vallen, moet je je eetgewoonten grondig veranderen en je relatie met je bord en je eetsensaties (honger en verzadiging) omgooien.

Je kunt afvallen door alleen pizza, kaas of chocolade te eten! Ja, want het is niet de kwaliteit van het voedsel dat je eet dat je doet afvallen, het is de hoeveelheid in verhouding tot je hongergevoel.

Maar let op! Fruit en groenten eten is uitstekend voor je gezondheid, je organen en je energie!

Zie je het verschil?

Groenten en fruit eten om af te vallen is het tegenovergestelde van wat ik je probeer te vertellen…

Dus die 5 groenten en fruit per dag? Ik hoop dat het nu duidelijker voor je is en dat je ervan overtuigd bent dat ze onze partner en bondgenoot zijn voor een mooi figuur, een stralende huid en waanzinnige energie. Kortom, gezondheid en welzijn die de tand des tijds doorstaan!

Ik eet ze het liefst elke dag, jij niet?